Favorieten kleuren dag 1 KNBB Jumbo Masters

Vlekkeloze start Masters voor Jaspers; ook De Bruijn, Jorissen, Van Etten, Van Erp, Van Beers en Christiani met gewenste opening. De Zwart verslaat Wilkowski na thriller.

Dag 2 (woensdag, Koningsdag) vanaf 10:30 live op Ziggo Sport!

27 april 2022

 

BERLICUM - De overwinning van Dick Jaspers, in de aftrap met een andere wereldkampioen op de Masters, was voorspeld en verwacht. Therese Klompenhouwer had een traditioneel tegenvallende start en kon niet wedijveren met de beste van het mondiale driebanden. De andere topscorers in de vier poules op de openingsdag van de Jumbo Masters waren Jeffrey Jorissen (1.950) en Jean Paul de Bruijn (1.947), de beste wedstrijd was die van Jorissen tegen Martien van der Spoel (3-1, gemiddeldes 1.950/1.842). Raimond Burgman, één van de kopstukken uit de historie van de Masters, is gestart met verlies in zijn partij tegen Barry van Beers. Jean van Erp heeft net op tijd de vorm terug om te kunnen schitteren in het toernooi waarin hij voor zijn fans de plaatselijke topfavoriet is. De Brabander heeft de kwalificatie voor de volgende ronde (kwartfinales) in zicht, maar moet afrekenen met Jeffrey Jorissen en Martien van der Spoel als geduchte belagers. Zelf won Jean van Erp van Raymund Swertz met 3-0 en de hoogste dagserie van 9 (1.764/1.133).

 


 

De andere partij in die Poule C was de meest opzienbarende van de acht in totaal in de vier poules. Jeffrey Jorissen, die vorig jaar moest opgeven, omdat de bevalling van zijn hoogzwangere vrouw Kim zich aankondigde, had tegen Martien van der Spoel een perfecte start met 10-7 in 5 en 10-9 in 3, maar zijn tegenstander kwam terug met 10-9 winst in 6. De thriller waarin de partij eindigde, leverde een boeiend slot op, waarin Jorissen uiteindelijk weer won met de minimale score: 10-9 in 6.

 


 

Barry van Beers en Dave Christiani behoren tot de gevestigde orde op de Masters en zijn de eerste dag ongeschonden doorgekomen. Barry van Beers in zijn partij tegen de immer gevreesde kanshebber op de Masters, Dave Christiani tegen één van de beloftes in het Nederlandse driebanden, de Zeeuw Joey de Kok. Barry van Beers won met 3-1 van Raimond Burgman (10-7 in 10, 4-10 in 3, 10-7 in 8, 10-4 in 2), kreeg een degelijke 1.545 achter zijn naam en heeft een prima uitzicht op de kwalificatie. Dat heeft zeker ook te maken met de povere start van Joey de Kok in zijn partij tegen Dave Christiani: 3-0 verlies met 10-3 in 9, 10-8 in 13 en 10-0 in 2/1. De jonge Zeeuw, die vorig jaar door de voorronden kwam en daarna werd uitgeschakeld door Dick Jaspers, moet welhaast twee keer winnen met hoge scores om nog kans te maken. ,,Het is een tegenvaller, ik had het niet verwacht'', keek Joey wat sip in de camera's na zijn wedstrijd, die in de warming-up nog het volste vertrouwen had in een mooie start. Dave Christiani bleek echter een brug te ver, nadat de Limburger ook niet best was gestart.

 

 

Dick Jaspers is twee weken terug van zijn trip naar Las Vegas en Colombia en oogde topfit aan de start van de Masters. ,,Ik heb een mooie, maar vermoeiende trip gemaakt en heb gelukkig tijd gehad om weer te herstellen'', zei hij ontspannen na zijn eerste overwinning tegen collega wereldkampioene Therese Klompenhouwer. Het werd 3-0 in sets, Therese kreeg weinig kansen en kon die niet benutten: 10-2 in 5, 10-5 in 6, 10-4 in 5 (gemiddeldes Jaspers 1.765, Klompenhouwer 0.733).
Voor Dick Jaspers was het een 'gewone start', zonder het speciale gevoel dat hij tegen de andere Nederlandse wereldkampioene speelde. ,,Het is een start zoals altijd, ik wil me snel aanpassen, wil vanaf het begin goed spelen, maar het valt niet mee om dat overal te doen. We moeten altijd maar wisselen in de wedstrijden die we spelen: andere biljarts, andere lakens, andere ballen. Ik heb natuurlijk de ervaring om dat zo snel mogelijk te doen. Dat lukte aardig in deze eerste wedstrijd, Therese had veel meer moeite.''

De Nederlandse nummer één, die zo graag de Masterstitel terug wil verdienen na 20 titels in het verleden, heeft zijn trip naar Las Vegas (waar hij de World Cup won) en Colombia (op uitnodiging van Maurizio Aguilar) goed verteerd. ,,Ik ken Maurizio al langer, hij heeft clubs in Cali, Medellin en Caldas en is een echte zakenman. Hij doet ook veel voor de Colombiaanse spelers, zoals Dani Sánchez dat in Spanje doet. En ik heb er een mooie tijd gehad, wat partijen gespeeld in clubs, eentje in een soort sporthal voor genodigden uit het zakenleven. En op het eind nog een toernooitje gespeeld, dat ik heb gewonnen.''

Voor Jaspers is dit een ideale start van het jaar, met Las Vegas, de Masters, de Coupe D'Europe in Porto, waar hij voor FC Porto speelt en langzamerhand de aanloop naar de volgende World Cup in Ho Chi Minh. ,,Hoe anders is dit dan vorig jaar, toen we nog volop in de Corona miserie zaten en we wekenlang in Korea verbleven om daar toernooien te spelen.''
De omschakeling naar setjes spelen in de Masters ging hem vrij goed af. ,,Je weet dat het link kan zijn als je niet goed bent vanaf de start. Om het maar eens zo te zeggen: het ijs wordt steeds dunner, je loopt het risico om in een gat te vallen. Ik weet dat ik alert moet zijn en zo snel mogelijk de tafel perfect aan te voelen.''

Dick Jaspers speelt behalve met Therese Klompenhouwer in de poule met Kay de Zwart en Huub Wilkowski, van wie de beste twee overgaan naar de beste acht. Kay de Zwart won in dezelfde ronde in een vijfsetter van Huub Wilkowski, na een 2-0 achterstand en een prachtige come-back in de wedstrijd waarin de spelers in kwaliteit aan elkaar gewaagd waren, maar De Zwart het beste eindschot had in de laatste drie sets (6-10, 4-10, 10-3, 10-3 en 10-8, gemiddelde Wilkowski 1.258, De Zwart 1.250).

De strijd om de tweede plaats en de kwalificatie wordt in de komende twee dagen uitgevochten. Kay de Zwart staat het het best voor, Therese beseft dat ze twee partijen (Wilkowski en De Zwart) moet winnen om zich te plaatsen. ,,Ik ben altijd een slechte starter, ook op toernooien waar het om belangrijke titels gaat'', zei ze na de partij tegen Jaspers. ,,Het moet snel gaan in die korte setjes, en ik miste in het begin 3, 4 redelijke ballen. Dat kun je je niet veroorloven tegen Dick. Ik heb voor zo'n partij niet eens het gevoel dat ik kansloos ben, maar dat moet je wel beter spelen dan ik nu heb gedaan. Kortom: het moet beter op de volgende dagen, ik moet gewoon twee keer winnen.''

De terugkeer van Jean Paul de Bruijn op de Masters voelde als vanouds. De Zeeuw won zijn eerste partij tegen Volkan Cetin deze middag met 3-1 in sets en een voortreffelijk gemiddelde van 1.947. De Grand Prix winnaar van twee weken geleden voelde zich ,,de gelukkigste'', maar liet in de sets die hij won bij vlagen zijn klasse zien. ,,Ik voel dat ik nog elk jaar beter ga biljarten, ondanks mijn leeftijd'', was een opvallende uitspraak. De debutant op deze Jumbo Masters, Sam van Etten, triomfeerde in deze Poule B op de andere tafel met 3-0 tegen Roland Uijtdewillegen (1.304 voor de winnaar), zodat De Bruijn en Van Etten elkaar morgen, woensdag, op de tweede speeldag treffen en Cetin en Uijtdewillegen voor een laatste kans tegen elkaar spelen.

 

 

Jean Paul de Bruijn, die in de Grand Prix in de finale won van Huub Wilkowski, keek kort terug op zijn laatste jaren in Korea. ,,Ik heb daar veel geleerd, vooral op het gebied van systemen'', verzekerde hij, nadat hij in 2019 zijn laatste Masters had gespeeld en na het EK in Brandenburg naar de PBA vertrok. ,,Daar ben ik verder doorgegroeid in de mooie tijd die ik er heb beleefd.'' Toch beseft hij, na zijn eerste winst op deze Masters als geen ander: ,,Het zegt niets over het vervolg hoor, want in biljarten is geen dag hetzelfde.'' Sam van Etten had ook zo'n soortgelijk commentaar na zijn overwinning op Roland Uijtdewillegen. ,,Ik kwam hier naartoe met heel veel zin om voor het eerst de Masters te spelen, maar je weet nooit hoe zo'n start uitpakt. Voor mij gelukkig goed, want ik won gelijk de eerste set, de acquit die goed uitviel en gelijk een klein serietje, met 10-1 in 2 beurten. Ik wist dat Roland gevaarlijk kon zijn, hij heeft zondag nog een geweldige wedstrijd tegen de Turk Coklu gespeeld. Maar vandaag liep het allemaal niet lekker bij hem en ik kon goed profiteren.'' Dat deed de Noord-Hollander met een comfortable score: 10-1, 10-6 en 10-8, 1.304 gemiddeld tegen Uijtdewillegen 0.714.

Jean Paul de Bruijn won de eerste set tegen Volkan Cetin met 10-9 na twee gemiste setballen voor Cetin, in de tweede set werd het 10-1 in 5 voor Jean Paul, Volkan kwam goed terug met 10-7 in de derde, maar de Zeeuw maakte een korte set van de vierde en laatste set: 10-4 in 4/3.

De standen in de vier poules na de eerste dag op de Masters:

Poule A:
1 Dick Jaspers 2-1.764-5
2 Kay de Zwart 2-1.250-7
3 Huub Wilkowski 0-1.258-8
4 Therese Klompenhouwer 0-0.733-4
(Wedstrijden woensdag, 12.15: Jaspers-
De Zwart, Wilkowski-Klompenhouwer)

 


 

Poule B:
1 Jean Paul de Bruijn 2-1.947-5
2 Sam van Etten 2-1.304-5
3 Volkan Cetin 0-1.444-6
4 Roland Uijtdewillegen 0-0.714-3
(Wedstrijden woensdag, 14.00: De Bruijn-Van Etten, Cetin-Uijtdewillegen)

 

 

Poule C:
1 Jeffrey Jorissen 2-1.950-6
2 Jean van Erp 2-1.764-9
3 Martien van der Spoel 0-1.842-5
4 Raymund Swertz 0-1.133-4
(Wedstrijden woensdag, 15.45: Van Erp-Jorissen, Van der Spoel-Swertz).

 


 

Poule D:
1 Barry van Beers 2-1.545-8
2 Dave Christiani 2-1.250-6
3 Raimond Burgman 0-1.333-5
4 Joey de Kok 0-0.500-3
(Wedstrijden woensdag, 10.30: Van Beers-Christiani, Burgman-De Kok).

 

 

Alle wedstrijden worden live uitgezonden door Kozoom, vanaf woensdag 27 april 10:30 ook live op Ziggo Sport.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde

Jumbo KNBB NK Masters Driebanden
Volg ons online