Dick Jaspers voltooit trilogie met Europese titel

Nederlandse wereldkampioen en nummer een van de wereld is nu ook de beste van Europa: Dick Jaspers wint finale op EK van Marco Zanetti na een fantastische slotdag.

04 mei 2019

BRANDENBURG - De beste van de wereld was Dick Jaspers al, na zijn gouden missie op het Europees kampioenschap heeft de Nederlander zijn trilogie volgemaakt. De nummer één van de wereldranglijst heeft in 2018 en 2019 nu ook de twee belangrijkste en meest aansprekende titels in het driebanden op zijn naam gezet. Marco Zanetti, die zijn tegenstander was in de finale, zei na afloop met veel bewondering: ,,Jaspers is de allerbeste van de wereld.'' De finale van het Europees kampioenschap kreeg een climax die slechts twee beurten duurde. Jaspers en Zanetti stonden gelijk na 14 beurten (30-30). Twee beurten later, na series van 8 en 2, was Jaspers kampioen.

De keu ging triomfantelijk omhoog, Jaspers (53), uit de biljartgekke Nederlandse provincie Brabant, toonde zijn geluk aan de tribunes in de Stahlpalatz arena in Brandenburg en glunderde in het snelle interview met Kozoom: ,,Dit is wel een wonderbaarlijk jaar geworden met deze twee mooie titels. Ik was al lang geen Europees kampioen meer geweest, mijn laatste was in 2011. Bovendien, een finale spelen tegen Marco Zanetti op dit kampioenschap is heel moeilijk. Hij was op zijn best met een serie van zestien, maar gelukkig kon ik goed terugvechten.''

De kampioen, die zijn zesde Europese titel uit zijn carrière haalde, kon er kort na de finale heel even van genieten en moest daarna pijlsnel naar de dopingcontrole. Toen hij een kwartier later terugkwam in de zaal, vroeg een supporter aan hem: is dat spannend Dick, naar zo'n controle gaan? ,,Voor mij'', reageerde Jaspers gevat. ,,Wat denk je zeg, natuurlijk niet, ik heb nog nooit in mijn leven iets gebruikt.''

 

 

Niet alleen speelde Dick Jaspers groots en was hij haast onverslaanbaar op de slotdag, die hij startte met winst op Ruben Legazpi in de halve finale. ,,Daarvoor, onder andere tegen Peter Ceulemans, heb ik hard moeten vechten, omdat ik een slechte start had. Dat was vandaag anders: ik kon heel scherp beginnen en bleef de focus houden om te winnen.'' Ook in de finale, tegen Zanetti, zette Jaspers een vroege aanval in met 16-4 in vier beurten en 20-9 na de achtste beurt. De demarrage van Zanetti, net na de pauze, gaf de finale zijn spanning terug.

De Italiaan, die zijn titel kwijtraakte aan Jaspers, maar blij was met zijn tweede plaats, zei later in een commentaar: ,,Ik was eigenlijk wel moe, voordat de finale begon, omdat ik kort daarvoor met Italië moest spelen in het kampioenschap voor landenteams. De tijdstabel was niet in mijn voordeel. De dag was slopend, ik kon niet rusten, had geen tijd om te eten. Maar het is geen excuus. Dick Jaspers is een geweldige biljarter, de beste van de wereld. Wij zullen hem blijven aanvallen, maar het is heel moeilijk om hem te verslaan.''

Het laatste voortraject naar de finale was ook al een ware demonstratie van Dick Jaspers en Marco Zanetti in de partijen tegen Ruben Legazpi en Murat Naci Coklu. De Nederlander, die op vrijdag nog klaagde dat hij een slechte starter was, kwam in de halve finale furieus uit de blokken met 9, 2 en 13 in de eerste drie beurten. Dat bracht Jaspers op een voorsprong van 25-1. ,,De wedstrijd was toen eigenlijk al gespeeld'', zei Jaspers later. De marge bleef op het scorebord staan in het restant van de partij, waarin de Nederlander eindigde met 8 en 5: 40-15 in 8 beurten. ,,Het was één van mijn beste wedstrijden tegen een tegenstander die bijna twee gemiddeld speelde en geen moment in de partij is geweest.''

Marco Zanetti had ook een formidabele start tegen Murat Naci Coklu: 23-9 in zes beurten. De wedstrijd ging tot dan toe gelijk op met die van Jaspers op de andere tafel in de arena, maar Zanetti kon het ritme niet volgen. De Italiaan, met een hoogste serie van 10, bleef Coklu wel ver voor met 27-12, 29-14, maar had iets langer nodig om te finishen: 40-28 in 15.

Met de rankingpunten van dit EK blijft Dick Jaspers de nummer één van de wereld met een ruimere voorsprong op Frédéric Caudron: 496 tegen 368. Marco Zanetti, zesde tot voor het EK, verloor 80 punten, maar keeg er als nummer twee 54 bij. Daarmee blijft hij in de top tien van de wereld.

Het kampioenschap van 2019 in de Stahlpalast in Brandenburg ging van start met 64 spelers van wie 32 spelers het hoofdtoernooi speelden. De beste partijen in de voorronden werden gespeeld door Kostas Papakonstantinou en Turgay Orak (30 in 13 beurten. Peter Ceulemans schitterde bij de laatste 32 met een overwinning op Javier Palazón (40-13 in 13). De andere hoogtepunten: Semih Sayginer stuntte tegen Filippos Kasidokostas bij de laatste acht: 40-15 in 14 met een serie van 19! Murat Naci Coklu won van Tonny Carlsen in die ronde met 40-25 in 13, Marco Zanetti versloeg Eddy Merckx in de kwartfinales met 40-19. De Nederlander Glenn Hofman won zowel van Frédéric Caudron als van Dani Sánchez, maar struikelde in de kwartfinales over Ruben Legazpi.

De beste partij was van Dick Jaspers: 40-8 in de halve finale tegen Ruben Legazpi.
Semih Sayginer realiseerde tegen Kasidokostas de hoogste serie: 19.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Dick Jaspers (Ton Smilde/Kozoom)

 

Driebanden EK Jaspers, Dick
Volg ons online