Ernst Daniël Smid eerste bevestigde ambassadeur Tijd voor Krijt

“Juist voor ouderen is het gezellige samenzijn met elkaar van groot belang, even weg uit de sleur en de eenzaamheid, wat ongemerkt bewegen, lekker een potje met elkaar spelen”

21 oktober 2020

Ernst Daniël Smid (67): Bariton, Operazanger, Presentator Una Voce Particolare, Ridder in de Orde van Oranje Nassau. (Dit laatste vanwege het feit dat hij zich al dertig jaar lang op exceptionele wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de klassieke muziek, alsmede de wijze waarop hij dat talent heeft ingezet voor de samenleving en zijn bijdrage aan diverse goede doelen.)

 

 

Zijn CV liegt er niet om! Maar tegelijk is Ernst ook iemand die de schaduwzijde van het leven heeft gezien: hij verloor in 2012 zijn toenmalige vrouw en grote liefde Roos Giessen van der Sluis, en maakte in 2019 bekend te lijden aan de Ziekte van Parkinson.

Het is begin oktober als wij rijden naar Restaurant de Gulle Smid in Winterswijk om Ernst Daniël Smid, de eerste bevestigde ambassadeur van Tijd voor Krijt, het nieuwe KNBB-project tegen eenzaamheid bij ouderen i.s.m. het Ouderenfonds, te ontmoeten.

De Gulle Smid is gelegen in een prachtig stuk natuur, de rustieke Slinge en het gemaal bieden een rustgevend uitzicht. Het restaurant blijkt van zijn broer Marcel waar sinds pas een paar maanden een prachtige, door Dirk Snip geplaatste, biljarttafel staat – en waar Ernst en Daniel ook samen in een team competitie spelen.

 



 

Als biljartliefhebber, BN’er én iemand die is gelauwerd om zijn sociale bewogenheid, was Ernst voor ons de ideale ambassadeur om het doel van Tijd voor Krijt uit te dragen. Gezeten naast de prachtige biljarttafel en genietend van het geweldige uitzicht, stellen we onze gloednieuwe ambassadeur enkele korte vragen.

 

Ernst, wat heeft u met biljarten?

Heel veel, eigenlijk – van jongs af aan al. Ik denk dat ik een jaar of 18 was, toen speelde ik al in Café van Ooijen in Lichtenvoorde, niet ver van mijn geboorteplaats Enschede. Eigenlijk is mijn liefde voor het biljarten altijd gebleven. Biljarten was voor mij altijd een goede smoes om in contact te komen met andere mensen in de omgeving, vaak tussen protestantse mensen in een katholiek dorp. Mede daarom was het verenigingsleven ook zo belangrijk.

 

"En zeker biljarten! Dat is een groot sociaal gebeuren. Op topniveau is het zeker topsport, maar daaronder is het voor een belangrijk deel sociaal"

 

En zeker biljarten! Dat is een groot sociaal gebeuren. Op topniveau is het zeker topsport, maar daaronder is het voor een belangrijk deel sociaal. Wel je uiterste best doen en het er een beetje lekker inwrijven als je jouw tegenstander hebt geklopt, ja dat zeker – maar toch vooral ook het goedkeurende klopje voor een ander als hij of zij een mooie bal heeft gemaakt. En de top was ook best benaderbaar, hè. Dan legden we met zijn allen 250 gulden bij elkaar om artistiek biljarter Jan Bunnekreef een demo te laten doen met een aantal prachtige trickshots, en dan hadden we een geweldige avond.

 


Doe ook mee en steun Tijd voor Krijt middels de actie “Geef een krijtje door”. Met een donatie kun jij ook helpen om zoveel mogelijk (eenzame) mensen samen te brengen. Je kunt doneren via https://competitieveiling.nl/product/doneer-tegen-eenzaamheid/

 

Tot op de dag van vandaag speel ik veel. Mijn broer Marcel heeft een paar maanden geleden via Dirk Snip dit prachtige biljart aangeschaft waar we nu aan staan. We spelen niet alleen samen in het team competitie, maar ik kom ook regelmatig hierheen om lekker relaxed met hem een balletje te stoten – een beetje net zoals nu, haha.

 


 

Waarom bent u ambassadeur geworden voor Tijd voor Krijt? Wat is het mooie van dit project voor ouderen?

Voordat ik ging zingen heb ik in de bejaardenzorg gewerkt, en heb ik gezien hoe geleidelijk aan de biljarttafels daar verdwenen uit de zalen. Zo erg! Juist voor ouderen is het gezellige samenzijn met elkaar van groot belang, even weg uit de sleur en eenzaamheid, wat ongemerkt bewegen, lekker een potje met elkaar spelen. Tennis op je tachtigste dat gaat niet zo gemakkelijk, maar biljarten kan op die gevorderde leeftijd nog steeds! En het is ook nog eens volledig coronaproof, want anderhalve meter van elkaar is bij biljarten helemaal niet lastig.

Dat met Tijd voor Krijt juist voor deze ouderen wordt gedacht aan een fijne en laagdrempelige tijdsbesteding met elkaar, dat is zo belangrijk. Leuk is dat bij Tijd voor Krijt het spel ‘honderden’ wordt gespeeld, een leuk en eenvoudig spel met naast de witte, gele en rode ook een blauwe bal, en dat vroeger door veel ouderen is gespeeld in de kroeg. Door Tijd voor Krijt komen de biljarts langzaamaan ook weer terug op de plekken waar ze horen: in de sportkantines, in de bejaardenhuizen. Hier draag ik graag mijn steentje aan bij.

 

"Voordat ik ging zingen heb ik in de bejaardenzorg gewerkt, en heb ik gezien hoe geleidelijk aan de biljarttafels daar verdwenen uit de zalen. Zo erg! Juist voor ouderen is het gezellige samenzijn met elkaar van groot belang, even weg uit de sleur en eenzaamheid, wat ongemerkt bewegen, lekker een potje met elkaar spelen"

 

U heeft Parkinson. Wat is er zo waardevol aan het kunnen blijven biljarten voor mensen met Parkinson?

Ik zal beginnen met wat het moeilijkste is: de fijne techniek. Je handen en polsen. Ik heb dit vooral met mijn rechterhand, een klein beetje trekken of trillen met die hand en je stoot is ver naast. Door frequent te biljarten houd je die fijne techniek enigszins in stand. En dat is belangrijk bij Parkinson want het is een progressieve ziekte, het wordt helaas niet beter. En soms is het mentaal best moeilijk want vroeger speelde ik met libre 2 of 2.5 moyenne en nu haal ik krap 1. Maar je moet je hier overheen zetten, want het gevaar bij Parkinson als je niets doet is dat je steeds sneller weg zakt.

Parkinson is niet alleen fysiek zwaar, maar ook verbaal, met zang dus ook. Opera of operette zing ik niet meer, chansons nog wel maar het wordt geleidelijk aan steeds iets moeizamer.

 

"Ik wil op alle mogelijke manieren uitdragen waar Tijd voor Krijt voor staat: de ongekende sociale waarde voor zoveel ouderen van dat kopje koffie en het potje biljart. Ik geef een krijtje door!"

 

Wat kunnen we van u verwachten bij Tijd voor Krijt?

Nou, best veel. Sowieso zal ik te zien zijn op promotie-uitingen, zoals in de video waarin ik het motto van deze campagne ondersteun: Ik geef een krijtje door. En verder wil ik eigenlijk op alle mogelijke manieren uitdragen waar Tijd voor Krijt voor staat: de ongekende sociale waarde voor zoveel ouderen van dat kopje koffie en het potje biljart. 

 

 

Links:
Publicatie "Lancering Tijd voor Krijt" door Eén Tegen Eenzaamheid
Koning bezoekt Tijd voor Krijt in Week Tegen Eenzaamheid
Persbericht Tijd voor Krijt
Website Tijd voor Krijt
Website Ernst Daniël Smid
Wikipedia Ernst Daniël Smid
Website De Gulle Smid

 

#tijdvoorkrijt #geefeenkrijtjedoor #eentegeneenzaamheid #weektegeneenzaamheid

 

Tekst, logo & foto’s: KNBB

Initiatieven Ouderen/senioren Tijd voor Krijt
Volg ons online