Glenn Hofman overleeft met prachtige eindsprint in PBA

Nederlander moet hoog score in laatste PBA toernooi om vanuit de lagere regionen bij de beste 32 van de Final Tour te komen. In de eerste ronde overleeft Hagenaar in de laatste minuut in een gevecht tegen Javier Palazón, de vorige winnaar van een PBA toernooi.

10 februari 2021

SEOUL – De glorieuze Spaanse winnaar van het voorlaatste PBA toernooi, Javier Palazón, is in de eerste ronde van het laatste toernooi uitgeschakeld in de Survival ronde. Hij was het slachtoffer van de eindsprint van de Nederlander Glenn Hofman, die op de rand van uitschakeling in zijn laatste beurt en met nog één minuut op de klok twee caramboles achterstand had. Met een verlossende serie van zes ging Hofman voor zijn laatste kans over Palazón heen. Door die ontknoping eindigde Hofman met 60 punten gedeeld eerste in de wedstrijd met vier, samen met de Japanner Hideaki Kobayashi, de zoon van de legendarische ex-wereldkampioen Nobuaki Kobayashi. Bij de eerste schermutselingen in het laatste PBA toernooi kwam Eddy Leppens door de eerste Survival net als Juan David Zapata en Filippos Kasidokostas. De Griek Kostas Papakonstantinou werd net als Palazón uitgeschakeld voor het vervolg van het toernooi.

Het 5e en laatste individuele PBA/LPBA (Welcome Savings Bank) toernooi ging voor de dames al op dinsdag 9 februari van start met onder andere winstpartijen voor debutante Sruong Pheavy. De mannen zijn woensdag (10 februari) van start gegaan in het Mayfield Hotel in Seoel, waar zondag de finales zijn.

De strijd om de eindzege in dit PBA toernooi is niet de eerste missie voor een aantal topspelers. Ook plaatsing voor de Final Tour met 32 spelers in het klassement bij de mannen en 16 bij de vrouwen staat op het spel. Die finaleronde wordt aan het eind van deze maand gespeeld. De debuterende Cambodjaanse Pheavy zal in haar eerste optreden de halve finales moeten halen om zich voor de Final Tour te plaatsen. Ze speelt in de laatste 32 vandaag, woensdag, tegen de drievoudige winnaar Mi-rae Lee.

Dit toernooi betekent het einde van een tweejarig contract voor alle spelers en zal waarschijnlijk leiden tot enige beweging in het spelersveld voor volgend seizoen. Voor de spelers die niet hoog genoeg geklasseerd zijn, is dit toernooi de laatste kans om hun plaats in de hoogste divisie veilig te stellen, of anders het risico lopen in de Dream Tour (gelijkwaardig aan een 2e divisie) te komen volgens het promotie/degradatie systeem.

In de PBA is de rangschikking van niet-Koreaanse spelers in de Top 32, voor het ingaan van dit laatste toernooi, in volgorde van rangschikking:

Frédéric Caudron (1e), Javier Palazón (4), Minh Cam Ma (7), Filippos Kasidokostas (8), Birol Uymaz (10), Savas Bulut (11), Pedro Piedrabuena (19), Eddy Leppens (21), Juan David Zapata (25), Kostas Papakonstantinou (30) en Robinson Morales (31). De bekendste Koreanen in de top van de ranglijst zijn Hyun-min Seo (2), Seong-uk Oh (3), Min-gu Kang (5), Sang-pil Eom (14), Jung-ju Shin (16), Dong-koong Kang (19).

De spelers die een sterk eindschot nodig hebben om zich te kunnen plaatsen zijn Dinh Nai Ngo (37), Jean-Paul de Bruijn (52), Glenn Hofman (54), David Martinez (68), Adnan Yüksel (81), Nguyen Hyunh Phuong Linh (83), Jae-ho Cho (85), Carlos Anguita (98), Tony Carlsen en Pierre Soumagne, rond de 120e plaats.

 

In de LPBA is Mi-rae Lee al zeker dat ze het seizoen afsluit op de 1e plaats. Yeu-eun Kim (3), Ga-young Kim (4) en Jung-suk Lim (5) zijn er zeker van dat ze aan het eind van dit 5e toernooi in de Top 16 staan.

Bij de mannen in de PBA ronde met 128 spelen later vandaag, woensdag, onder andere Birol Uymaz en Adnan Yüksel in één partij met twee Koreanen (8.30 Europese tijd) en in diezelfde speelronde Tony Carlsen en Pedro Piedrabuena. Daarna, vanaf omstreeks 13.30 West Europese tijd, spelen onder andere Frédéric Caudron en David Martinez in dezelfde wedstrijd met twee Koreanen. Pierre Soumagne en Carlos Anguita treffen Dong-Koong Kang en Savas Bulut zit in dezelfde Survival match met Jean Paul de Bruijn.

In de LPBA start de Ronde 32 vandaag, woensdag, om 11.00 met de Survival match tussen Pheavy, Mi-rae Lee, J.M. Kim en WH Lee.

Tekst: Frits Bakker

Foto Glenn Hofman (PBA)

 

 

Driebanden Hofman, Glenn Internationaal
Volg ons online