Dick Jaspers: een dubbele tien in de World Cup

Nederlander verslaat een oude rivaal, Tonny Carlsen, met twee series van tien. De beste zestien na de eerste schifting in de World Cup in Blankenberge.

15 juni 2018

BLANKENBERGE - De halvering van het hoofdveld in de World Cup van Blankenberge ging ten koste van een kopstukken, maar bovenal was het op de eerste dag een sprankelend optreden van Nikos Polychronopoulos. De 40-jarige Griekse wervelwind speelde tegen Birol Uymaz uit Turkije zijn beste wedstrijd uit een toch al lange carrière. De overwinning met 40-29 in negen beurten (!) bracht 'Speedy Poly' bovenaan de tabel van de eerste dag. De arena van het Casino in Blankenberge was in extase na de demonstratie van klasse. Dick Jaspers schitterde onder andere met een 'dubbele tien' tegen Carlsen en speelt morgen in de volgende ronde tegen de Turk Can Capak.

De Griek Polychronopoulos overvleugelde niet alleen zijn tegenstander, die ook een moyenne van wereldniveau speelde (4.444 tegen 3.222), maar ook de vijftien andere winnaars op de openingsdag. Nikos snelde naar de finish met 3-1-7-6-0-11-6-0-6. Eddy Merckx kwam nog het dichtst in de buurt tegen de Vietnamees Nguyen Quoc Nguyen (40-21 in 12 beurten, 3.333 gemiddeld) en ook Sung-Won Choi (40 in 13) en Frédéric Caudron (40 in 15) scheerden langs hoge toppen in de schijnwerpers van de Belgische, intiem verlichte toernooizaal. Merckx zei in een interview voor de Kozoom camera na afloop: ,,Mijn start was niet eens zo slecht met 13 in 8, maar vier beurten later was het gedaan met 10, 14, 0 en 3. Dat geeft natuurlijk een geweldig gevoel voor eigen publiek.''

Voor Haeng-Jik Kim, Marco Zanetti, Torbjörn Blomdahl, Jae-Ho Cho, Murat Naci Coklu en Nguyen Quoc eindigde de weg naar World Cup glorie al na de eerste schermutselingen. Semih Sayginer tekende in een bloedstollende slotfase voor de uitschakeling van Zanetti. De Italiaanse maestro, kennelijk gehinderd door de felle lichten op het speelveld, greep af en toe op zijn stoel naar een zwarte zonneklep. De remise, na 21-21 halfweg, maakte een shoot-out noodzakelijk. Sayginer opende met twee, maar het buitenkansje werd door Zanetti niet benut: hij miste zijn tweede punt.

David Zapata was één van de sensaties, want na zijn overwinning op Tran in de laatste kwalificatie schakelde de jonge Spanjaard nu ook de sterke Koreaan Dong-Koong Kang uit met 40-30 in 23. Eddy Leppens hield Jérémy Bury in bedwang (40-37 in 28), Frédéric Caudron had zijn landgenoot Roland Forthomme al uitgeteld toen de eerste drie partijen uit de eerste sessie nauwelijks halverwege waren: 40-20 in 15.

Twee Koreaanse Cho's vermaakten de volle tribunes met een partij die jongste, Myung-Wo Cho, won met 40-37 in 23 beurten. Dick Jaspers vloerde een oude teammaat, Tonny Carlsen onder meer door twee series van tien met 40-30 in 20. Jung-Han Heo was net zo snel uit tegen Anh Vu Duong (40-17 in 20) en Sameh Sidhom beleefde wel een heel ongelukkige aftocht tegen Can Capak. De twee eindigden gelijk na 25 beurten, in de shoot-out miste Capak na één punt, maar Sidhom miste de acquit. De Egyptenaar was met stomheid geslagen en vertelde later: ,,Dit is de derde World Cup op rij dat ik op één punt wordt verslagen. Het zit, geloof ik, in mijn hoofd, dat ik het niet kan afmaken.''

Torbjörn Blomdahl bleef ver onder zijn normale niveau en werd uitgeschakeld door Minh Cam Ma. De Vietnamees demarreerde na 23-20 naar 39-21 en liet Blomdahl aangeslagen achter: 40-21 in 20. Sung-Won Choi excelleerde bij de start en liet Dustin Jäschke met 40-16 in 13 achter. Haeng-Jik Kim boog voor een andere Kim, Hyung-Kon Kim, in een broederstrijd met 40-20 in 29.

Tayfun Tasdemir counterde na de prima start van Ihab El Messery naar winst met 40-33 in 25. Hij hield met Sayginer de Turkse eer hoog na de uitschakeling van Uymaz en Coklu. Dani Sánchez vond op tijd zijn ritme en gevoel om Trung Hau Do Nguyen te stoppen: 40-28 in 22.

De partijen voor morgen, zaterdag:

11.00:
Caudron-Zapata
Leppens-Sayginer
Choi-Minh Cam Ma
Polychronopoulos-Hyung Kon Kim
13.00:
Jaspers-Capak
Heo-Myung Woo Cho
Sánchez-Tasdemir
Merckx-Ngo.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dick Jaspers: Kozoom Studio

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online