Finaledag zonder Dick Jaspers in Ho Chi Minh

Torbjörn Blomdahl speelt morgen, zondag, in de halve finale van de World Cup in Ho Chi Minh tegen de Koreaan Jun Tae Kim. Martin Horn staat in de andere halve finale tegenover de jonge Koreaan Myung Woo Cho. De Nederlander Dick Jaspers, nummer 1 van de wereldranglijst, werd uitgeschakeld door Martin Horn.

27 mei 2023

HO CHI MINH – Het herstel van een operatie heeft Torbjörn Blomdahl, de recordhouder met 45 World Cups, niet gehinderd om in de World Cup van Ho Chi Minh weer naar een topklassering te mikken. De Zweed onderging drie weken en twee dagen geleden een operatie aan een liesbreuk. Hij kon al die weken niet trainen, lag vooral veel op de bank met pijnstillers en was net op tijd fit genoeg om naar Ho Chi Minh te reizen om de World Cup te spelen. ,,Ik had er helemaal niets van verwacht’’, bekent hij. ,,Ik ben zestig, dus het herstel van zo’n ingreep duurt wat langer. Het zou mooi zijn dat ik een partijtje kon winnen, maar van start gaan met een serie van 26 was wel heel speciaal. Ik heb het in heel mijn carrière nooit eerder gedaan.’’ Het is haast een wonder dat Torbjörn nu nog in het toernooi is en morgen (zondag) om de hoogste podiumplaatsen speelt met Jun Tae Kim (zijn tegenstander in de halve finales), Martin Horn en Myung Woo Cho. Het zijn de spelers in grootse vorm. Torbjörn Blomdahl won vorig jaar de voorlaatste World Cup in Veghel, Myung Woo Cho de laatste in Sharm El Sheikh.

Hij is zelf nog het meest verbaasd over zijn vorm. Blomdahl: ,,Mijn grootste zorg, toen ik hier naar Vietnam kwam, was dat iemand mijn koffer kon dragen, want ik mag nog altijd niets zwaars tillen. Het was ook pas in deze laatste dagen dat ik met pijnstillers mocht stoppen. Dus ik dacht vooral: ik hoop dat ik een paar ballen kan maken en misschien eens een partijtje winnen.’’ De realiteit was zo anders: Blomdahl startte zijn eerste partij tegen Dion Nelin, ging van acquit en maakte een onwaarschijnlijke serie van 26.

Een dag later kijkt Blomdahl nog altijd met verwondering terug op die topserie. ,,Veel mensen vragen mij naar die 27e carambole, die ik miste, maar praten niet over die 26 van daarvoor. Dat is veel meer een wonder, want ik ben zestig en heb het nog nooit eerder gedaan. Ik heb ook geen zenuwen gevoeld op het laatst van de serie. Toen Caudron die 28 maakte, was de 29e een gemiste driehoek, bij Forthomme ook. Bij mij was die nummer 27 een heel moeilijke bal. Daarvoor had ik hooguit twee, drie niet zo makkelijke ballen gemaakt.’’

De Zweed keek in de late Vietnamese avond met belangstelling wie zijn tegenstanders worden op de slotdag van de World Cup. Dick Jaspers was natuurlijk een verwachte finalist, maar verloor van Martin Horn op weg naar het podium. De Duitser domineerde de hele partij, Jaspers vocht tevergeefs tegen een lange inzinking en kon slechts bewonderend toekijken hoe Horn met een kunstzinnige, laatste carambole de partij won: 50-41 in 31/30.

De andere partij uit die avondsessie werd gewonnen door Myung Woo Cho na een verbeten gevecht met Quyet Chien Tran. En dus staat de kleine, vrolijke Koreaan morgen weer op het eindpodium met kansen op winst. Cho zette Tran, de laatste Vietnamees, snel op een achterstand met een serie van 11 (12-3), liep ook snel uit naar 22-7 en 30-7, maar had een terugval met vijf nullen op een rij. Tran kon echter niet optimaal profiteren en bleef op geruime afstand. Het werd 40-34, 47-41 en tenslotte 50-43 in 30 beurten.

Dat resulteerde in de halve finales, zondag:

8.30 Blomdahl-Kim

11.00: Horn-Cho

14.30: Finale.

Jun Tae Kim en Torbjörn Blomdahl waren de toonaangevende spelers in de eerste ronde van de kwartfinales. Jun Tae Kim maakte indruk met zijn start tegen Sameh Sidhom, die monddood werd gemaakt door de verbluffende start van Kim. De acquit met 6 was de opmaat naar veel meer: 13 en 8 in de 3e en 4e beurt, waardoor het scorebord riante cijfers aangaf: 28-4 in 4 beurten. De Koreaan kon dat tempo niet volhouden, maar stond wel na 8 beurten op 40 (5.000 gemiddeld) en liet Sidhom nog altijd troosteloos ver achter (40-7). Zes nullen in de laatste 9 beurten hielden Jun Tae Kim van een spectaculaire partij: het werd 50-25 in 18 beurten.

De Zweed ging door met zijn strafexpeditie, excelleerde opnieuw met korte demarrages (8 en 12) en zette daarmee Jung Han Heo op grote afstand: 29-14 in 9 beurten. Heo kwam nog één keer terug met 8, maar kon niet meer dreigen. Blomdahl ging uit met 2, 2, 6 en 2 voor een eindstand van 50-32 in 19 beurten.

Beste zestien

Drie partijen met het karakter van een echte kraker markeerden de sessies met de beste zestien. Quyet Chien Tran, de favoriet van de Vietnamezen, versloeg in een duizelingwekkende slotfase de Koreaan Myeong Jong Cha met 50-48 in 30 beurten. Myung Woo Cho, de jonge Koreaan, ontsnapte tegen de wereldkampioen Tayfun Tasdemir met 50-48 in 24. En Jun Tae Kim counterde op een geweldige eindsprint van Nikos Polychronopoulos met 50-49 in 27.

Het mooiste slot in de vroege sessie op zaterdag kwam van Nikos Polychronopoulos en Jun Tae Kim. Het liet nog maar eens zien wat pressie en zenuwen met een speler van deze klasse kunnen doen. De Griek, niet zo best gestart met 2 in 5, kwam in de partij in de fase rond de 16e beurt met serietjes van 8 en 6 (32-32), kwam toch weer achter met 46-37, maar leek toen in een prachtige flits van zijn snelle scoringsdrift naar het einde te gaan. De serie van 12 was geweldig, alleen kwam ’de 13’ voor de winst niet uit zijn keu. Hij miste op 1 carambole. Kim kwam met 3 ook op 49, Polychronopoulos miste nog een maakbare matchbal en zag Kim finishten op 50-49 in 27.

Myung Woo Cho en Tayfun Tasdemir speelden een onwaarschijnlijk mooie partij, waarin Tasdemir dank zij een vroege 12 veruit de beste starter was (17-7), maar Cho ook met 12 voor het eerst terugkwam in de partij (23-21). Het slot kwam met voordeel voor Tasdemir (48-46). Myung Woo Cho maakte onder een helse spanning twee voor 48-48 en tenslotte twee voor 50-48. Tasdemir miste zijn laatste drie pogingen.

Jung Han Heo was de beste man in de eerste sessie met acht bij de beste 16. De Koreaan zette zijn aanval in met series van 9 en 17 in de eerste tien beurten, liep comfortabel weg van Tolgahan Kiraz en deed alleen nog vier beurten over zijn laatste twee punten. 

Quyet Chien Tran balanceerde als grote favoriet van het thuispubliek op de rand van de afgrond tegen de Koreaan Myeong Jong Cha, die na 8 beurten leidde met 22-10. Tran was met twee keer 7 pas terug in de wedstrijd, maar nog altijd 37-30 achter. De Koreaan kwam voor het eerst op matchpunt (49-45), maar miste vier keer zijn laatste en winnende carambole. Tran greep zijn laatste kans met een slotserie van vier: 50-49 in 30.

Torbjörn Blomdahl maakte een einde aan de mooie missie van Jose Maria Mas. De vriendelijke Spanjaard speelde een geweldig toernooi, ging naar hoge scores in de voorronden en kwam met Tayfun Tasdemir uit de eerste ronde van het hoofdtoernooi. De partij tegen Torbjörn Blomdahl, vooralsnog de stuntman van deze World Cup, betekende Ma’s laatste kunstje, omdat de Spanjaard niet bestand was tegen de klasse van de Zweed en vanaf de start ver achter bleef: 50-19 in 27.

Dick Jaspers speelde één van zijn zeldzame partijen tegen Marco Zanetti waarin hij niet echt dreiging voelde. De Nederlander had al een veel betere start (15-9, 20-11) en greep met een serie van 11 definitief de macht (42-27) om tenslotte met 50-32 te finishen in 21. Martin Horn had net zo weinig moeite met Robinson Morales, die tot een van de smaakmakers was uitgegroeid in deze World Cup.

Wedstrijden met de laatste 16:

Horn-Morales 50-24 (21/20)

Jaspers-Zanetti 50-32 (21/20)

Tran-Cha 50-49 (30/29)

Cho-Tasdemir 50-48 (24/23)

Blomdahl-Mas 50-19 (27)

Heo-Kiraz 50-37 (21/20)

JT Kim-Polychronopoulos 50-49 (27)

Sidhom-Do Nguyen 50-21 (30/29).

Tekst: Frits Bakker

Foto Martin Horn

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online