Dick Jaspers naar Porto: al 237 weken nr. 1

Dick Jaspers heeft een onwaarschijnlijk record gevestigd in de World Cups en kampioenschappen. De Nederlander is al 237 weken onafgebroken de nummer 1 van de wereldranglijst. In de World Cup in Porto en in de volgende World Cup in Veghel verdedigt Jaspers twee keer 80 punten. Hij staat voor een zware missie om de concurrentie voor te blijven. Naar de World Cup in Porto reizen volgende week 9 Nederlanders. Voor Nederland keert onder andere Glenn Hofman terug in het World Cup circuit.

24 juni 2023

PORTO - De Nederlandse topbiljarter Dick Jaspers staat voor een uitdagende periode waarin hij zijn topklassering op de wereldranglijst moet verdedigen. De 3e World Cup van het jaar opent maandag zijn deuren en wordt gespeeld in Porto (Portugal) van maandag 26 juni tot en met zondag 2 juli. Jaspers heeft de toppositie op de ranglijst inmiddels 237 weken onafgebroken in handen (meer dan vier-en-half jaar) en is daarmee het tennisequivalent van het record van Roger Federer. De Nederlandse speler zal hard moeten strijden om zijn plaats te behouden, want hij verdedigt twee keer 80 punten op elk van de volgende twee World Cups in Porto en Veghel, die hij behaalde door overwinningen in Ankara en Las Vegas 2022. Het gaat dus om een totaal van 160 punten. Voor dit moment staat de Nederlander met 443 punten aan kop voor Marco Zanetti met 383 (60 punten voorsprong), Torbjörn Blomdahl met 362, Tayfun Tasdemir met 350, Myung Woo Cho met 325 en Eddy Merckx met 317.

 

 

Na de overwinningen van Tayfun Taşdemir in Las Vegas (VS) en Torbjörn Blomdahl in Ho Chi Minh (Vietnam) komen volgende week 149 spelers in actie in het Pavillon Dragon Caixa onder de schaduw van het stadion van de FC Porto. De 14 geplaatste spelers van ranking zijn, in volgorde, Dick Jaspers, Marco Zanetti, Tayfun Taşdemir, Eddy Merckx, Torbjörn Blomdahl, Haeng-Jik Kim, Sameh Sidhom, Myung-woo Cho, Jérémy Bury, Quyet Chien Tran, Nikos Polychronopoulos, Jung-han Heo, Jun-tae Kim en Martin Horn. De continentale wildcard gaat naar de CPB in de persoon van de Colombiaan Pedro Gonzalez, de twee wildcards van de organisatie gaan naar Jose Miguel Soares en Rui Manuel Costa.

Dick Jaspers won de laatste editie in Porto in 2019 en heeft zelfs 4 van de 16 World Cups gewonnen die in de historie in Portugal werden georganiseerd. De tijd in Portugal is een uur vroeger dan in West Europa, dus de wedstrijden starten om 11 uur lokale tijd, 12 uur in West Europa, op de eerste drie dagen en dan om 10 uur lokale tijd (11 uur in West Europa) op de 4e dag.

De gebruikelijke rankingpunten staan op het spel in Porto: 80-54-36-26-18-10-8. AfreecaTV zal het hele toernooi streamen, met Engels commentaar tijdens het hoofdtoernooi (laatste vier dagen).

De Nederlandse delegatie bestaat uit 9 spelers, de Belgen komen met 6 spelers aan de start.

Maandag spelen: Reggy Brouwers (Ned), Christian Leten (B).

Dinsdag: Glenn Hofman (N), Huub Wilkowski (N), Henk Blauwblomme (B), Alain Saeys (B).

Woensdag: Jeffrey Jorissen (N), Jean Paul de Bruijn (N), Sam van Etten (N), Joey de Kok (N), Volkan Cetin (N).

Donderdag: Roland Forthomme (B), Peter Ceulemans (B).

Vrijdag, hoofdtoernooi: Dick Jaspers (N), Eddy Merckx (B).

Tekst: Frits Bakker.
Foto Dick Jaspers in Porto

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online