Dick Jaspers: Wat een jaar!

Het voor Dick Jaspers zo ongekend succesvolle biljartjaar 2018 zit erop!

We spreken met de regerend wereldkampioen en nummer 1 van de wereld over zijn successen, over de ontwikkelingen binnen driebanden, en vragen naar zijn ambities voor 2019

04 januari 2019

Het lijkt intussen zo normaal: Dick Jaspers die weer ergens een groot toernooi wint.

Maar normaal is het allerminst! Driebanden is allang niet meer een sport van slechts een paar landen; het is mondiaal geworden. In Azië zijn biljarters supersterren, in Korea is een 24-uurs biljartkanaal, en iedere paar maanden komt er wéér een Aziatisch toptalent aan de oppervlakte. Prijzengelden zijn in 2018 geëxplodeerd, niet alleen in Korea (3C Masters met $200.000 prijzengeld) maar ook in New York (McCreery Champion of Champions met $600.000 prijzengeld, het hoogste in de geschiedenis van het driebanden.)

 

 

Binnen al dit geweld hield Jaspers zich in 2018 niet alleen staande - hij excelleerde! Een overzicht van zijn prestaties in 2018:

 

Daarbij heeft Dick Jaspers naar zijn nationale bond een prachtig gebaar gemaakt. In dit tijdperk van meer grote toernooien met verhoogde prijzengelden, heeft Jaspers een afspraak met de KNBB gemaakt een deel van zijn prijzengeld af te staan aan de opleiding van jeugdspelers - om zo ook bij te dragen aan een gezonde toekomst van het driebanden. (Gaat niet om alle toernooien maar om het WK en het WK voor Landenteams, en wordt ook gedaan door andere spelers dan Jaspers - maar het is niettemin een mooi gebaar. Betreft bijvoorbeeld het WK Landenteams in Viersen.) En, hij organiseert ook nog eens het vernieuwende 'Crazy Billiards' toernooi!

Genoeg reden om Jaspers eens te vragen naar het afgelopen succesjaar, en naar zijn verwachtingen voor 2019.

 

 

Dick, 2018 was voor jou een jaar vol hoogtepunten. Op welke van deze hoogtepunten ben je het meest trots?

"Zonder meer het behalen van de wereldtitel (mijn vierde) in Cairo en vooral de manier waarop ik het behaald heb: in de slotfase met penalty's, en ook de glans van een nieuw wereldrecord algemeen gemiddelde."

 

2018 was ook een jaar van de innovaties, van nieuwe toernooien met bijzondere structuren. Van welke innovatie/wel toernooi/welke structuur verwacht jij het meest?

"Moeilijke vraag. Alleen al dat er geëxperimenteerd wordt met allerlei formats doet me heel goed, en het is uitermate positief dat bijvoorbeeld Kozoom innovatief bezig is achter de schermen. Het survivalsysteem (met 4 personen) vind ik erg leuk en ook de Azië-Europa ontmoeting is een geweldig concept. Het setsysteem van 9 punten bij het Kersttoernooi in Zundert is ook bijzonder attractief, en zo kan ik nog verdergaan."

 

En tenslotte was 2018 ook het jaar van de explosieve groei van prijzengelden. Wat is het effect hiervan op de groei of het niveau van driebanden?

"Ik durf te stellen dat er nog harder getraind wordt door de top driebanden spelers; de motivatie is groot bij iedereen. De effecten zijn in ieder geval dat er heel veel beweging is momenteel, en dat is wat we willen."

 

Er is een initiatief gaande om biljarten op de Olympische Spelen van Parijs in 2024 te krijgen. Heb jij hier nog enige rol in? Hoe kunnen mensen bijdragen om dit initiatief te laten slagen?

"Ik heb hier geen bijzondere rol in. Wel heb ik op mijn Facebook account links van Olympische Spelen Parijs 2024 en de petitie staan. Laten we met zijn allen het gewoon zo veel mogelijk promoten!"

 

Na zo’n geweldig jaar als 2018, wat zijn jouw doelen en ambities voor 2019?

"Bijzondere doelen voor 2019 heb ik niet. Ik probeer altijd een goede balans te vinden tussen zo hoog mogelijk presteren en ook van het leven te genieten. Ik neem mijn sport en ambities serieus en ik leg de lat behoorlijk hoog voor mezelf. Dat past wel bij me, maar ik ben ook voorzichtig met verwachtingen tegelijkertijd. Ik denk er allemaal niet zoveel aan om eerlijk te zijn met al die doelstellingen enzo."

 

 

Het jaar van Dick Jaspers (chronologisch)

 

Januari

 

Winnaar Masters driebanden (voor 19e keer)

     

 

   

Wereldrecord kortste partij: 40 caramboles in 4 beurten als speler van BC Magdeburg

 

                   
                   

Februari

 

Wereldrecord in het Duitse Viersen bij het wereldkampioenschap voor landenteams samen met J.P. de Bruijn wereldrecord kortste partij in het Scotch Double: 40 caramboles in 11 beurten.

 

     
                   

Juni

 

Winnaar wereldbekertoernooi in het Belgische Blankenberge

 

 

                   
                   

Augustus

 

Halve finale van het prestigieuze McCreery-toernooi in New York

 

               
               

Oktober

 

Wereldkampioen driebanden in Cairo (4e wereldtitel)

Wereldrecord gemiddelde op een wereldkampioenschap van 2.352

 

               
               

November

 

Winnaar van het 2e Masterstoernooi in Guri Korea

 

   

Halve finale wereldbekertoernooi in Seoel          

 

 

   

Halve finale Lausanne Masters  2018

 

 

               
               
December  

Winnaar Grand Prix Den Haag en Kersttoernooi Zundert

 

               
   

Organisator van een jaarlijks biljarttoernooi Crazy Billards

 

Tekst: KNBB
Foto Dick Jaspers ©Kozoom

Driebanden Eerbetoon Jaspers, Dick
Volg ons online