Geen Nederlanders in eindfase WK Junioren

De finale van het Wereldkampioenschap driebanden voor junioren in Heerhugowaard wordt zondag gespeeld met de Turken Burak Hashas en Demizcan Akkoca, de Griek Dimitris Seleventas en de Koreaan Jun Sang Ko.

24 september 2022

HEERHUGOWAARD - Het Europese contingent is op het WK voor junioren nog met twee Turken en één Griek, die op de slotdag tegenover de laatste Koreaanse kanshebber staan in de biljartarena van het Nederlandse Heerhugowaard. De Turken komen naar het podium met, Denizcan Akkoca, die zijn leven redde op de late zaterdagavond met een fabuleuze slotserie van 8. Burak Hashas staat als geweldige, 16-jarige jongeman in de finales met vier, een Griek, Dimitris Seleventas, die al op zijn 9e een WK speelde, leverde nu op zijn 20e een onwaarschijnlijke prestatie. De vierde speler is een koelbloedige, 22-jarige Koreaan, Jun Sang Ko.

 

 

De twee Turken staan zondag tegenover elkaar in de halve finale (13.00 uur), daarvoor treffen Dimitris Seleventas en Jun Sang Ko elkaar om 11.00 uur (de finale is om 16.00 uur).

Van de twee Nederlanders overleefde Nick Dudink de poule met ook Joris van 't Zelfden. Joris werd uitgeschakeld, Nick ging door, maar de laatste 16 bleek zijn eindstation.

 


 

De fantastische apotheose op de zaterdagavond kwam van Denizcan Akkoca, de nog net geen 20-jarige Turkse kampioen, die in zijn wedstrijd tegen de Spanjaard Daniel Sainz-Pardo op de rand van de afgrond balanceerde. Het stond 32-27 voor de Spanjaard, die had geprofiteerd van een reeks van acht missers van de Turk en niet ver van de finish meer was. Toen kwam het moment van Denizcan Akkoca: hij liep naar de tafel, scoorde een paar geweldige caramboles, had een gelukje op één carambole van het einde en finishte de wedstrijd onder luid applaus: 35-32 in 33.

De Turkse armada vierde een tweede triomf in die sessie, want Burak Hashas, de jonge man die al een Europese titel heeft, was tegen de Vietnamees Le An Xuan gestart met 8 in zijn derde beurt, werd nog even ingehaald op 17-17 (15), maar haalde daarna de trekker over met 5, 3, 4 en 4 in de laatste acht beurten: 35-26 in 23.

Dimitris Seleventas, negen jaar geleden debuterend op het WK junioren in Pelopenesos, Griekenland, waar hij onder meer de Koreaan Myung Woo Cho ontmoette, speelde een sublieme wedstrijd tegen Jeongju Park, de tweede Koreaan bij de beste acht. De Griek, die op zijn achtste voor het eerst in een toernooi verscheen, zijn opleiding volgde in de club in Athene waar ook Filippos Kasidokostas speelde, was al eens Europees kampioen in Brandenburg, maar jaagt nu op wereldsucces na de winst op Park met 35-25 in 32.

De Koreaan Jun Sang Ko verhinderde in de vroegste sessie een volledig Europees podium door Nikolaus Kogelbauer te verslaan met duidelijke cijfers: 35-25 in 33.

 

De 20-jarige Dimitris Seleventas op het WK: een plaats in de halve finales

 

Dimitris Seleventas (rechts), negen jaar geleden in zijn eerste WK voor junioren in Peleponesos, met de latere veelvoudige kampioen Myung Woo Cho

 

De enige Aziaat in de halve finales: de Koreaan Jun Sang Ko

Kwartfinales

Wat een ronde was dat in de eerste knock-outs met de beste 16!! De ene na de andere kanshebber voor het podium werd uit het toernooi gegooid en outsiders stonden op voor een favorietenrol. Lukas Mortensen, Maxime Panaia en Amir Ibraimov liepen tegen onverwacht harde opdoffers. De beste winnaars bij de overgang van 16 naar de beste 8: de koele Koreaan Jun Sang Ko met 35 in 20 (1.750, serie 11), Nikolaus Kogelbauer (35 in 29), Le An Xuan (35 in 30) en Burak Hashas (35 in 31).

De 16-jarige Burak Hashas en de 14-jarige Amir Ibraimov stonden tegenover elkaar, maar de Turk was veel beter dan zijn Duitse tegenstander, die totaal verkrampte op dit podium. Hashas scoorde onder andere drie keer een 5, Ibraimov maakte 11 keer een 1 in 31 beurten en had 19 missers, een onwaarschijnlijke partij voor het jonge talent: 35-11 in 31/30.

Lukas Mortensen en Maxime Panaia hadden ook zo'n totale offday. De Deense routinier Mortensen kon pas na 15 beurten een eerste tweetje produceren en keek toen al tegen een negatieve marge van 14-4 aan in zijn partij tegen de nog vrijwel onbekende Vietnamees Le An Xuan. Het werd uiteindelijk 35-16 in 30/29. De Spanjaard Daniel Sainz-Pardo versloeg de Vietnamees Phong Hoai met 35-27 in 36.

De Griek Dimitris Seleventas en de Fransman Maxime Panaia maakten zich op voor een titanengevecht, maar de Griekse jongeman overblufte zijn tegenstander, liep naar een snelle voorsprong (17-8 in 12, 25-12 in 23), maakte gebruik van de slechte dag van Panaia en won met 35-13 in 30/29. De Turk Demizcan Akkoca, die met een gemiddelde van 1.428 uit de voorronden kwam, was ook weer plotseling de weg kwijt in zijn eerste knock-out tegen de Peruviaan Fabian Ramirez. De wedstrijd hobbelde heen en weer naar het eind in een marathon met veel beurten. De Zuid-Amerikaan had uitzicht op de winst toen hij met 33-32 op twee punten van het eind was, maar liet Accoca toch nog ontsnappen met 35-34 in 49 beurten.

De Koreaan Jung Sang Ko maakte de meeste indruk in deze eerste zaterdagronde. In zijn partij tegen de Colombiaan Camilo Galvis zette Ko de aanval in zijn tiende beurt in met een serie van 11 (20-8), later scoorde hij nog eens 5 en 4 om te finishen met 35-20 in 20/19. Voorwaar het beste optreden in deze achtste finales.

De Nederlander en de Belg in die eerste knock-out, Nick Dudink, een invaller op het laatste moment, en Nick Rosier, de enige Belg in het veld, deden een dappere poging om nog een ronde verder te komen in het toernooi, maar werden zonder veel kansen uitgeschakeld door een Koreaan en een Oostenrijker. Jeongu Park maakte een eind aan de illusies van Nick Dudink met een riante 35-21 in 33 en Nikolaus Kogelbauer stelde zijn kandidatuur voor het podium met een overwinning op Nick Rosier met 35-19 in 29.

Zo werden uiteindelijk de kwartfinales bereikt met twee Koreanen, twee Turken, een Spanjaard, een Oostenrijker, een Griek en een Vietnamees.

 

Jun Sang Ko

 

Nikolaus Kogelbauer

 

Dimitris Seleventas

 

Burak Hashas

 

Jeongu Park

 

Tekst: Frits Bakker
Bewerking: Ton Smilde

Driebanden Internationaal KNBB
Volg ons online