Dinand Prinsen dolblij met eerste hoofdprijs: beker naar Haarlo

HCR Prinsen verslaat in de finale de onttroonde bekerkampioen STZ Zundert en mag de beker mee naar Haarlo nemen. JUMBO bekerfinale eindigt in een thriller: beslissing valt in laatste beurten, HCR Prinsen verslaat STZ Zundert

16 juni 2019

BERLICUM - De teambaas Dinand Prinsen, die al zo lang op een hoofdprijs jaagt, kon eindelijk juichen met de grote beker. Het team van HCR Prinsen kreeg zondag op de vroege avond in het Benelux Theater in Berlicum de trofee overhandigd na de overwinning op STZ Zundert, de onttroonde bekerwinnaar. De finale van de KNBB JUMBO Bekerfinale eindigde in een zeldzaam spannende apotheose. Dick Jaspers en Eddy Leppens sloten de partijen tegen Roland Forthomme en Peter Ceulemans af met een zwaarbevochten winst. Daardoor werd de eindstand in de finale 6-2 na de gelijke score bij de pauze.

Het toernooi, dat met acht teams was gestart, ging naar een slotdag met vier teams, die waren overgebleven uit de kwalificatiefase. HCR Prinsen, STZ Zundert, Team Eekhoorn en L&B Ledermode streden zondag om de podiumplaatsen. De lichtpaarse brigade van Dinand Prinsen had de langste adem, nadat het team in de halve finale eerst Team Eekhoorn had verslagen. STZ Zundert won in de andere halve finale van de landskampioen L&B Ledermode. De tweede bekerzege op rij lonkte naar de Brabanders, HCR Prinsen had nog nooit een titel of een beker gewonnen.

Dinand Prinsen, de drijvende kracht achter dit succes, was dolblij met de overwinning. ,,We zijn een paar keer dicht bij een hoofdprijs geweest, nu is het eindelijk gelukt'', glunderde de Haarlose hotel en restaurantbaas. Het team is sterk geworden, nadat we vijf jaar geleden zijn gepromoveerd naar de hoogste klasse, met name door de komst van Dick Jaspers en Eddy Leppens. Waar het volgend seizoen naartoe gaat, weten we nog niet. Torbjörn Blomdahl komt er bij als versterking, maar het is maar de vraag hoeveel wedstrijden hij en Dick Jaspers kunnen spelen met het drukke internationale programma. En als we ook Eddy Leppens, die wordt geschorst, gaan missen, blijft er een modaal team over, maar dan hebben we deze beker toch maar mooi te pakken.''

Dick Jaspers: ,,We zijn vooral blij voor Dinand en Alie, dat we die een mooie prijs kunnen geven. Het is hun van harte gegund, dat merk je ook aan de andere spelers en het publiek hier. Het was wel spannend tot het eind, omdat we iets achter stonden in caramboles en na de 2-2 bij de pauze de laatste twee partijen moesten winnen. Dat hebben we gelukkig gedaan.''

Zelf speelde Dick Jaspers daarbij een hoofdrol, nadat hij de eerste set had verloren van Roland Forthomme met 15-13 in beurten. Daarna werd het in de tweede set een slijtageslag: toen Jaspers achter stond met 9-6, maakte hij de partij uit met 9 in de negende beurt. In de derde en beslissende set startte Jaspers met 12 (zodat hij 21 caramboles maakte zonder te missen). ,,Toch had ik nog een paar beurten nodig, omdat ik een paar onmogelijke ballen kreeg.'' De overwinning kwam er met 15-10 in 6 beurten.

Eddy Leppens en Peter Ceulemans stonden op dat moment ook op 1-1 in sets. De Belgische clash was voor de climax bewaard. Ceulemans nam een voorsprong van 8-4, Leppens zette de tegenaanval in met een serie van 9 naar 13-8 in zijn voordeel. De bevrijdende carambole, goed voor de bekerwinst, kwam op 15-10 in de tiende beurt.

Barry van Beers won voor de pauze van Anno de Kleine met 2-1 (15-10 in 15, 1-15 in 2, serie 9, 15-2 in 5). Raymund Swertz versloeg Roland Uijtdewillegen met 2-1 (15-14 in 21, 12-15 in 18, 15-4 in 8).

Paul Brekelmans, namens de Sectie KNBB en de organisatoren van Stichting B.E.N spraken na afloop dankwoorden uit. De KNBB JUMBO bekerfinale werd voor het eerst, naar ieders tevredenheid, in het Benelux Theater in Berlicum gespeeld.

Tekst: Frits Bakker
Foto HCR Prinsen met de beker ©Ton Smilde

 

Bekerfinale Driebanden
Volg ons online