Finalisten play-offs: nog één plaats beschikbaar

Het team van Cues&Darts heeft zich officieus al verzekerd van een plaats in de play-offs van de DKM Tools League, waar SIS Schoonmaak al lang zeker was van de eerste plaats in de reguliere competitie.

Bousema Lochem en Team Eekhoorn zijn de twee kanshebbers voor één laatste plaarts in de nacompetitie. Aartsbouw Sprundel en DKM Tools zijn op de 21e speeldag definitief gedegradeerd uit de eredivisie.

07 mei 2022

TILBURG/SPRUNDEL - Twee van de drie teams voor de play-offs in de eredivisie zijn bekend, voor de derde spelen nog twee honden om één been. Wat ook bekend is, zijn de twee degradanten uit de hoogste klasse. DKM  Tools en Aartsbouw speelden gelijk tegen elkaar en tekenden daarmee elkaars vonnis: Dekker Keukens en Hartje van Oosterhout zijn onbereikbaar geworden. In de Tilburgse biljartzaal van Cues&Darts werd zaterdag na de 21e speeldag al een klein feestje gebouwd. Het team met een uitblinkende Ruben Legazpi won met 6-2 van A1, de ene concurrent, Bousema Lochem, speelde met 4-4 gelijk in Zundert en Team Eekhoorn, de andere concurrent, won van J&F Auto’s met 6-2.

Het gevolg is dat Cues&Darts nu met twee punten meer dan Team Eekhoorn theoretisch nog wel, maar in feite niet meer kan worden ingehaald door Eekhoorn. ,,We mogen bij wijze van spreken zondag vier keer met 40-0 verliezen’’, rekende Huub Wilkowski van Cues&Darts voor. Dan moet Eekhoorn zowat alles met grote cijfers winnen, komen we gelijk in matchpunten, maar winnen wij vrijwel zeker op procenten.

SIS Schoonmaak en Cues&Darts zijn kortom de eerste twee teams voor de play-offs, Bousema (zondag thuis tegen Dekker Keukens) en Team Eekhoorn (thuis tegen Cues&Darts) blijven nog één dag in spanning. Bousema heeft één matchpunt meer dan Eekhoorn.

Beste spelers van de 21e speeldag waren zaterdag Sam van Etten, Ruben Legazpi en Martin Horn. De jonge Nederlander speelde een geweldige partij voor Zundert tegen Anno de Kleine (Bousema): de Noord-Hollander maakte twee keer 8 in de eerste drie beurten, was razendsnel bij de stop en finishte al in de 14e beurt met vijf (40-13).

 

 

Daarmee was hij één beurt sneller uit dan Ruben Legazpi bij Cues&Darts: de Spanjaard won van Jelle Pijl met 40-12 in 15, maar deed wel drie beurten over zijn laatste carambole, die hij in de 12e beurt al had kunnen maken.

Ruben Legazpi, Pierre Soumagne (40-33 in 32 tegen zijn landgenoot Richard Bitalis) en Huub Wilkowski (40-24 in 30) verzekerden hun team van de plaats in de play-offs in de wedstrijd waarin alleen Wesley de Jaeger voor Cues&Darts de winst aan Kay de Zwart moest laten (40-31 in 31). Cues&Darts zal zondag de kroon op het werk zetten bij Team Eekhoorn en kan zelfs bij eigen winst Bousema nog in het zadel helpen (Bousema speelt tegen Dekker Keukens).

Team Eekhoorn boekte een knappe winst in de uitwedstrijd tegen J&F Auto’s, mede dankzij Peter Ceulemans (die won van Barry van Beers met 40-20 in 21), Kurt Ceulemans (winst tegen Therese Klompenhouwer met 40-27 in 23) en Jerry Hermans, die Herman van Daalen versloeg met 40-32 in 27. Het boeiende slot van de wedstrijd tussen Jeffrey Jorissen en Frans van Kuyk (40-39 voor de Hagenaar in 18 beurten) kon de winst van Eekhoorn niet meer in de weg staan.

Bousema vocht voor zijn kansen in Zundert, waar Sam van Etten en Francis Forton (tegen Stefan Galla) naar winst gingen voor Zundert. De Bousema remise kwam tot stand dankzij Martin Horn, die Roland Forthomme versloeg met 40-29 in 17 en Johan Loncelle, die voortdurend achter Thorsten Frings aanliep, maar in het eindgevecht nog over zijn tegenstander ging naar winst met 40-37 in 26.

SIS Schoonmaak moest hard vechten voor een krappe 5-3 winst tegen Dekker Keukens, omdat Raimond Burgman na een mooi gevecht en een sublieme voorlaatste bal nog gelijk kwam tegen Henk Blauwblomme, die in een vroege fase een serie van 15 maakte (40-40 in 25). En toen Jean van Erp ook nog eens verloor van Gerwin Valentijn (40-29 in 22), kwam het op Eddy Merckx en Martien van der Spoel aan voor de SIS zege. De Belgische kopman bleek ongenaakbaar tegen Tayfun Tasdemir (40-32 in 25) en Martien van der Spoel won met riante cijfers van Bart Leys (40-13 in 20).

Hartje van Oosterhout speelde zich definitief veilig door overwinningen van Ismail Yasin tegen Peter De Backer en Savas Bulut tegen Berry Dallinga. De meest interessante partij werd op centercourt gespeeld: Jean Paul de Bruijn won van Glenn Hofman met 40-32 in 23.

De twee gedegradeerde teams deelden de winst op de voorlaatste dag. Birol Uymaz en Dion Nelin, de twee kopmannen, wonnen van Dirk Weeremans en Ronny Brants in 18 en 27 beurten. Voor Aartsbouw wonnen Christian Rudolph en Ludo Kools.

De partijen en opstellingen voor zondag in de 22e en laatste speeldag:

SIS Schoonmaak-J&F Auto’s

Eddy Merckx-Jeffrey Jorissen
Jean van Erp-Barry van Beers
Raimond Burgman-Therese Klompenhouwer
Martien van der Spoel-Herman van Daalen

Bousema Lochem-Dekker Keukens

Martin Horn-Tayfun Tasdemir
Johan Loncelle-Gerwin Valentijn
Anno de Kleine-Henk Blauwblomme
Frans van Schaik-Bert Hoefnagels

Team Eekhoorn-Cues&Darts

Frans van Kuyk-Ruben Legazpi
Peter Ceulemans-Pierre Soumagne
Kurt Ceulemans-Jack van Peer
Jerry Hermans-Huub Wilkowski

Aartsbouw Sprundel-STZ Zundert

Dirk Weeremans-Roland Forthomme
Ronny Brants-Thorsten Frings
Christian Rudolph-Francis Forton
Ludo Kools-Sam van Etten

A1 DPC-Hartje van Oosterhout

Jelle Pijl-Ismail Yasin
Richard Bitalis-Harrie van de Ven
Kay de Zwart-Savas Bulut
Addy Wienk-Frank Martens

Dallinga.com-DKM Tools

Jean Paul de Bruijn-Birol Uymaz
Peter De Backer-Dion Nelin
Steven van Acker-Roland Uijtdewillegen
Raymond Ceulemans-Jack Wijnen.

 

Tekst Frits Bakker
Foto Sam van Etten (Ton Smilde)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DKM Tools League Driebanden Etten, Sam van
Volg ons online