Glenn Hofman kan trots zijn ondanks uitschakeling in PBA finales

De 28-jarige Spanjaard David Zapata is de enige Europeaan in de vier overgebleven finalisten van de Final Tour in de PBA, de Koreaanse proforganisatie. Alle andere niet-Koreaanse toppers zijn uitgeschakeld voor de hoofdprijs van 220.000 euro die in Seoul is te verdienen. Glenn Hofman verliet het toernooi na een voortreffelijk optreden. De Hagenaar schakelde eerst Frédéric Caudron uit met 3-1, maar verloor in de kwartfinale met 3-1 van de Koreaanse gigant Dong-Koong Kang.

04 maart 2021

SEOUL - De climax van de Final Tour van de PBA cyclus krijgt een andere finale dan verwacht. De Europese kanshebbers voor de hoofdprijs van 220.000 euro zijn in de run-up naar het slotgala stuk voor stuk uitgeschakeld, op één speler na: de 28-jarige Spanjaard David Zapata, die in de halve finales tegenover drie Koreanen staat en zelf tegen Jae-guen Kim speelt. De andere twee Koreanen zijn Jong-won Kim en Dong-Koong Kang, de bedwinger van de Nederlander Glenn Hofman in de kwartfinales.

David Zapata, opgeleid in de Spaanse school in de buurt van Murcia, startte als een outsider te midden van Europese topspelers als Caudron, Kasidokostas, Palazón en Martinez, maar speelt in de PBA finale in zijn beste vorm ooit. Het UMB verleden van de Spanjaard was min of meer bescheiden: hij werd Europees juniorenkampioen in 2012 voor Omer Karakurt en de vrij onbekende Nederlander Jens van Dam. Op het Wereldkampioenschap junioren in Guatemala in 2011 werd Zapata derde na de twee Koreanen Haeng-Jik Kim en Jun-Tae Kim.

De Spaanse toreador versloeg in de kwartfinales de gevaarlijke Vietnamees Minh Cam Ma, die hij na een 2-0 voorsprong in sets (15-12 in 9, 15-8 in 4) nog liet terugkomen tot 2-2, maar in de beslissende set versloeg met 15-6 in 8. De Spanjaard trok zich daarna terug om zich volledig te concentreren voor de slotdagen. ,,Ik wil alstublieft nu geen interview, graag aan het eind van het toernooi.''

Glenn Hofman, die een voortreffelijk toernooi speelde, constant met moyennes rond de 2.000, kon die eindsprint niet demonstreren in zijn wedstrijd tegen Dong-Koong Kang. De Nederlander, die het meest schitterde met de overwinning tegen Frédéric Caudron, stuitte in de Koreaanse avond op een vechtmachine uit het thuisland, die op de beslissende momenten onverwoestbaar in de aanval ging. Daarmee won Dong-Koong Kang de eerste set met 15-14 en na 15-7 voor Hofman in de tweede set eerst met 15-11 voor een 2-1 voorsprong en tenslotte in de vierde set na een 14-5 achterstand eerst met 5 en op 14-14 met een fantastische losse band naar de overwinning met 15-14. De licht teleurgestelde Hofman eindigde met 2.077 gemiddeld tegen zijn tegenstander met 1.926. De Nederlander grijpt naast de grote geldprijzen, maar reist desondanks met 3.750 euro en barstensvol zelfvertrouwen terug naar huis.

Twee andere Europeanen werden in deze ronde met de laatste acht ook uit het toernooi gespeeld. Filippos Kasidokostas werd verslagen door de voormalige Koreaanse winnaar van het WK voor landen in Viersen: Jae-Guen Kim. Die partij kreeg een adembenemend slot: Kim won de twee laatste sets met 15-14, omdat Kasidokostas niet kon afmaken.

Jong-won Kim, de nummer acht geplaatste speler voor die kwartfinales, maakte een eind aan de illusies van Birol Uymaz. De Turk kwam met 1-0 voor in sets (15-3 in 7), Kim nam een voorsprong van 2-1 (15-12 en 15-7), Uymaz won de vierde set met 15-7 in 13, de beslisser ging weer naar Kim met 15-12 in 10. Umaz eindigde hoger in moyenne: 1.488 tegen 1.333 voor zijn tegenstander.

De wedstrijden in de halve finale, vrijdag 5 maart:
Jong-won Kim-Dong-Koong Kang (Koreaanse tijd 15.20, West Europa 7.20)
David Zapata-Jae-guen Kim (Koreaanse tijd 22.00, West Europa 14.00 uur).

Tekst: Frits Bakker

Foto: Glenn Hofman (PBA)

 

 

Driebanden Hofman, Andrea Hofman, Glenn
Volg ons online