Eerste Ceulemans Continental Cup voor Europa

Verrassend riante overwinning van Caudron, Merckx, Jaspers en alle erkende Europese topspelers op spelers van de toekomst van Team Asia

16 december 2018

Al tijden kijkt Europa met grote vrees naar de opkomst van biljarten in landen als Vietnam en Korea. Ze zijn met veel, ze zijn leergierig, getalenteerd en zeer gedisciplineerd. De verwachting van velen: dit gaat Europa niet meer kunnen bijbenen!

Maar 2018 kan worden gezien als het jaar waar de 'oude' Europse garde nog even heeft laten zien dat zij nog niet hoeft te worden afgeschreven. Sterker: dat zij ook in het sterk mondialiserende driebanden nog steeds absolute top is! Zo hadden Caudron en zeker ook Jaspers een absoluut topjaar, door de Nederlander afgesloten met de wereldtitel én nummer 1 plek van de wereld.

En ook bij de eerste Ceulemans Continental Cup lieten de Europese toppers zien dat hun tijd nog lang niet voorbij is. In de strijd naar 600 punten, in de traditie van de Ryder Cup en Mosconi Cup, nam Europa al op dag 1 een dikke voorsprong die iedere dag alleen maar groter zou worden. De eindstand: maar liefst 600-483 voor Europa!

 

 

Het was een ongekende weelde voor de Europeanen, waar vooral de Belgen hun klasse lieten zien: Caudron en Merckx lieten de hoogste moyennes noteren van ruim boven de 2 over het gehele toernooi.

Maar tegelijkertijd bestaat het gevaar dat zo'n riante uitslag als deze Europa in slaap doet sussen, in de verwachting dat het misschien toch wel meevalt met de machtsovername. Echter, de opvolgers van de huidige Europese topspelers zijn nog niet direct zichtbaar, terwijl in Azie een peloton jonge topspelers klaar staat.

Maar deze week was het toch nog 'gewoon' Europa! De teamspirit was geweldig, mogelijk gedragen door de positieve resultaten.

 

 

En de Ceulemans Continental Cup zelf? Die was voor de echte liefhebbers een feest. Weliswaar was de sfeer in de zaal lang niet te vergelijken met de show, theater en volle tribunes van de Mosconi Cup, maar dat was ook niet de insteek van de organisatoren. Zeker is dat er een mooi, vernieuwend evenement aan de internationale toernooikalender is toegevoegd.

In april 2019 is in Zuid-Korea het tweede meetmoment van de Ceulemans Continental Cup, en daarmee ook deel 2 van de vraag: kan Europa de Aziatische opkomst weerstaan? Een heerlijk affiche dus voor een prachtige biljarttraditie die deze week nabij Bordeaux een veelbelovende start heeft gekregen.

 

Team Europa:

Frédéric Caudron (België)
Eddy Merckx (België)
Dick Jaspers (Nederland)
Marco Zanetti (Italië)
Torbjörn Blomdahl (Zweden)
Dani Sánchez (Spanje)
Murat Naci Coklu (Turkije)
Jérémy Bury (Frankrijk)

Team Azië:

Haeng-Jik Kim (Korea)
Nguyen Quoc Nguyen (Vietnam)
Sung-Won Choi (Korea)
Jung-Han Heo (Korea)
Jae-Ho Cho (Korea)
Quyet Chien Tran (Vietnam)
Minh Cam Ma (Vietnam)
Dong-Koong Kang (Korea)

 

 

Vooruitblik naar Ceulemans Continental Cup:
https://www.knbb.nl/nieuws/nieuw-nieuw-nieuw-de-ceulemans-continental-cup
 

Alle informatie over de Ceulemans Continental Cup:
http://www.kozoom.com/nl/biljart-carambole/news/europa-tegen-azie-in-eerste-ceulemans-cup.html
 

Achtergronden & structuur Ceulemans Continental Cup:
http://www.kozoom.com/nl/biljart-carambole/news/driebanden-op-weg-naar-florerende-toekomst.html

 

Tekst: KNBB
Foto's ©Kozoom Studio

 

Azië Driebanden Europa
Volg ons online