Finalewaardige affiches bij laatste acht World Games

Vanaf de start op deze vrijdag komen eerst de Europese cracks in de arena: om 18.30 (Europese tijd) Dick Jaspers tegen Torbjörn Blomdahl, om 21.00 uur Dani Sánchez tegen Eddy Merckx.

15 juli 2022

BIRMINGHAM - Twee van de meest gelouterde biljarters in de wereld van het driebanden openen vandaag, vrijdag, de finalefase van de World Games in Birmingham, Alabama. Torbjörn Blomdahl en Dick Jaspers, twee veelvoudige wereldkampioenen, openen het gala met de beste acht spelers op de Olympiade voor een plaats in de halve finales. Het Sheraton hotel, met de drie bekende biljartdisciplines in de ballroom (driebanden, snooker en pool) moet het nog altijd zonder live beelden doen in de fase waarin vier Europeaanse wereldtoppers staan tegenover twee Colombianen, een Vietnamees en een Japanner staan in gevecht om de medailles. Vanaf de start op deze vrijdag komen eerst de Europese cracks in de arena: om 18.30 (Europese tijd) Dick Jaspers tegen Torbjörn Blomdahl, om 21.00 uur Dani Sánchez tegen Eddy Merckx.

Dani Sánchez, Dick Jaspers, Eddy Merckx en Torbjörn Blomdahl hadden zich al voor de beste acht van het toernooi in Alabama gekwalificeerd. Op de tweede dag van de voorronden was er succes voor de Colombianen Jose Juan Garcia en Pedro Gonzalez, de Vietnamees Quyet Chien Tran en de Japanner Kouji Funaki.

De Japanner, een 52-jarige routinier in dit gezelschap, versloeg zeer verrassend Marco Zanetti met 40-23 in 15 beurten. Funaki speelt in de volgende ronde met de beste acht tegen Pedro Gonzalez, de Colombiaanse kampioen die Sameh Sidhom versloeg met 40-34 in 34 beurten. Quyet Chien Tran is de Vietnamees die naar de beste acht gaat na winst op Javier Teran (40-19 in 9) in de beste partij tot nu toe. Jose Juan Garcia, de jonge Colombiaan, stuntte tegen Tayfun Tasdemir met 40-35 in 29 beurten.

Drie van de zeven Europeanen zijn in de eerste schiftingsronde uitgeschakeld. Martin Horn verdween uit het toernooi door verlies tegen Torbjörn Blomdahl. Tayfun Tasdemir boog voor de jonge Colombiaan Jose Juan Garcia in een van de minste partijen tot nu toe. Tasdemir bleef bij tot een score van 15-14, maar raakte achterop in een fase waarin de Turk twee keer scoorde in 8 beurten. Toch kwam hij door een serie van 10 in de 26e beurt nog terug tot 33-32, maar Garcia finishte met 4 in 3 voor een score van 40-35.

Marco Zanetti verspeelde zijn kansen tegen een Japanner, die geen groot World Cup verleden is, maar nog altijd tot de betere Aziaten behoort. Kouji Funaki, wiens 21-jarige zoon Shota op het WK voor junioren actief was, trof een opvallend onzekere Marco Zanetti tegenover zich, die maar niet in de wedstrijd kon komen, twee keer een 4 scoorde, maar door de Japanner met series van 6 en 7 in de eerste tien beurten op een marge van 10 punten werd gezet (27-17). Toen de Italiaan in de laatste 7 beurten alleen nog een 1 en een 5 scoorde, ging Funaki onder meer met 9 en 5 naar de finish op 40-23 in 15 beurten.

De partijen voor de volgende ronde zijn vandaag, vrijdag, vanaf 11.30 in Alabama (18.30 in West Europa):
11.30: Dick Jaspers-Torbjörn Blomdahl
14.00: Eddy Merckx-Dani Sánchez
17.30: Quyet Chien Tran-Jose Juan Garcia
20.00: Pedro Gonzalez-Kouji Funaki.

 

Eddy Merckx staat na zijn sterke opening tegenover Dani Sánchez, die de drievoudig winnaar is op de World Games

 

Dani Sánchez, de titelverdediger in de World Games

 

Dick Jaspers, de nummer 1 van de wereld, speelt de eerste partij bij de laatste 8 tegen Torbjörn Blomdahl

 

Torbjörn Blomdahl met Europees toparbiter Paul Brekelmans

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: DBU/Touch

Driebanden World Games
Volg ons online