Finaledag met Glenn Hofman, zonder Dick Jaspers

Glenn Hofman is erin geslaagd de halve finale te bereiken van de World Cup in Bogotá. De Hagenaar won op zaterdag eerst van Eddy Merckx en in de kwartfinales van de Koreaan Hwang. Vandaag, zondag om 19.30 speelt hij tegen de Vietnamees Tran voor een plaats in de finale van de World Cup. Dick Jaspers werd uitgeschakeld door de Egyptenaar Sameh Sidhom.

03 maart 2024

BOGOTÁ – De eerste World Cup van 2024, in Bogotá, Colombia, krijgt vandaag een slotdag met twee toptien spelers en twee outsiders. De Vietnamees Quyet Chien Tran, net 40 geworden, is de enige van de vier die twee World Cups heeft gewonnen, in Ho Chi Minh en in Porto. De 36-jarige Egyptenaar Sameh Sidhom heeft een blanco palmares als winnaar en speelde één keer (Porto 2023) een finale tegen Tran. Glenn Hofman (de jongste van de vier, 34) stond één keer op een podium, vorig jaar in Sharm El Sheikh, Robinson Morales (de oudste, 46) kwam nog nooit zo ver in een World Cup. Die vier spelers uit vier werelddelen zijn de hoofdrolspelers op de slotdag van de World Cup in Bogotá.

Het wordt een bijzondere slotdag zonder grote kampioenen als Dick Jaspers, Torbjörn Blomdahl, Marco Zanetti, Eddy Merckx, Myung Woo Cho, Tayfun Tasdemir en de wereldkampioen Phuong Vinh Bao. Vooral uitzonderlijk is dat de vier finalespelers afkomstig zijn uit Azië (Tran), Europa (Hofman), Zuid Amerika (Morales) en Afrika (Sidhom). Zelden in de laatste tien jaar stond er geen Koreaan op het podium van een World Cup, net zo opvallend is het ontbreken van één van de Turkse topspelers.

Quyet Chien Tran, die zaterdag winnaar was van de meest curieuze partij tot nu toe in deze World Cup (40-39 tegen Tayfun Tasdemir) is de speler met het beste palmares van de vier finalisten. Voor eigen publiek zegevierde hij in 2018 in Ho Chi Minh voor 1500 uitzinnige toeschouwers. Tran won in de finale met 40-39 van Dinh Nai Ngo, een Vietnamees die op dezelfde dag, vandaag, in de halve finale staat van een PBA toernooi. De twee top tien spelers in de halve finale van Bogotá (Tran op 5, Sidhom op 7) stonden vorig jaar tegenover elkaar in de finale van de World Cup in Porto. De Vietnamees won met 50-30.

Sameh Sidhom schitterde tot nu toe vooral in de World Cups van Porto en Las Vegas, waarin hij twee keer net naast de overwinning greep. De Egyptenaar is een veelvoudig kampioen van zijn land en van het Afrikaanse contingent. Glenn Hofman heeft nog geen titels op zijn naam, maar heeft een opvallende progressie gemaakt sinds zijn terugkeer van de PBA. Hofman is na zijn twee World Cup successen zeker de nummer 2 van Nederland na Dick Jaspers. Robinson Morales, de Colombiaan die in Spanje woont en in een viertal Europese competities optreedt als veelwinnaar, is in Bogotá nog altijd zeer geliefd als geboren Colombiaan. Hij heeft zeker de supporters mee op de finaledag. Ook Glenn Hofman, getrouwd met een Colombiaanse vrouw, kan op steun van het thuispubliek rekenen.

 

 

Kwartfinales

De beste partij in de kwartfinales op zaterdag was de overwinning van Sameh Sidhom op Dick Jaspers. De Nederlander werd voorbij gelopen door series van 11 en 9 van zijn tegenstander in de 5e en 6e beurt (30-12) en kwam ondanks één opleving met 7 niet meer in de buurt: 50-37 in 19. Quyet Chien Tran versloeg de laatste Turkse speler, Tolgahan Kiraz met 50-33 in 34 en Robinson Morales vierde zijn eerste moment van glorie in de wedstrijd tegen Seo met 50-28 in 28 beurten.

Glenn Hofman, de Nederlander die net als in Sharm El Sheikh schittert door zijn klasse, niet bevreesd is voor grote namen en op weg is naar een toppositie op de ranglijsten, won eerst op zaterdag van Eddy Merckx met 50-45 en had later in de kwartfinales geen kind aan de Koreaan Bong Joo Hwang (50-31 in 27). Glenn Hofman startte tegen Hwang met 1 carambole in de eerste 6 beurten en opende toen de aanval met 10, 3 en 8. De Koreaan kwam alleen in het slot nog even terug met 4 en 4: 50-31 in 27.

Sameh Sidhom en Robinson Morales openen het finalegala vandaag (zondag 3 maart) om 11.00 uur in Colombia (17.00 West Europa), Quyet Chien Tran spelen de volgende halve finale om 13.30 (19.30 in West Europa). De finale is om 18.00 (12.00 uur Europa).

Alle wedstrijden zijn te zien op AfreecaTV.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto: Ton Smilde (compilatie)

Driebanden Hofman, Glenn Internationaal
Volg ons online