Dick Jaspers doet weer gooi naar een grote titel

Nederlandse nummer 1 van de wereld staat na een hattrick (drie overwinningen in een dag) in de halve finale van het EK driebanden. Glenn Hofman, na een sterk toernooi en Jean van Erp in de aanloop naar de slotdag uitgeschakeld.

Tevens medailles voor Nederlanders bij Libre U-21 en Driebanden voor Clubteams Kleine Tafel

03 mei 2019

BRANDENBURG – De Italiaanse routinier Marco Zanetti, die zijn titel verdedigt op het Europees kampioenschap driebanden, heeft soms het gevoel in een toernooi dat hij de Mount Everest moet beklimmen. Het kampioenschap in de Stahlplatz in Brandenburg is het favoriete terrein van de 57-jarige routinier op het wereldpodium en tweevoudige kampioen. Hij voelt er zich als een vis in het water en staat ook morgen, zaterdag, in de halve finale met Dick Jaspers, Murat Naci Coklu en Ruben Legazpi. Het podium is al zeker. ,,Ik voel me sterk genoeg om weer voor de titel te gaan.’’

De start van het Europees kampioenschap driebanden had opvallende winnaars en verliezers onder de toppers van het internationale circuit. Dick Jaspers en Marco Zanetti, de twee meest gelouterde spelers van het gezelschap, overleefden de slijtageslag die tot de laatste vier leidde. Frédéric Caudron, Torbjörn Blomdahl en Dani Sánchez waren na twee ronden al uitgeschakeld, Eddy Merckx en Semih Sayginer volgden in de laatste avondronde. Zaterdagmorgen om 10.00 staat Marco Zanetti tegenover Murat Naci Coklu, Dick Jaspers tegenover Ruben Legazpi. Glenn Hofman en Jean van Erp, na sterke optredens op dit EK, overleefden de laatste aanloop naar de slotdag niet. Zowel Hofman als Van erp verloor van de Spanjaard Legazpi.Als altijd, live op Kozoom!
 

 

Marco Zanetti concludeerde dat het zijn dag van geluk was. ,,Meestal krijg ik tegenstanders die op hun hoogste niveau spelen. Ik had het nu gemakkelijker: Birol Uymaz speelde niet goed na de pauze. Eddy Merckx, die normaal mijn zwarte schaak is, van wie ik vaak heb verloren, had een slechte dag. Ik voel natuurlijk meer druk en spanning, omdat ik mijn titel wil verdedigen, maar topspelers zijn eraan gewend om daarmee om te gaan.’’ Zanetti versloeg Merckx in de kwartfinale met 40-19 in 16.

Dick Jaspers moest een hard gevecht leveren tegen Dion Nelin. ,,Ik begon slecht, net als vanmiddag tegen Peter Ceulemans. Maar ik speel liever goed aan het eind, zodat ik toch nog wat kan rechtzetten’’ Dat deed hij tegen Nelin, die hij versloeg met 40-37 in 21.

 

 

De twee Turken Coklu en Sayginer leverden een gevecht tot in de allerlaatste beurt. De partij was altijd in evenwicht (15-15, 22-22, 32-32), op het eind ging de winst met 40-38 (28) naar Coklu, die net een iets betere eindsprint had. De Spanjaard Ruben Legazpi stopte de triomftocht van Glenn Hofman, die vroeger op de dag zijn kruit had verschoten tegen Caudron en Sánchez. Legazpi won met 40-24 in 21.

Het beste van de eerste dag was de topserie van Semih Sayginer in zijn partij tegen Filippos Kasidokostas bij de beste zestien. De Turk had een schrale opening van de partij (8-12 in 8), maar ontplofte een beurt later met een serie van 19! Die aanval kon zijn Griekse tegenstander niet meer pareren. Sayginer won met 40-25 in 14.

De come-back van Dion Nelin, Glenn Hofman en Ruben Legazpi stond centraal in de aanloop naar de kwart- en de halve finales. Glenn Hofman, die zijn topjaar in 2013 had toen hij het podium haalde van de World Games en het Europees kampioenschap en daarna weinig aansprekende successen meer behaalde, versloeg op dit EK eerst Caudron en daarna Sánchez met indrukwekkende optredens. De overwinning tegen Caudron tekende zich pas op het laatst af (40-34 in 21), tegen Sánchez domineerde de Nederlander vanaf de start en deelde hij de knock-out uit aan de Spanjaard met een slotserie van tien: 40-25 in 17).

Dion Nelin, die heel lang geleden in 2002 tweede werd op het WK in Randers na Marco Zanetti, wil het internationale podium weer betreden. ,,Ik heb een sponsor gevonden om mijn World Cups te betalen en ga dus alles spelen. Daarom kon ik stoppen met werken’’, verklaarde de 42-jarige Deen nadat hij eerst Nikos Polychronopoulos (40-28 in 19) en bij de laatste zestien Eddy Leppens (40-36 in 24) had uitgeschakeld. ,,Voor mij is dit nu al een geslaagd toernooi en ik hoop dat ik voor het WK in mijn land weer in de top 20 sta.’’

Ruben Legazpi verrichtte eerst een kunststukje door Martin Horn te verslaan in de eerste ronde van het hoofdtoernooi. In de slotfase ging de Duitser als eerste door de finish, Legazpi maakte evenwel gelijk in de nabeurt met 6. De shoot-out werd een desillusie voor Horn, die de acquit miste, waarna Legazpi de winnende carambole scoorde. Het was de opmaat voor zijn plaats bij de beste vier.

Tonny Carlsen had het hoogste moyenne in de eerste ronde in de partij waarin hij Tayfun Tasdemir uitschakelde met 40-22 in 16 (2.500). Semih Sayginer won tegen Jean Paul de Bruijn met 40-19 in 19 (2.105), Filippos Kasidokostas van David Martinez met 40-22 in 21 (1.904).

Jean van Erp stootte in zijn eerste optreden Torbjörn Blomdahl, zijn vroegere teammaat in Nederland, uit het toernooi met 40-33 in 19. In de volgende ronde werd Carlsen met bijna twee gemiddeld uitgeschakeld door Murat Naci Coklu (40-25 in 13). Legazpi won van Van Erp (40-35 in 31), Nelin van Leppens in een sterke eindsprint (40-36 in 24) en Zanetti maakte een eind aan de illusies van Birol Uymaz (40-24 in 19). Peter Ceulemans ging met twee sterke partijen het gevecht met Dick Jaspers aan, leidde nog met 18-7 in 5 beurten, maar raakte de Nederlander kwijt na 25-25 en 30-30 voor een eindscore van 40-33 in 19. Eddy Merckx deed hetzelfde met Jérémy Bury: van 36-35 naar 40-35 in de eindscore.  

 

 

Libre onder 21

De Fransman Pierre Martory en de Nederlander Leon Dudink spelen zaterdag om 13.00 de finale van het vrij spel onder 21. In de halve finale won Martory van de Fransman Sébastien Verel met 300-22 in 2 beurten. Leon Dudink versloeg de Duitser Simon Blondeel met 300-68 in 5.

Drie Nederlanders halen goud bij EK voor Clubteams Driebanden Kleine Tafel

Donderdag werd het Belgisch team van De Goeie Queue Europees kampioen driebanden kleine tafel. Naast de Belg Frédéric Caudron bestaat dit team uit de Nederlanders Jean Paul de Bruijn, Jerry Hermans en Joey de Kok.

 

Tekst: Frits Bakker/KNBB
Foto Dick Jaspers ©Ton Smilde
Foto Joey de Kok Jerry Hermans ©Ton Smilde
Foto Leon Dudink ©Henry Thijssen
Poster: Kozoom

 

 

Driebanden EK Erp, Jean van
Volg ons online