Eindstand laatste kwalificatie, loting hoofdtoernooi

Jean Paul de Bruijn in hoofdtoernooi World Cup

Nederlanders in Luxor op donderdag: Jaspers tegen Uymaz, de Bruijn tegen Tran

30 maart 2017

LUXOR - De tribune vol met Kimchi spelers keek tot het einde naar het gevecht tussen twee recente kampioenen. De zaal was nog voor de helft gevuld in het Soneste hotel, waar de World Cup van Luxor in zijn laatste fase van de kwalificaties was. Jean Paul de Bruijn had zich net geplaatst voor het hoofdtoernooi met winst en verlies in zijn poule. De loting zou hem later aan de Vietnamees Quyet Chien Tran koppelen. Dick Jaspers opent morgen in het hoofdtoernooi om 12.00 uur tegen Birol Uymaz.

Jae-Guen Kim, de wereldkampioen teams (met Sung-Won Choi) deelde in de ultieme sessie van de dag het laatste tikje uit aan Nguyen Quoc Nguyen, de Aziatische kampioen van vorige week. De knock-outs gingen uiteindelijk voorbij aan de Vietnamees, die ook al had verloren van Birol Uymaz en zijn Aziatisch goud niet waar kon maken in Luxor.

Roland Forthomme speelde net voordat de lichten werden gedoofd nog met vuur tegen Can Capak en verzuimde op tijd toe te slaan. Toen de arena klaar werd gemaakt voor de loting, bleef alleen de hoop over voor drie beste runners-up. Drie Koreanen (Jae-Guen Kim, Choong-Bok Lee en Dong-Koong Kang) gingen met de bonus aan de haal. Niet alleen Roland Forthomme, ook Murat Tüzül en Duong Ahn Vu vielen buiten de boot.

Twaalf winnaars van de laatste kwalificatie, onder wie Jean Paul de Bruijn, dingen in de komende dagen mee naar de hoofdprijzen in het bolwerk aan de Nijl. Sung-Won Choi was de beste van het stel met zijn 2.580 gemiddeld en een serie van vijftien.

De Turken Tayfun Tasdemir en Semih Sayginer en de jonge Myung-Woo Cho stonden in de schijnwerpers en Birol Uymaz overleefde met flair een poule met Jae Guen Kim en Nguyen Quoc Nguyen.

Murat Tüzül miste de acquit voor duizend euro bonus en een plaats in het hoofdtoernooi. Roland Forthomme maakte met de winst voor het grijpen ook zo'n dure misser en struikelde in het zicht van de finish. Adnan Yüksel en Eddy Leppens ontsnapten wel aan uitschakeling met sterke optredens in de tweede sessies van de dag.

De loting koppelde opvallend genoeg voor de derde keer in twee jaar Torbjörn Blomdahl en Semih Sayginer aan elkaar net als in Hurghada, Bursa en Porto. De Zweed kwam al die keren als winnaar uit de strijd. Andere partijen om naar uit te kijken:

Eddy Merckx-Myung-Woo Cho

Nikos Polychronopoulos-Dong-Koong Kang

Murat Naci Coklu-Adnan Yüksel

Frédéric Caudron-Eddy Leppens.

 

Overzichten poules:

 

Poule A:

De focus van Tayfun Tasdemir, die een flitsende start maakt tegen Hesham Zaghloul (40-10 in 13), ligt op de laatste sessie, waarin hij de Griek Kostas Papakonstantinou nog als tegenstander krijgt. Het gevaar is net na de helft van de partij al geweken: Tayfun domineert en wint met 40-28 in 27 en wint zijn poule met 2.000.

 

Poule B:

Sung-Won Choi is nog imposanter in zijn optredens tegen Ahmet Alp en Kostas Kokkoris. De Koreaan heeft kennelijk zijn vorm van het WK in Viersen weten te houden, schittert met overwinningen in 17 en 14 beurten en leeft zich vooral uit in de serie van vijftien tegen Alp. Het brengt hem op een mooie 2.580.

 

Poule C:

De machteloze start van Eddy Leppens tegen Duong Anh Vu (29-9 achter in tien beurten, 36-32 na 16 en uiteindelijk 40-35 verlies in achttien), inspireert de Belg tot een knappe achtervolging. De jonge Jung Ju Shin, die Duong versloeg, heeft alles in eigen hand, maar bezwijkt onder de druk en loopt zich vast op Leppens: 40-31 in 27.

 

Poule D:

De rol van Regay Henry, de aimabele Egyptenaar, is snel uitgespeeld in het drieluik met Semih Sayginer en Jose-Maria Mas. De twee koplopers vechten het in de laatste ronde onder elkaar uit. Sayginer wint onbedreigd met 40-19 in 19 beurten, over twee partijen ook bijna goed voor twee gemiddeld.

 

Poule E:

De Koreaanse broederstrijd tussen Hyung Bum Hwang en Dong-Koong Kang opent de kamp waarin Dinh Nai Ngo een schaduwrol speelt. Hwang wint van Kang (40-35) en allebei gaan ze soepel langs Ngo. De Vietnamees, vorige week op het podium op het Aziatisch kampioenschap voor alle Koreanen, is opvallend tam voor zijn tegenstander met 0.950.

 

Poule F:

Lütfi Cenet is niet de prijsvechter die hij doorgaans is in World Cups. Het loopt tegen Arnim Kahofer al moeizaam en Xuan Cuong Ma is in de beslissende, matige partij een fractie beter, maar wel genoeg voor de poulewinst: 40-35 in 39.

 

Poule G:

Can Capak overtuigde niet echt tegen Mohsen Fouda (40-38) en bungelde in het slot van de partij tegen Roland Forthomme ook boven de afgrond. De redder in nood was Forthomme zelf, die de winnende caramboles niet kon maken, waardoor Capak zijn laatste kans greep met 40-39 in 30.

 

Poule H:

Birol Uymaz en Jae Guen Kim voerden de spanning op in de eerste partij door een remise. De Turk rekende daarna eerst af met Nguyen Quoc Nguyen (40-27 in 24), de Koreaan had er iets meer beurten voor nodig, maar kreeg een ticket voor het hoofdtoernooi als beste runner-up.

 

Poule I:

De acquit van Murat Tüzül, aan het eind van zijn partij tegen Minh Cam Ma, was er één van duizend euro. Het hoofdtoernooi lonkte voor de Turkse clubeigenaar, omdat een remise genoeg zou zijn voor kwalificatie (en duizend euro premie). Maar Tüzül, die op 40-38 stond, miste de lucratieve promotie naar het knock-out podium. Ma was de gelukkig winnaar.

 

Poule J:

De junior in het gezelschap van drie Koreanen steekt boven de routiniers uit. Myung-Woo Cho is een brug te ver voor Ji Hun Ahn (40-30 in 20) en Choong-Bok Lee (40-31 in 22). De opmars van de wereldkampioen bij de junioren wordt ook in Luxor doorgezet met een plaats in het hoofdtoernooi.

 

Poule K:

De wervelende finish van Adnan Yüksel, gemotiveerd tot op het bod na zijn eerste verlies, zet de poule op zijn kop. De Turk verslaat Hyung Kon Kim met 40-8 in 15 beurten en klimt dankzij die razendsnelle partij naar de hoogste positie door een beter moyenne.

 

Poule L:

Jean Paul de Bruijn begon als gedoodverfde poulewinnaar aan de laatste partij tegen Javier Palazón na zijn winst op Chi Yeon Cho in 27 beurten. De Koreaan versloeg Palazón en De Bruijn kon zich zelfs een verliespartij met klein verschil veroorloven. Palazón won inderdaad, maar 40-36 in 29 was niet voldoende. De Bruijn was nummer één op gemiddelde.

 

Eindstand laatste kwalificatie:

 

1 Sung-Won Choi 4-2.580-15

2 Tayfun Tasdemir 4-2.000-10

3 Semih Sayginer 4-1.951-11

4 Myung-Woo Cho 4-1.904-7

5 Hyung Bum Hwang 4-1.481-12

6 Minh Cam Ma 4-1.379-9

7 Xuan Cuong Ma 4-1.355-10

8 Can Capak 4-1.355-10

9 Birol Uymaz 3-1.568-10

10 Eddy Leppens 2-1.666-10

11 Adnan Yüksel 2-1.396-8

12 Jean Paul de Bruijn 2-1.357-10

 

Runners-up:

1 Jae Guen Kim 3-1.333-12

2 Dong-Koong Kang 2-1.500-12

3 Choong-Bok Lee 2-1.448-8.

 

Loting hoofdtoernooi:

 

Donderdag:

 

12.00:

Jaspers-Uymaz

Choi-Ma Xuan Cuong

Sidhom-Kim Jae Guen

Kim Haeng-Jik-Ma Minh Cam

 

14.00:

Tran-De Bruijn

Merckx-Cho Myung-Woo

Cho Jae-Ho-Capak

Blomdahl-Sayginer

 

16.00:

Sánchez-Nady

Coklu-Yüksel

Polychronopoulos-Kang Dong-Koong

Heo-El Messery

 

18.00:

Zanetti-Tellez

Bury-Hwang

Tasdemir-Lee Choong-Bok

Caudron-Leppens

 

Tekst: Frits Bakker

Foto Jean Paul de Bruijn ©Kozoom

Bruijn, Jean Paul de Driebanden Internationaal
Volg ons online