Glenn Hofman viert terugkeer met zege in Grand Prix

Vele topfavorieten sneuvelen voor en tijdens de slotdag van Grand Prix in Rosmalen. Glenn Hofman blijft fier overeind en verslaat Kay de Zwart voor de eindoverwinning.

29 augustus 2020

ROSMALEN - De gedwongen stop door Corona heeft in vele sporten alles op zijn kop gezet, ook in het Nederlandse biljarten. In de eerste Grand Prix driebanden vielen op de laatste zaterdag vrijwel alle topfavorieten naast het podium. Twee PBA spelers uit het Koreaanse profcircuit en twee volstrekte outsiders streden in De Hazelaar in Rosmalen om de macht. De hoofdprijs ging naar Glenn Hofman, die geen verplichtingen had in het verre Azië en kwam, zag en overwon met winst in de finale tegen Kay de Zwart: 40-31 in 28 beurten. Die twee finalisten zijn exponenten van een tamelijk nieuwe lichting. Glenn Hofman (30) werd geboren in het jaar dat Dick Jaspers zijn eerste Masters toernooi won in Nederland, Kay de Zwart (32) was toen net twee jaar.

 

 

Wie zijn geld op Dick Jaspers, Raimond Burgman, Jean van Erp of Dave Christiani had gezet, kwam in de grillige slotfase van deze Grand Prix bedrogen uit. Het was op de slotdag, zaterdag, inpakken en wegwezen voor de top van het circuit. De grote schoonmaak van de eerste twee sessies in de knock-out had veel weg van een slijtageslag. Twee van de letterlijk kleurrijke spelers, Jean Paul de Bruijn en Kay de Zwart, schoven mee naar de top vier, Joey de Kok was in dat gezelschap de jonge attractie en Glenn Hofman klom weer op het podium waar hij zich in voorgaande jaren zo goed thuis voelde.

Daar ging het dus naartoe op de zaterdagavond met de broedertwist tussen Glenn Hofman en Jean Paul de Bruijn en de partij tussen de twee spelers die lonken naar een doorbraak in de cyclus: Kay de Zwart en Joey de Kok. De prestigepartij tussen de twee PBA-spelers in de halve finale ging na 20-18 in 24 de kant van Glenn Hofman op, omdat Jean Paul de Bruijn een povere tweede helft had en na 35-23 achter in 30 verloor met 40-32 in 35 (1.143/0.914). Joey de Kok en Kay de Zwart liepen na 20-10 voor de Zeeuw in de score tot in het slot gelijk op (32-31 in 30), wat uitdraaide op een laatste viertje voor De Kok en remise met 1 vanaf de acquit voor De Zwart in de 37e beurt. In de shoot-out startte Joey de Kok met één, Kay de Zwart werd winnaar en finalist met twee punten.

Twee jonge dertigers gingen de apotheose in: de Hagenaar Glenn Hofman, tweevoudig Europees juniorenkampioen, met ook vorig jaar net voor zijn vertrek naar de PBA nog een Grand Prix zege op zijn naam. En Kay de Zwart met twee nationale titels in lagere klassen en voor zijn eerste grote vuurdoop in een Grand Prix. De Haagse avonturier domineerde vanaf de start, had korte tussensprintjes naar 15-5 en 20-8, zag zijn tegenstander tevergeefs counteren en scoorde uit zijn derde matchbal de toernooiwinnaar: 40-31 in 28.

Sectievoorzitter Paul Brekelmans complimenteerde de winnaar na afloop met dat mooie succes. ,,We zijn blij dat jij en Jean Paul weer eens mee kunnen doen en dat we alle biljarters weer eens bij elkaar hebben in een Grand Prix.''

Waar het onderweg mis ging met die andere kopstukken? Dick Jaspers struikelde bij de laatste zestien over Jean Paul de Bruijn na een zinderende ontknoping (40-39 in 29), Raimond Burgman in die ronde over Ludo Kools (40-33 in 34), Jean van Erp een ronde later over Jean Paul de Bruijn (40-26 in 18), Harrie van de Ven over Glenn Hofman (na 40-40 in 33 en 2-1 in de shoot-out). Jeffrey Jorissen, Barry van Beers en Therese Klompenhouwer waren al eerder uitgeschakeld. Kay de Zwart haalde de halve finale ten koste van Raymund Swertz (40-28 in 40) en Joey de Kok maakte een eind aan de mooie race van Ludo Kools met 40-24 in 33.

Sectievoorzitter Paul Brekelmans had na afloop veel lof voor de organisatie, spelers en toeschouwers. ,,Het was een geweldig toernooi, waarbij de mensen van De Hazelaar ideale omstandigheden hebben gecreeerd om veilig te kunnen spelen en spelers en publiek zich voorbeeldig hebben gedragen. Sportief gezien was het natuurlijk opvallend dat de spelers die je normaliter in de kwartfinales verwacht op dat moment al naar huis waren. Ik denk dat we in de komende Grand Prix een mooi gevecht kunnen zien voor de plaatsen 8 tot en met 16 voor de Masters, want daar komen heel veel spelers voor in aanmerking.''

Tekst: Frits Bakker
Foto Glenn Hofman: Kozoom archief

 

Driebanden Grand Prix Hofman, Glenn
Volg ons online