Evaluatie Pilot Open Provinciaal Kampioenschap

Aanbevelingen voor mogelijk toekomstige kampioenschappen n.a.v. cijfers/enquêtes eerste OPK  

20 december 2016

Naar aanleiding van de pilot van het eerste Open Provinciale Kampioenschap driebanden klein voor tweetallen in Noord-Brabant, heeft de KNBB een evaluatie gehouden onder spelers, teamleiders en organisatie. Wat was goed, en wat kon beter?

Samenvatting evaluatie eerste OPK (pdf)

Positief is dat de tevredenheid met de opzet vanuit eigenlijk alle genoemde groepen vrij hoog was, ondanks dat het slechts een pilot was. De meest kritische noten kwamen vanuit zaalhouders/lokaliteiten. Sowieso was daar de respons ook al het laagst, maar ook de tevredenheid van zaalhouders/lokaliteiten was een stuk lager dan van spelers/teamleiders of van de organisatie. Een belangrijke indicatie voor ons als organiserende partij, om te zorgen dat we bij eventueel toekomstige edities deze zaalhouders nog veel beter en vroegtijdiger meenemen! Immers, zaalhouders zijn de directe ingang richting de (zeker ook ongebonden) biljarters, en zonder deze lokaliteiten beginnen we als organisatie niets.

Vanuit alle groepen kwam hetzelfde type kritiek naar voren: communicatie vooraf nog niet voldoende, nogal wat onduidelijkheid met Biljartprof, het moyenne-systeem is voor verbetering vatbaar.

Maar ook de volgende positieve feedback: het was gezellig, het was laagdrempelig, het spelen in koppels was leuk, het spelen met minder stringente kledingseisen was fijn, de kosten waren ok, de prijzenpot was in orde.

Het percentage ongebonden sporters (18.4%) stemde hoopvol. Naast deze 18.4% ongebonden biljarters, is dit product dus blijkbaar ook voor een deel van de reeds gebonden biljarters interessant genoeg om aan deel te nemen. Zij zijn dus bereid om naast de bestaande producten zich in te schrijven voor een aanvullend product en bereid daarvoor te betalen. Ook dit is positief. Zeker als je dit product bewust naast het bestaande aanbod positioneert, dus niet als sport/competitie maar als recreatie/gezelligheid met laagdrempelige opzet zal het de bestaande competitie niet bijten of uithollen, wat ook van groot belang is.

Als je deze getallen landelijk zou doortrekken heb je het over een potentiële groei aan nieuwe categorie leden ter grootte van bijna een district per jaar. Daarbij is deze opzet met koppels uitermate geschikt voor ook de één tafel locaties, bijvoorbeeld de laagdrempelige cafés.

Hier ligt dus de potentie om een geheel nieuwe groep (potentiële) biljarters aan te spreken die wij op dit moment nog niet aanspreken.

Driebanden
Volg ons online