Drie routiniers en een Koreaans wonderkind

Jaspers, Sánchez, Tasdemir en Cho vormen laatste vier bij World Cup in Luxor.

Nederlandse nummer één van de wereld gaat als een speer

31 maart 2017

LUXOR - De snelle aanval is in de World Cup in Luxor een dodelijk wapen. Het toernooi gaat naar de slotdag met Dick Jaspers, Myung-Woo Cho, Dani Sánchez en Tayfun Tasdemir als finalisten en werd in de twee eerste dagen gekenmerkt door de briljante starts van de kopstukken. Dani Sánchez, Tayfun Tasdemir, Dick Jaspers, Marco Zanetti, Quyet Chien Tran en Haeng-Jik Kim maakten tegenstanders kansloos met een snelle knock-out. De 35-1 van Sánchez tegen Nady, de 40-3 van Tasdemir tegen Leppens en de 29-4 van Jaspers tegen Kim waren de meest extreme scores.

Drie grote namen en een vrolijke, speelse jongeman, die een glanzende toekomst wordt voorspeld, overleefden de slijtageslag en verdelen morgen (zaterdag) de hoofdprijzen. De 19-jarige Myung-Woo Cho, de regerende wereldkampioen bij de junioren, is de sensatie in dat veld van gelouterde spelers. Wat hij morgen ook doet tegen Jaspers, na deze World Cup stormt hij de top twintig van de ranglijst binnen.

Het Koreaanse 'wonderkind' heeft zijn ontwikkeling na de World Cup in Guri vorig jaar (derde plaats) en zijn wereldtitel bij de junioren met rasse schreden doorgezet. Z'n trainingsritme wekt nog altijd verbazing in kringen van de topspelers. ,,Tien uur per dag...?, vroeg Dick Jaspers vol ongeloof. ,,Ik krijg het al Spaans benauwd als ik twee uur alleen sta te trainen.''

Myung-Woo Cho, die na Eddy Merckx en Quyet Chien Tran in de kwartfinales Semih Sayginer uitschakelde (40-34 in 16) maakt er geen geheim van en vertelt lachend: ,,Ik ben naar Seoul verhuisd, ga daar naar de universiteit en kan alleen op woensdag en donderdag 'maar' vier tot vijf uur trainen. Verder altijd acht tot tien uur.'' En, voegt hij er met zijn dicht geknepen pretoogjes aan toe: ,,Ik heb ook nog tijd voor mijn vriendinnetje Ji-Yun Yang.''

Alles is nieuw voor de kleine man in de World Cups. Myung-Woo Cho had nog nooit tegen Merckx gespeeld, tegen Sayginer alleen twee jaar geleden in een voorrondepartij, maar het boezemt hem kennelijk geen angst in. Morgen tegen Jaspers? Ook weer zo'n nieuwe uitdaging op zijn weg naar de top. De status van laatste en beste Koreaan in deze World Cup vervult hem alleen maar van ongeloof en blijdschap.

Op de voorlaatste dag vlogen de korte partijen en hoge series de toeschouwers in het Sonesta St. George hotel om de oren. Tayfun Tasdemir overrompelde Eddy Leppens met een zelden vertoonde score in de World Cups: 40-3 in 10 beurten. De demarrage met 30 punten in vijf beurten dwong de Belg, toch ook geen kleine jongen, tot een ongewoon apathische rol.

Dick Jaspers ging vlot langs Sung-Won Choi, die de vorm uit het jaar dat hij wereldkampioen terug heeft, maar ondanks een ruime voorsprong (20-10) moest buigen voor Jaspers, die met 10, 5 en 4 de trekker overhaalde.

Haeng-Jik Kim was nog wel superieur tegen Jae Guen Kim (40-25 in 23), maar kreeg daarna een gevoelig pak slaag van Jaspers (40-11 in 19). Myung Woo Cho sloeg de kloof met Sayginer met een vroege serie van 12, nadat hij een ronde eerder de Vietnamees Tran had verslagen met een slotserie van 8 (40-38 in 23).

Dani Sánchez was al in vijftien beurten klaar met Murat Naci Coklu (40-29 in 15), Nikos Polychronopoulos domineerde de partij tegen Jung-Han Heo (40-14 in 20) en Marco Zanetti schitterde tegen zijn vroegere Agipi teamgenoot Jérémy Bury met 40-26 in 16.

Voor de twee andere plaatsen in de halve finales, na Dick Jaspers en Myung-Woo Cho, streden vier van de beste Europeanen. Tayfun Tasdemir vervolgde zijn weg terug naar de top tegen Marco Zanetti, die worstelt met een pijnlijke rug en geen partij was voor de Turk: 40-19 in 16.

Dani Sánchez en Nikos Polychronopoulos maakten er een heerlijke uitsmijter van. De Griek liep met een serie van 12 naar een voorsprong van 20-12, Sánchez kwam eerst terug naar 20-20 en deelde een volgende plaagstoot uit voor 30-20. De partij bleef ook daarna in balans, met 34-33 (in 17), maar werd door de Spanjaard beslist met een korte eindsprint: 40-35 in 19.

Al met al gaat Jaspers als een speer in Luxor. Die overwinningen zijn voor de Nederlandse nummer één van de wereld enorm belangrijk. Na afloop van zijn wedstrijd tegen Choi sprak Jaspers: ,,Ik verlies in deze World Cup 80 punten voor de ranglijst, dus het is zaak om ver te komen. Twee van mijn concurrenten, Frédéric Caudron en Torbjörn Blomdahl zijn al uitgeschakeld, dus voor mij is dat een gunstige ontwikkeling.''

 

Halve finales zaterdag 1 april:

11.00: Dick Jaspers-Myung Woo Cho
13.00: Dani Sánchez-Tayfun Tasdemir

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Myung-Woo Cho ©Kozoom

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online