Glenn Hofman, een Haagse jongen zonder kapsones

Hagenaar wint Grand Prix van Vlaardingen, is de eerste leider van de ranglijst 2018 en wint voor Raimond Burgman, Dick Jaspers en Jean van Erp

18 februari 2018

VLAARDINGEN - Het feestje na afloop voor Glenn Hofman, de Haagse jongen zonder kapsones, was er één zonder bloemen, zonder podium en zonder fanfare, in een klein, maar uitbundig gezelschap. De Grand Prix in het Oogh van Vlaerding kreeg een sober slot. De winnaar was er niet minder blij om. In plaats van een prijsuitreiking of een speech, nam hij zelf maar een selfie met zijn vrolijke Haagse supporters. Glenn Hofman (28) was de allerbeste in de eerste Grand Prix in Nederland van dit jaar. Hij liet onder meer twee rivalen achter zich die deze week voor Nederlnd vertrekken naar het WK in Viersen: Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn.

Het Haagse feestje, met drie spelers van SIS Schoonmaak, werd compleet gemaakt door twee andere spelers in de finaleronden. Raimond Burgman werd tweede nadat hij in de halve finale Dick Jaspers had verslagen. Jean van Erp werd verslagen door Glenn Hofman in de halve finale. O, o, Den Haag op zijn allerbest in de arena in Vlaardingen. Met twee bekende buitenlanders op de achtergrond: Nikos Polychronopoulos en Richard Bitalis, die toevallig een dag later afreizen met DPC naar Sluiskil voor de competitie.

,,Ik ben wel heel moe, hoor'', zei hij aan het eind van een lange dag met vier partijen. En na een kort nachtje, op de vroege zondagmorgen, want vandaag speelt hij met SIS Schoonmaak alweer de thuiswedstrijd tegen De Veemarkt, vertelde Hofman, net zachtjes wakker gemaakt door zijn vrouw Andrea: ,,Het was niet allemaal goed, maar ik heb wel gevochten. En na goede voorronden met 1.760 en twee keer twee gemiddeld ben ik hartstikke blij met mijn overwinningen in de knock-outs en in de finale. Dit is een prachtige start van het jaar met een eerste plaats op de ranglijst.''

Glenn Hofman is bezig een aardige staat van dienst op te bouwen in de Nederlandse toernooien. Twee jaar geleden stond hij in de finale van de Masters ook al eens tegenover Raimond Burgman (toen won Burgman). Ook twee jaar geleden won hij de Grand Prix in Oosterhout in de finale van Dick Jaspers met 40-25 in 20 beurten. Zaterdag in Vlaardingen was het voor de tweede keer raak: Hofman versloeg Burgman met 40-38 in 31 beurten.

De finale kreeg zijn climax na een matige start met 24-17 voor Hofman in 20 beurten. Op die score demarreerde Burgman brutaal met series van 10 en 6 in de 21e en 22e beurt voor een stand van 33-24. Hofman was snel terug, op 34-34 in 27, Burgman deelde nog een prikje uit (37-34), maar op 38-36 ging Glenn Hofman glorieus uit met vier.

De Haagse jongen toonde zijn veerkracht in deze Grand Prix. Hij stond er op de momenten dat het nodig was, zoals ook in de halve finale tegen Jean van Erp. De Brabander, tweede man achter Hofman in het team van de koploper in de Nederlandse eredivisie, leidde met 34-30 toen Hofman eerst een 9 scoorde en in de volgende beurt uitspeelde: 40-36 in 28.

Raimond Burgman bedwong in de andere halve finale Dick Jaspers na een superieure start (tweede beurt 10, vierde beurt 10), goed voor 20-5 in 4 beurten. Het vonnis leek geveld op 22-5, maar Jaspers zou Jaspers niet zijn als hij het gevecht niet nieuw leven had ingeblazen. De regerend Nederlands kampioen kwam terug tot 24-30, 26-34, maar op 37-27 was Burgman niet meer te stuiten: 40-34 in 20.

De hoogtepunten van het toernooi?

Jean Paul de Bruijn die al in de eerste ronde van de knock-outs werd uitgeschakeld door Kay de Zwart met 40-39 in 34.

Therese Klompenhouwer die een prima start had tegen Jack van Peer met 40-19 in 27

Dick Jaspers (die 40 in 10 speelde in de voorronden), die startte met 40-15 in 17 tegen Tom Beemsterboer

Jean van Erp met een 40-7 tegen Wilco van Wijk in 17 beurten

Dick Jaspers met een 40-26 in 19 tegen Jeffrey Jorissen

Jean va Erp die Barry van Beers verslaat met 40-36 in 26

Maar uiteindelijk was er maar één echte hoofdprijs, voor die Hagenaar zonder kapsones.

Driebanden Grand Prix Hofman, Glenn
Volg ons online