Dick Jaspers uitgeschakeld na valse start in Guri

Nieuwe lichting steeds nadrukkelijker in beeld in World Cup van Guri: zestien finalisten zonder Jaspers, Zanetti, Blomdahl en andere kopstukken

08 november 2019

GURI – De nieuwe lichting in het driebanden heeft zich nadrukkelijk gemeld en heeft de nivellering in de World Cups aangekondigd. De generatie van kopstukken en kampioenen groeit mee naar het hogere niveau, maar is niet meer gegarandeerd van podiumplaatsen en hoofdprijzen. Myung-Woo Cho, Antonio Montes, Jose Juan Garcia, Jun-Tae Kim zijn exponenten van de nieuwe toplichting. Dick Jaspers, Marco Zanetti, Torbjörn Blomdahl, Semih Sayginer, Martin Horn en de vorige World Cup winnaar, HaengJik Kim, grepen ondanks hoge verwachtingen en prachtige gemiddeldes naast de knock-out fase met zestien spelers in de World Cup van Guri. Het nieuwe tijdperk dient zich aan, de oudere garde geeft zich nog lang niet gewonnen. Dick Jaspers werd uitgeschakeld in de eerste fase van het hoofdtoernooi door twee nederlagen tegen Antonio Montes (40-33 in 15) en Lütfi Cenet (40-32 in 22), toevallig twee van de hoofdrolspelers in de laatste World Cup in Veghel.

 

HaengJik Kim, Lütfi Cenet, Antonio Montes en Duc Anh Chien Nguyen gaven het podium in de vorige World Cup in Veghel al een metamorfose. Het Koreaanse bolwerk in Guri is ook weer het podium van nieuwe machtsgrepen in de sport die jarenlang dezelfde winnaars liet zien. Het is een mooie ontwikkeling, die het driebanden een nieuwe dimensie geeft. De kopstukken die in Guri op de eerste dag van het hoofdtoernooi wel overeind bleven, waren Dani Sánchez, Eddy Merckx, Jae-Ho Cho, Murat Naci Coklu, Quyet Chien Tran, Tayfun Tasdemir, Sung-Won Choi en Jérémy Bury.

 

Het meest opvallend was de start van Dick Jaspers met twee verliespartijen, Marco Zanetti met twee gelijke spelen en een verliespartij en Torbjörn Blomdahl met twee keer verlies in drie partijen. Zanetti was één van de spelers met een gemiddelde boven de twee, Dani Sánchez en Tayfun Tasdemir, nummers één en twee in hun poule, waren hoogvliegers met gemiddeldes van 2.264 en 2.222, Jae-Ho Cho met 2.181, Nguyen Quoc Nguyen met 2.070 en Jose Juan Garcia met 2.017.

 

De spelers met de maximale drie overwinningen waren Jae-Ho Cho (6, 2.181-8), Quyet Chien Tran (6-1.967-11), Nikos Polychronopoulos (6-1.690-9) en Murat Naci Coklu (6-1.690-8). De andere groepswinnaars waren Dani Sánchez (5-2.264-7), Myung-Woo Cho (5-1.643-8), Nguyen Quoc Nguyen (4-2.070-9) en Antonio Montes (4-1.787-11).

 

De nummers twee in de poules: Tayfun Tasdemir, Eddy Merckx, Sung-Won Choi, Lütfi Cenet, Jérémy Bury, Jun-Tae Kim, Jose Juan Garcia en Jung-Han Heo.

 

 

 

Nguyen Quoc Nguyen, in zijn come-back van een inzinking, sloot de groepsfase af met een fantastische overwinning op Martin Horn met 40-10 in 10 beurten. De Vietnamese wervelwind startte al met 23-2 in vier en kreeg in het tweede part geen tegenstand meer. Eddy Merckx, die in deze poule van Horn verloor, had een van zijn typische uitschieters in de laatste: na een start van 3-9-0-14 tegen Jäschke en een score van 26-5 in 4 beurten, finishte de Belg pas na 20 beurten na drie caramboles in zijn laatste negen beurten.

 

Dick Jaspers startte zijn cavalerietocht met verlies tegen Antonio Montes (40-33 in 15) en verloor daarna van Lütfi Cenet (40-32 in 22). Montes en Cenet besloten die Poule A met 4 punten. Marco Zanetti werd ongelukkig uitgeschakeld in Poule B door twee gelijke spelen tegen Myung Woo Cho en Garcia, de twee spelers die zich plaatsten met 5 en 3 matchpunten. Dani Sánchez en Tayfun Tasdemir speelden in Poule C gelijk tegen elkaar en wonnen daarna van Blomdahl en Hong. In Poule D bleef Nikos Polychronopoulos ongeslagen tegen Heo (nummer 2), Mori en Sayginer.

 

Nguyen Quoc Nguyen en Eddy Merckx streden om de kopposities in Poule E, waar de Duitsers Horn en Jäschke werden uitgeschakeld. Jae-Ho Cho domineerde in Poule F en nam Jun-Tae Kim mee naar de beste zestien. Quyet Chien Tran en Jérémy Bury hielden Dion Nelin uit de finaleronden in Poule G (Tran-Nelin 40-39) en Murat Naci Coklu haalde de maximale punten tegen Sung-Won Choi, Sidhom en de derde Nguyen uit de Vietnamese stal.

 

De partijen bij de laatste zestien, zaterdag:

14.00 (West Europa 6.00):

Jae-Ho Cho-Jung Han Heo

Antonio Montes-Tayfun Tasdemir

Dani Sánchez-Lütfi Cenet

Murat Naci Coklu-Jérémy Bury

 

16.00 (West Europa 8.00):

Nikos Polychronopoulos-Jun-Tae Kim

Myung-Woo Cho-Sung-Won Choi

Nguyen Quoc Nguyen-Eddy Merckx

Quyet Chien Tran-Jose Juan Garcia

Tekst: Frits Bakker

Foto: Dick Jaspers (Kozoom)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online