Dick Jaspers en 12 Nederlanders naar World Cup in Egypte

Dick Jaspers behoort tot de topfavorieten voor de zesde en laatste World Cup van dit jaar in Sharm El Sheikh. De Nederlandse nummer 1 van de wereldranglijst kan zijn positie in dit laatste toernooi welhaast niet meer verspelen en is ook al zeker van de eindzege in de World Cup cyclus over 2022. Twaalf Nederlanders reizen in totaal af naar het resort aan de Rode Zee, waar KNBB sectievoorzitter Paul Brekelmans een van de arbiters is in het toernooi. 

30 november 2022

SHARM EL SHEIKH - Twee keer Dick Jaspers, één keer Dani Sánchez, Eddy Merckx en Torbjörn Blomdahl. Zie daar de winnaars van de eerste vijf World Cups dit jaar in de maximale cyclus na het Corona tijdperk. De World Cup serie van 2022 (Ankara, Las Vegas, Ho Chi Minh City, Seoul, Veghel, Sharm El Sheikh), waarvan Jaspers al de eindwinnaar is, wordt volgende week afgesloten aan de Rode Zee: zondag 4 december tot en met zaterdag 10 december. Het wordt in Sharm El Sheikh de eerste World Cup met Tayfun Tasdemir als trotse wereldkampioen, met Semih Sayginer als laatste Sharm El Sheikh winnaar, met 25 Turken in totaal, 24 Egyptenaren, 12 Nederlanders, 11 Koreanen en 10 Belgen.

De ogenschijnlijke tendens in deze World Cup is dat Nederlandse, Belgische, Deense en Duitse biljarters iets minder massaal naar de toeristenoorden afreizen, dat de Koreanen en Vietnamezen minder talrijk zijn en dat meer landen met kleine afvaardigingen op World Cup missie gaan. Het 144 koppige veld van spelers komt uit 22 landen, waarvan enkele landen met 1 (Irak, USA, Italië), 2 (Zweden) en 3 spelers (Colombia, Libanon, Jordanië, Oostenrijk, Portugal). Vier jonge tieners in de Egyptische arena zijn Burak Hashas, Dimitrios Seleventas, Lukas Mortensen en Joris van ’t Zelfden en omdat Therese Klompenhouwer thuisblijft spelen maar twee bekende damesspeelsters: Karina Jetten en Gülsen Degener.

 

 

Dick Jaspers is vrijwel zeker niet van zijn troon te stoten als nummer één van de wereld en is al zeker van de overall World Cup winst over 2022. Jérémy Bury, Jung Han Heo, Nikos Polychronopoulos en Martin Horn staan op kwetsbare posities op de wereldranglijst (11-14), de spelers daar kort in de buurt zijn Jun Tae Kim, Myung Woo Cho, Sung Won Choi en Choong Bok Lee.

De top 14 van geplaatste spelers zijn: Dick Jaspers, Dani Sánchez, Marco Zanetti, Quyet Chien Tran, Sameh Sidhom, Martin Horn, Tayfun Tasdemir, Torbjörn Blomdahl, Semih Sayginer, Eddy Merckx, Jérémy Bury, Haeng Jik Kim, Murat Naci Coklu en Jung Han Heo. De opvallendste afwezige is Ruben Legazpi, de nummer twee van het laatste WK na Tayfun Tasdemir. De wildcards zijn uitgedeeld aan Jhon Fredy Martinez uit Colombia en twee Egyptenaren, Riad Nady en Samer Kamal.

Het hoofdtoernooi start op donderdag 8 december met 8 poules van vier, van wie de beste twee per poule zich kwalificeren en sterke spelers aan elkaar zijn gekoppeld, onder andere:

  • Marco Zanetti en Jung Han Heo
  • Quyet Chien Tran en Murat Naci Coklu
  • Sameh Sidhom en Haeng Jik Kim
  • Martin Horn en Jérémy Bury
  • Eddy Merckx en Tayfun Tasdemir
  • Torbjörn Blomdahl en Semih Sayginer

De eerste bekende spelers komen op de eerste dag (zondag 4 december) al in het toernooi: Pierre Soumagne, Dimitrios Seleventas, Burak Hashas, Allen Schröder en Karina Jetten. Maandag stromen onder andere in: Raul Cuenca, Omer Karakurt, Tonny Carlsen, Thomas Andersen, Ahmet Alp, Sam van Etten. Voor dinsdag staan op het speelplan: Tolgahan Kiraz, Robinson Morales, Rui Costa, Jean Paul de Bruijn, Gökhan Salman, Berkay Karakurt, Xuan Cuong Ma, Peter De Backer, Ja In Kang, Arnim Kahofer.

De laatste kwalificatiedag op woensdag is met: Nikos Polychronopoulos, Myung Woo Cho, Lütfi Cenet, Choong Bok Lee, Jose Juan Gharcia, Roland Forthomme, Peter Ceulemans, Gwendal Maréchal, Dion Nelin, Jeffrey Jorissen, Ronny Lindemann, Myeong Jong Cha, Jun Tae Kim, Duc Anh Chien Nguyen.

Voor Nederland komen de volgende 12 spelers in actie (poulewinnaars komen telkens een ronde en een dag verder):

Zondag: Karina Jetten, Joris van ’t Zelfden, Reggy Brouwers, Christian Steenbakkers.

Maandag: Sam van Etten, Jordy de Kruijf, Huub Wilkowski, Joey de Kok

Dinsdag: Jean Paul de Bruijn, Jeffrey Jorissen, Volkan Cetin

Donderdag: Dick Jaspers

Voor België komen 10 spelers aan de tafels:

Zondag: Francesco Russello, Philip Coenen, Sandro Coppens, Wim van Droogenbroeck

Maandag: Wesley de Jaeger, Alain Saeys

Dinsdag: Peter De Backer

Woensdag: Peter Ceulemans, Roland Forthomme

Donderdag: Eddy Merckx

Het hoofdtoernooi start donderdag om 10.00 uur, de laatste ronde is om 20.00 uur. Vrijdag wordt met zestien spelers gestart om 11.00 uur, de laatste ronde om 18.30. De finaledag is zaterdag 10 december met de halve finales en de finale. De tijdzone verschilt één uur met West Europa: in Egypte één uur later.

Tekst: Frits Bakker
Foto Dick Jaspers (Paul Brekelmans)

 

 

 

 

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online