Divisiekampioenen

De Limburgse nieuwkomer van De Biljartacademie heeft de nationale teamtitel veroverd in de hoogste klasse na de eredivisie. Het team met Roland Forthomme als kopman versloeg in de finale Capelle SPC met 6-2. Deze twee teams, die naar de eredivisie zijn gepromoveerd, speelden in De Hazelaar in Rosmalen, waar de uitbaters Frank en Marko dit weekend afscheid namen, om de Nederlandse titel. 

09 juni 2024

ROSMALEN –
 
Eerste divisie
De Limburgers trokken drie van de vier partijen naar zich toe. Roland Forthomme versloeg Jef Philipoom in een spannende finish met 40-37 in 31 beurten. Dat was in feite de beslissende overwinning. De twee andere winnaars voor De Biljartacademie waren Mathy Monnissen en Paul Wallerand, die de partijen over 35 caramboles wonnen van Peter van Lieshout en Puck van Aart. Dan Breur was de enige winnaar voor Capelle, dat volgend seizoen versterking krijgt van Dick Jaspers en Anno de Kleine.
 
 
 
Tweede divisie
Het team van BV Sprundel greep de nationale titel in de tweede divisie in de finale tegen Maha Trading/De Kuul. De West Brabanders, met de voormalige Nederlands kampioen Ludo Kools, wonnen met 6-2.
De twee andere winnaars voor Sprundel waren Steven Buelens en Arthur van Schijndel. Frank de Ruyter, de enige partijwinnaar voor Maha, liet het hoogste moyenne noteren (1.000), Ludo Kools haalde 0.945 in zijn partij die hij won van Dennis Hoogakker met 35-29 in 37 beurten.
 
 

 

Derde divisie
De titelrace in de derde divisie mondde uit in een boeiende finale. Biljartvereniging ’t Ivoor en BM Sat Rijssen hielden elkaar in partijen keurig in balans. Het kampioenschap ging op basis van caramboles naar Rijssen, dat 100 caramboles maakte tegen 88 voor de tegenstander, beide gemaakt in 175 beurten. Voor BM Sat scoorden Marcel Krikhaar (30 in 31 beurten) en Ton Vloedgraven (25 in 45), de partijpunten van ’t Ivoor kwamen van Wilbert van der Heijden (30 in 34) en Emanuel Coort (25 in 45). De hoogste serie was met 5 voor Marcel Krikhaar. De kampioenen haalden 0.571 gemiddeld, de runner-up finishte met 0.502.
 
 
 
 
Vierde divisie
Het team van ’t Caves 5 uit Wintelre bedwong in de finale de Hagenaars van De Haagse Régâhs met 6-2 en mocht het kampioenschap vieren met Rojero Rocha Gasparinho, Henny Peeters, Americo Teixeira en Jos de Brie, die behalve speler ook teamcaptain is. De overwinningen van ’t Caves kwamen van Rocha Gasparinho (25 in 53), Teixeiro (20 in 33) en De Brie (20 in 42). Voor de Hagenaars won alleen Huseyin Goleli met 25 in 51 beurten. Het hoogste gemiddelde was ook voor de kampioenen: 0.463 tegen 0.363 voor De Haagse Régâhs. De hoogste serie was voor Henny Peeters met 6.
 
 
 
 
 
 
 
Tekst: Frits Bakker
Foto’s van Jan Rosmulder, De Biljart Ballen: de kampioensteams van De Biljartacademie, BV Sprundel, BM Sat Rijssen en ’t Caves/Mixed Boys.
Driebanden Eerste klasse/divisie NK
Volg ons online