Dick Jaspers sluit glansjaar af met winst in Zundert

Finale in Kersttoernooi van Zundert tussen twee wereldtoppers: Dick Jaspers verslaat Frédéric Caudron

30 december 2018

ZUNDERT - Het allerbeste jaar van Dick Jaspers in zijn lange carrière kreeg zondag in Zundert een passend slot. Voor zijn eigen fans, niet z over van huis, won de Brabantse wereldkampioen het Kersttoernooi. De finale tussen twee wereldtoppers kreeg de beste speler van 2018 als winnaar. Dick Jaspers versloeg Frédéric Caudron met 6-3 in sets. Peter Ceulemans was de nummer drie op het podium.

Toen de finale op een pauzestand van 3-3 nog twee kanten uitkon, liet Jaspers zien waarom hij de nummer één is van dit jaar. Drie sets later, met scores van 9-1, 9-1 en 9-0 (27-2 in totaal) had de Nederlander zijn tegenstander Caueron indrukwekkend overbluft. Zo kreeg het Kersttoernooi voor het eerst na zeven jaar weer een Nederlander op het hoogste podium. Jaspers won zijn drie wedstrijden in de poule tegen Peter Ceulemans, Eddy Merckx en Gerwin Valentijn, versloeg Roland Forthomme in de halve finale en tenslotte ook Frédéric Caudron. Twee keer won Jaspers het toernooi eerder, in 1987 en 1996. Daarna verkoos hij in deze laatste dagen van het jaar vaak een korte vakantie boven deelname aan het Kersttoernooi.

De korte setjes, met een ultra-korte tijdklok van 30 seconden, leken meer in het voordeel van de snellere spelers uit het circuit. Maar Jaspers kan dit jaar alles in goud veranderen, ongeacht het systeem of het toernooi. In de eindstand haalde de wereldkampioen de maximale matchpunten, won hij veruit de meeste sets (23) en speelde hij met 2.287 het hoogste algemeen gemiddelde.

Het toernooi kreeg een Belgisch getinte finaleronde, ook na de onverwachte uitschakeling van Eddy Merckx en Eddy Leppens in de groepsfase. Frédéric Caudron, Peter Ceulemans en Roland Forthomme waren de laatste rivalen van Dick Jaspers. De twee thuisspelers, Roland Forthomme en Peter Ceulemans, grepen naast de hoofdprijs in de voorlaatste sessie, Caudron, die recordwinnaar is in Zunder met veertien overwinningen, miste een nieuwe zege door de suprematie van Jaspers.

De einduitslag (matchpunten, gewonnen sets, gemiddelde)

1 Dick Jaspers 8-23-2.287
2 Frédéric Caudron 6-14-1.951
3 Peter Ceulemans 4-8-1.800
4 Roland Forthomme 4-10-1.646
5 Eddy Merckx 2-9-1.871
6 Barry van Beers 2-8-1.311
7 Eddy Leppens 2-7-1.370
8 Gerwin Valentijn 0-4-1.292.

Tekst: Frits Bakker

Foto Jaspers en Caudron (Dirk Acx)

Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online