Droomfinale in Kersttoernooi: Jaspers tegen Caudron

De apotheose in Zundert: de nummers één en twee van de wereld spelen om de eindzege in Kersttoernooi Zundert

29 december 2018

ZUNDERT - Wie maakte nou eigenlijk de meeste indruk op de voorlaatste dag van het Kersttoernooi in Zundert? Dick Jaspers, die Roland Forthomme alle voor hem bekende hoeken van de zaal liet zien met een 5-0 overrompeling in sets? Of Frédéric Caudron, die tegen Barry van Beers spectaculair eindigde, tegen Peter Ceulemans net zo sterk begon en daarna met een solide 5-2 de finale bereikte? Het toernooi in D'n Hoek maakt zich in elk geval op voor een spetterende finale, zondagmiddag om 14.00 uur, met een wedstrijd naar best of 11 sets van 9. De nummers één en twee van de wereld staan in de ring van de biljartarena in D'n Hoek: de organisatie had zich geen mooiere apotheose kunnen wensen.

De dag begon op zaterdag met de emoties van Jan van Kerkoerle en eindigde met de uitkomst van een gedroomde finale. Dick Jaspers en Frédéric Caudron staan morgen in de finale tegenover elkaar en zetten op deze slotdag een klinkende naam op de erelijst. De schijnwerpers draaiden zaterdag van Jan van Kerkoerle, de teamleider van het thuisteam en vele jaren speaker in D'n Hoek, die tot bondsridder werd benoemd, naar de biljarttafels waar Dick Jaspers zijn terugkeer vierde in eigen streek met een tot nu toe onstuitbare serie van vier overwinningen. Het kind van het huis, Roland Forthomme, was het slachtoffer in de halve finale met een keiharde 5-0 in sets: 9-3 (4), 9-0 (1), 9-0 (2), 9-1 (4) en 9-5 (5), 2.813 gemiddeld voor de winnaar tegen 0.692 voor Forthomme. Met zijn laatste opmerking kreeg de Belg in elk geval nog wel de supporters op zijn hand. ,,Het is niet mijn eerste keer dat ik verlies van Jaspers. Ik hoop wel mijn laatste keer.''

Frédéric Caudron lanceerde de eerste set tegen Peter Ceulemans met 1 en 8, Ceulemans kreeg één beurt, scoorde daarin acht keer en verloor die set dan ook met 8.000 gemiddeld. Het werd ook nog 2-0 in sets voor Caudron, 3-0 na een droge 9-0 in de derde, Ceulemans, met zijn legendarische 'bompa' in de tribunes, liet vervolgens ook iets van zijn klasse zien en kwam terug tot 3-2, maar daarna werd hij overmeesterd door Caudron: 5-2: 9-3 (2), 9-2 (4), 9-0 (4), 5-9 (4), 8-9 (2), 9-3 (2), 9-4 (5), gemiddeldes 2.636/1.750.

Dick Jaspers bewoog zich in deze eerste dagen ontspannen, maar aan de biljarttafel gefocust door het toernooi waar hij jarenlang is weggebleven. ,,De terugkeer voelt goed'', zei hij tussen twee partijen door. ,,Ik ken hier veel mensen en het is leuk om na zo'n jaar van heel veel reizen weer eens in mijn eigen thuisomgeving te spelen.'' Het jaar heeft zijn carrière weer een nieuwe wending gegeven: wereldkampioen, nummer één van de wereld, twee World Cups gewonnen, een Masterstoernooi in Korea en een onwaarschijnlijk wereldrecord: 40 punten in vier beurten, 10.000 gemiddeld.

Het Kersttoernooi voelde als thuiskomen, zei hij na de voorronden, die hij ogenschijnlijk spelenderwijs doorkwam en waarin hij als enige van de acht spelers alles won. Peter Ceulemans ging als nummer twee door naar de eindronden, onder meer met sterke optredens tegen Eddy Merckx en Gerwin Valentijn, twee partijen waarin hij de 36 winnende punten maakte in 14 en 16 beurten.

De andere poule eindigde in een gedeelde eerste plaats van Frédéric Caudron en Roland Forthomme, waarbij Caudron na 3-1 achter tegen Barry van Beers op de rand van de uitschakeling nog kon ontsnappen. Hij won uiteindelijk nog de poule, omdat Roland Forthomme, die al geplaatst was voor de finaleronden, in de laatste sessie tegen de uitsmijter van Eddy Leppens aanliep. De knock-out van Forthomme volgde evenwel een ronde later tegen Jaspers.

Het Brabantse biljartfeestje wordt deze dagen aan elkaar gepraat door een routinier onder de wielerspeakers. Kees Maas, vroeger een zwaargewicht, nu nog amper de helft van de wandelende encyclopedie, zorgt voor een gemoedelijke sfeer met zijn kwinkslagen, korte interviews met de spelers en aankondigingen van de partijen. Op één dag van het einde zijn de conclusies al lovend: deze formule is perfect voor dit publiek en spelers. Dat vindt ook Jan van Kerkoerle, de gloednieuwe ridder, die door Paul Brekelmans van de KNBB volkomen terecht de biljarthemel werd in geprezen. ,,Ik heb een traantje weg moeten pinken'', bekende de geboren Tilburger, die later in Zundert als biljartpaus zijn mooiste jaren heeft meegemaakt.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Dick Jaspers na zijn zege in de halve finale (Dirk Acx)

Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online