Eddy Merckx wint in superjaar ook Lausanne

Belgische topspeler verslaat in Lausanne Billard Masters de Turk Murat Naci Coklu in de finale, Dick Jaspers staat op podium na verlies in de halve finale tegen Coklu

25 november 2018

LAUSANNE - Het Olympische bolwerk Lausanne was dit weekend het podium voor het jaarlijkse evenement met wereldtoppers in het driebanden. De Belg Eddy Merckx won zondagmiddag de Lausanne Billard Masters in de finale tegen de Turk Murat Naci Coklu. Het is de week waarin biljarten zich gaat presenteren als kandidaat voor de Olympische Spelen in 2024 in Parijs. De promotietoer is in volle gang, ook op het sportieve vlak met de grote internationale toernooien. Eddy Merckx liet in Lausanne zien hoe 'Olympische vorm' er uitziet. Op de slotdag versloeg Merckx eerst Dani Sánchez met 40-35 in 23 en in de finale Coklu met 40-33 in 17.

De vier Europeanen op het eindpodium in de Masters behoren tot de kopstukken van 2018. Eddy Merckx heeft in grote overwinningen zelfs het beste jaar uit zijn carrière. Hij begon het jaar met de Belgische titel, won de Belgische Superprestige, de Survival Masters in Seoul, de Verhoeven Open in New York, de World Cup in Seoul en dit weekend ook de Lausanne Billard Masters, waarin Merckx op het podium werd vergezeld door Murat Naci Coklu, Dick Jaspers en Dani Sánchez. De volgende stop voor de wereldtop is de World Cup in Hurghada van 2 tot en met 8 december.

De invitatie van Merckx voor Lausanne was voor de organisatie een schot in de roos. Diane Wild, de organisator, kon dit jaar niet buiten de meest gelouterde speler van 2018. De Belg beloonde haar met een topprestatie en heeft eigenlijk de pech dat hij de beste is in de toernooien waarin geen rankingpunten te verdienen zijn. Daardoor blijft hij op de wereldranglijst derde achter Frédéric Caudron en Dick Jaspers.

De klasse van Merckx was ook nu weer dat hij kon toeslaan op beslissende momenten. In de finale tegen Coklu stond Merckx na tien beurten 28-21 achter en boog hij de score om in zijn voordeel met een serie van 12 (33-28). Het brak het ritme van Coklu, die in de laatste fase niet meer kon terugkomen. In de halve finale won Merckx na een vroege demarrage met 13 van Dani Sánchez en bleek hij op 30-30 ook de beste eindsprint te hebben. Murat Naci Coklu velde in die fase het vonnis over Dick Jaspers, de uittredende titelverdediger in Lausanne.

De deur naar de finale werd voor Coklu geopend nadat hij eerst op zaterdagavond Marco Zanetti had verslagen en daarna op de vroege zondagmorgen Dick Jaspers. De Nederlandse wereldkampioen miste na een gloedvolle toernooiopening de vorm en overtuiging op de slotdag om ook zijn Turkse tegenstander te pijnigen. Coklu was heer en meester in de partij, in de openingsfase met 15-8 in 6, 21-11 in 7 bij de pauze en tot de 30-punten grens rond de 3 gemiddeld. De zo gevreesde tweede helft van Jaspers bleef achterwege, zodat Coklu riant kon finishen met 40-23 in 17.

Eddy Merckx gaf de matige partij tegen Dani Sánchez, na een mooie 13 in de vijfde beurt, in de andere halve finale een sterk slot. De twee spelers werden gehinderd door veel klossen, Dani Sánchez ook nog met een drietal ketsers. De stoïcijnse Belg liet in het slot zien waar hij zo om gevreesd is. Toen Sánchez na een lange achtervolging gelijk kwam met 5 (30-30 in 21) schakelde Merckx een versnelling hoger. Hij leek te finishen, maar miste op één punt door een... klos. De genadeklap kwam één beurt later op 40-35 in 23/22.

Tekst: Frits Bakker

Foto Eddy Merckx (Lausanne Masters)

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online