Eureka Billards zet belangrijke stap richting playoffs

Sterke Christiani verslaat Peter Ceulemans in 17 beurten

06 februari 2017

BREDA/SLUISKIL - Het succesvolle team van Eureka Billard zegevierde zondagmiddag in de topper tegen Medisch Centrum Breda met 6-2. Door die winst hebben de Utrechters zich vrijwel zeker geplaatst voor de play-offs. De koploper heeft aan één overwinning in de laatste vier ronden genoeg om tenminste bij de eerste drie te eindigen. De strijd om de twee volgende plaatsen is nog in volle gang. Het gevecht onderin wordt met de week spannender: TOVV 2 staat onderaan met 5 punten, Bousema Lochem heeft 10 punten, Burgmans Biljarts 12 en 't Hartje/Van Wanrooy 13 punten. Dallinga.com meldt zich ook weer bij de kanshebbers door een thuisoverwinning op Buffalo.nl (6-2). A1 Biljarts won op zaterdagavond al met 6-2 van TOVV/Royal Pro. Dallinga.com en A1 Biljarts komen op drie punten van Medisch Centrum Breda, HCR Prinsen volgt door het verlies tegen Bousema Lochem op zeven punten van de leider.

Frédéric Caudron (40 in 12) en Eddy Merckx (40 in 13) waren de sterspelers van de 18e speelronde in de Buffalo league. Eddy Merckx deed het zonder grote series in zijn partij tegen Birol Uymaz (40-20). ,,Ik had geen beste start, 6 in 5, maar kon daarna regelmatig serietjes maken van 7 en 5 en ook uitspelen met 7'', vertelde Merckx na afloop. Frédéric Caudron had weer wel zijn pieken in de wedstrijd tegen Glenn Hofman. Halverwege sloeg hij een kloof met 9 en op 25-24 finishte de Belgische kampioen met 7 en 8.

De strijd om de koppositie werd beslist in de partijen tussen de kopmannen. Barry van Beers won na een sterk middenstuk (6, 5, 3 en 5) voor de pauze van John Tijssens met 40-30 in 20. Raimond Burgman herstelde de balans door Thorsten Frings te verslaan met 40-28 in 22. Dave Christiani en Peter Ceulemans hadden beide een prima start (4 beurten, 17-15) met series van Christiani van 9 in de vierde beurt en Ceulemans die reageerde met 10 in dezelfde beurt. De Belg had daarna een mindere periode, Christiani bleef wel scoren, onder meet met 9 in de 13e beurt, waarmee hij uitliep naar 33-22 en vervolgens aantikte met 40-28 in 17. Het was de beste partij van de ontmoeting. Martin Horn ging furieus van start tegen Roland Forthomme met 9 van acquit en zette de beslissende aanval in met 9 in de 11e beurt en 31-15 als tussenscore. Met acht punten in zijn laatste twee beurten (3 en 5) besliste Horn de partij in zijn voordeel: 40-29 in 19.

Glenn Hofman was in de Sluiskilse arena, waar hij zelf ook mooie successen vierde, niet opgewassen tegen het geweld dat Frédéric Caudron in de slotfase ontketende. Berry Dallinga verraste zijn thuispubliek in die tweede sessie met een sterke start tegen Herman van Daalen (24-6 in 13) en won uiteindelijk met 40-30. Jean Paul de Bruijn ging lang gelijk op met Jean van Erp, maar bleek koelbloediger in de eindfase: 40-33 in 25. Jeffrey Jorissen had ook een bliksemstart tegen Patrick Vasseur, liep al snel 25 punten uit, maar had een minder slot (40-19 in 22). ,,Ik miste zes, zeven driehoekjes op het eind, anders had ik in 15 beurten uit kunnen zijn'', zei de Hagenaar, die langzamerhand zijn betere vorm terugkrijgt.

De Achterhoekse derby tussen Bousema en HCR Prinsen boeide tot het eind. De Lochemers namen voor de pauze een 3-1 voorsprong door een overwinning van Stefan Galla op Anno de Kleine (40-21 in 23 beurten), Markus Galla en Raymund Swertz speelden gelijk in 50 beurten. Dick Jaspers en Murat Naci Coklu boeiden de toeschouwers met een heerlijke partij, waarin Coklu onder meer een 8 scoorde en Dick Jaspers gelijk kon maken met één (40-40 in 16 beurten). Eddy Leppens stelde de winst veilig voor Bousema door winst op Jelle Pijl: 40-33 in 34.

A1 Biljarts-TOVV werd beslist in twee fraaie eindsprints: Richard Bitalis kwam terug uit kansloze positie tegen Henk Blauwblomme (38-24) en won met 40-38. Martien van der Spoel speelde eerst uit tegen Frans van Schaik, de Amsterdammer moest twee keer scoren in de nabeurt, maar miste zijn laatste op een millimeter.

Kay de Zwart haalde voor TOVV 2 een opvallende winst tegen Tayfun Tasdemir, die niet zijn beste dag had. De Brabander zegevierde in 37 beurten. Hakan Incekara had weinig overschot tegen Sander Jonen (40-36 in 32), maar besliste wel de wedstrijd in het voordeel van Hartje/Van Wanrooy: 6-2. Davy van Havere was de beste winnaar in 25 beurten.

Christian Rudolph maakte er een eenrichtingspartij van tegen Frans van Kuyk (40-20 in 31), maar Eekhoorn won de drie andere partijen en won met 6-2 van Burgmans Biljarts. Kenny Miatton was sterk in zijn partij tegen Rik van Beers (40-17 in 24), Kurt Ceulemans (in 38) en Jerry Hermans, ondanks een serie van dertien van Johan Roijers, stelden de winst veilig voor het thuisteam.

Tekst: Frits Bakker
Foto Dave Christiani ©Stefan Osnabrug

Buffalo Christiani, Dave Competitie
Volg ons online