Finale van de Masters: Dick Jaspers - Glenn Hofman

Plaatselijke held Jean van Erp en titelhouder Raimond Burgman uitgeschakeld in halve finales Kling KNBB Masters 2017

22 januari 2017

BERLICUM – Zijn er nog supporters uit Sint Willebrord in de zaal? De Haagse speaker wilde voor de halve finale van de Kling Masters tussen Dick Jaspers en Jean van Erp wel eens weten of Jaspers op wat steun kon rekenen. Binnen de arena ging één vingertje omhoog, van Paul Brekelmans, de arbiter. Dick Jaspers moest het dus helemaal alleen doen op deze zaterdagavond van de Masters.

Zijn er nog supporters uit Heeswijk-Dinther in de zaal? De vraag stellen was het antwoord geven. Boven in de tribunes brak de heksenketel los: twintig, dertig trouwe supporters van Jean van Erp en nog zo’n dertig in de zaal zelf schreeuwden de plaatselijke held hartstochtelijk toe. De toon was gezet in de Brabantse botsing met de twee wereldkampioenen van 2016 namens Oranje.

Dick Jaspers keek eens half geamuseerd rond in de zaal, maakte zich op voor een hard gevecht en stond geladen aan de aftrap. Dat hebben Jean van Erp en zijn fanclub geweten ook. Twee keer was Dick Jaspers naar de tafel geweest voor een voorsprong van 19-1 (13 en 6). Vier beurten had hij nodig voor de snelle pauze (22-4) en iemand in de tribunes sprak zachtjes: we zullen die Jaspers moeten omkopen, anders kan Jean nooit meer winnen.

Het werd direct na de pauze 28-4, toen pas kon de thuisspeler eindelijk wat terugdoen, op 34-14 in elf beurten, met acht en een paar mazzeltjes zelfs naar 34-22. De spionkop (supporterstribune) kwam weer even tot leven, maar moest uiteindelijk met zijn favoriet het meesterschap van Jaspers erkennen: 40-27 in 17 beurten.

Dick Jaspers vond het een prachtig publiek, maakte hij later duidelijk. ,,Ik weet dat de supporters voor Jean waren, maar dat maakt me eigenlijk niets uit. Zo’n start met 13 en 6 geeft natuurlijk vleugels. Dan is het voor de tegenstander wel heel moeilijk om nog terug te komen. Ik moet wel zeggen dat het een enorm sportief publiek is. Ze hebben alle respect voor de tegenstander. Zo willen we het toch: meer sfeer bij het biljarten. Ik vind het heerlijk om in te spelen.’’

Glenn Hofman en Raimond Burgman hadden op de andere tafel een tragere start (12-5 na 7) met de eerste aanval van Hofman op 23-11 in 17 beurten. Het vonnis was eigenlijk al geveld, want Burgman had een zeldzame off-day. ,,Hij kreeg ongelooflijk slecht spel’’, praatte Glenn Hofman het spel van zijn tegenstander later goed. De Hagenaar won riant: 40-17 in 33.

De eerste knock-outs van de zaterdagmiddag hadden de voorlaatste schifting gemaakt van de Masters gemaakt. Veel mooier was het in de voorgaande fase nog niet geweest dan in de partij tussen Jean Paul de Bruijn en Glenn Hofman. De Zeeuw was veel sneller in zijn ritme dan zijn tegenstander, leidde zowat halverwege met 22-8 (15), maar had voor de derde keer in deze Masters een fase waarin een kleine hapering de score liet stilvallen en nu werd dat ongenadig hard afgestraft door Hofman.
Met serietjes van 5, 3, 4 en 7 nam de Hagenaar voor het eerst een voorsprong (28-27). De Bruijn was weer snel bij zijn positieven en liep terug uit naar 37-32. De Haagse storm stak toen pas goed op: Glenn Hofman snelde met 8 naar de finish. De nabeurt werd een anti-climax voor De Bruijn: hij caramboleerde twee keer en miste zijn derde, omdat hij te ver over het biljart moest hangen om vanuit de onhandige positie te scoren.

Jean van Erp was in die ronde de beste man in een eenrichtingspartij tegen Martien van der Spoel. De Nijmegenaar had stoute plannen in zijn openingsfase, liep met 8 uit naar 17-12, maar kon daarna de Heeswijkse sneltrein niet volgen: 40-24 in 17.

Raymond Burgman sprak zijn veel grotere routine aan om Jerry Hermans weinig kansen te gunnen. De Brabantse campingbaas erkende: ,,Ik ben nog een kleine jongen in het driebanden en moest vaststellen dat de echte toppers een stapje hoger staan.’’ Burgman maakte zijn missie soepel af: 40-18 in 25.

Dick Jaspers demarreerde met een knappe 12 tegen Dave Christiani en werd daarna in feite niet meer bedreigd. Met de winst in twintig beurten (40-25) gaf Jaspers voor het eerst echt gas in dit toernooi.

De avond in Den Durpsherd werd afgesloten door een grandioze demonstratie van het artistieke talent Jop de Jong.

De finale zondag om 13.00 uur:
Dick Jaspers-Glenn Hofman

Tekst: Frits Bakker
Foto Dick Jaspers ©Rolf Slotboom, foto Glenn Hofman ©Ton Smilde/Kozoom

Driebanden Jaspers, Dick NK Masters Driebanden
Volg ons online