Finaledag in Guri met Tasdemir, Merckx, Kim en Bury

Turkse hoogvlieger Tayfun Tasdemir op de voorlaatste dag van World Cup in Guri: series van 20, 19 en 11: de finalisten en de reportages van de voorlaatste dag.

09 november 2019

GURI - De laatste Turkse ster in de World Cup van Guri gaat in grootse vorm naar de slotdag van het toernooi. Tayfun Tasdemir heeft in twee dagen series gemaakt van 20, 19 en 11 en was zaterdag in de kwartfinales de beste van vier winnaars die zondag om het goud gaan strijden. De drie andere spelers voor de podiumplaatsen zijn Jérémy Bury, Eddy Merckx en de 24-jarige Jun-Tae Kim. Tayfun Tasdemir won dit jaar in Antalya al een World Cup en staat daardoor in de top drie van het klassement na HaengJik Kim en Dick Jaspers. ,,Ik zie mezelf nog niet als winnaar, want één topdag zegt niets in dit gezelschap van alleen maar grote spelers'', zei de aimabele Turk uit Istanbul aan de vooravond van de finaledag. Hij is meer dan ooit de speler van de hoge series, zo liet hij deze dagen zien. Met een verontschuldigde fantasie rekende Tasdemir voor: ,,Met 20, 19 en 11 heb ik 50 caramboles in drie beurten gemaakt. Dat is niet heel bijzonder, want op training maak ik elke week zeker vijf series van twintig en dikwijls ook rond de dertig. Het belangrijkste is dat ik de tafel goed ken, zoals mijn trainingstafel. Dan kan ik meestal wel goed op tempo spelen, de ballen perfect plaatsen en op positie spelen.'' Zaterdag, in de kwartfinales tegen Jung Han Heo, demonstreerde Tasdemir dat al in zijn vierde beurt met de feilloze serie van 20, die werd afgebroken op een maakbare bal.

Jérémy Bury, die hier in Guri zijn eerste en tot nu toe enige World Cup won, had zijn plaats in de halve finales al eerder veiliggesteld door winst tegen Dani Sánchez met 40-21 in 25, in de laatste sessie van de dag volgden Eddy Merckx met winst op Tran (40-28 in 20) en Jun-Tae Kim, die Sung-Won Choi versloeg met 40-36 in 31. De Koreaan is de outsider in de halve finales met Tasdemir, Merckx en Bury op zondag. Hij stond twee keer op het podium als nummer twee op een WK voor junioren, toonde zijn vorm ook vorige week in de World Cup in Nederland en speelde ruim een maand geleden een record in de Survival van Seoul, waar hij een score van 182 haalde, onder andere dankzij een serie van 16.

De halve finalepartijen zondag:
15.00 Koreaanse tijd, 7.00 West Europa:
Tayfun Tasdemir-Jérémy Bury
17.00 (9.00 West Europa): Eddy Merckx-Jun-Tae Kim.

Kwartfinales:

Eddy Merckx-Quyet Chien Tran 40-28 in 20

Hoe dichter bij de finaledag, hoe sterker de Belg weer lijkt te worden. De altijd gevaarlijke Vietnamees Tran werd heel snel in de verdediging gedrongen na 17-6 in 5 en 26-9 in 8 beurten en kon de wedstrijd niet meer zijn kant uitlaten keren. Hij heeft zijn World Cup dit jaar nog niet gewonnen en wordt ongetwijfeld een gevreesde tegenstander zondag. Bovendien kan Merckx belangrijke punten score voor de wereldranglijst, waarop hij nu nummer vijf staat.

Jun-Tae Kim-Sung-Won Choi 40-36 in 31

De jongste van de vier finalisten had een betere eerste helft dan zijn tegenstander met 20-10 in 10. Hij liep ook nog uit naar 33-23 in 23, kreeg de finish in zicht op 38-25 in 26, maar voelde toen de spanning opkomen. Vier missers op rij gaven Choi de kans om terug te komen naar 38-36, maar op het cruciale moment kon Kim zijn laatste twee punten maken en de keu juichend omhoog steken.

Tayfun Tasdemir-Jung Han Heo 40-21 in 15

De formidabele serie van 20 van Tasdemir beroofde de partij van alle spanning. De Turkse stylist liet in de vierde beurt een staaltje van zijn klasse zien, nadat hij een dag eerder ook al een keer 19 had gemaakt. Het maakt Tayfun nu al tot één van de sterspelers van het toernooi. Jung-Han Heo vocht tevergeefs om nog iets terug te doen: hij kwam van 25-10 achter nog tot 34-21 in 13. Twee beurten later was Tasdemir aan de finish.

Jérémy Bury-Dani Sánchez 40-25 in 21

De Fransman voelt zich op zijn best in het Koreaanse bolwerk, waar hij drie jaar geleden schitterde met zijn enige overwinning tot nu toe in een World Cup. De start in de partij tegen Dani Sánchez was al in Bury's voordeel, hoewel niet met hoge scores: 15-10 in 10. De Spanjaard kon niet dreigen, had één uitschieter met 7 in de 15e beurt, maar kwam verder amper verder dan veel 1tjes en 2tjes. De knock-out van Bury kwam met 6-6-2, waar Sánchez nog slechts twee keer scoorde in zijn laatste vijf pogingen.

Murat Naci Coklu leidde de partij tegen Jérémy Bury met 13-9 in 10 beurten en opende daarna de eerste aanval met 4, 3 en 5 voor 23-17 in 15 en even later 4 en 7 voor 34-20 in 18. Coklu pareerde met dezelfde series (4 en 7), maar werd verslagen door een laatste 4 van Bury: 40-35 in 22. Jung-Han Heo besliste de andere Koreaanse botsing in zijn voordeel met Jae-Ho Cho, die de onbetwiste uitblinker was van de eerste dag van het hoofdtoernooi. De kanshebber op het podium kon te weinig geven om Heo te weerstaan: 40-33 in 19.

Dani Sánchez tegen Lütfi Cenet werd niet de partij die ervan werd verwacht. Vooral de start was zeer matig met 10-5 in 10 voor de Spanjaard, die in het tweede part een kleine kloof sloeg met 7 en met drie keer 3 en één 4 naar de finish ging. Cenet, toen hij op 20 stond, kwam in zijn laatste twee beurten met 4 en 6 terug tot 40-30 in 30. Eddy Merckx domineerde vanaf de start de partijen tegen Nguyen Quoc Nguyen (11-2 in 3), werd nog even overvleugeld door de Vietnamees (19-16 in 10), maar was in het laatste part de meest scorende speler: 40-29 in 22.

Met Myung-Woo Cho verdwenen nog twee jonge spelers in deze ronde uit het toernooi. Jose Juan Garcia, uit het door interne sancties gekwelde Colombia, vond zijn eindstation tegen Quyet Chien Tran met 40-21 in 21. Antonio Montes was net zo kansloos tegen Tayfun Tasdemir (40-21 in 25) met 13 missers en zeven keer 1.

 

Driebanden Internationaal World Cup
Volg ons online