Grand Prix in Sittard gaat naar finaleweek

De opvallende overlevers in de eerste week van de Grand Prix in de Biljartacademie in Sittard waren onder andere Kees Wittens en Nick Keupink. Zaterdag worden de volgende sessies gespeeld, maandag vervolgt de Grand Prix met de beslissende sessies van de voorronden op weg naar het hoofdtoernooi.

30 september 2023

SITTARD – De Grand Prix in de Biljartacademie in Sittard gaat de tweede week in met een paar opvallende namen. Kees Wittens uit Waalwijk, niet onbekend uit het verleden, heeft tot nu toe alle voorronden overleefd. De Brabantse ex-Master Ludo Kools stapt vandaag, zaterdag, het toernooi binnen net als Bradley Roeten, Joris van ’t Zelfden en Puck van Aert. Op deze zaterdag worden vanaf 11.00 tot en met 22.30 acht poules van vier gespeeld van wie de beste twee zich plaatsen voor de PQ 1. Maandag (2 oktober) starten de laatste kwalificaties, onder andere met Glenn Hofman, Rudy Gerritsen, Adrie Demming, Nick Zuijkerbuik en Wilco van Wijk.

Kees Wittens heeft al een aardig traject achter de rug om een gooi te doen naar een plaats in het hoofdtoernooi. De Brabander won vrijdagavond de poule met onder andere Reggy Brouwers met 1.020 gemiddeld nadat hij de eerste ronden was doorgekomen met 0.888 en 1.052. Hoe zeer is Kees Wittens terug van weggeweest? We zullen het in de komende week kunnen zien.

De Brabander, die onder meer eredivisie speelde bij Dallinga in Sluiskil en Ockenburgh in Goes, is zeven jaar geleden gestopt met biljarten. ,,Het was een combinatie van druk op het werk en wat minder zin in biljarten'', vertelt Wittens, die financieel directeur was bij Van Mossel en vanaf 1 mei is gaan freelancen bij dit autobedrijf.
Kees (nu 56): ,,Toen ik werd gevraagd door Huub Adriaansen om in zijn team te gaan spelen, kreeg ik weer een beetje ambitie. We spelen met zijn team, een oordoppenservice, competitie in De Hazelaar in Rosmalen. En de Grand Prix leek me wel leuk. Ik heb er niet echt voor getraind, hoor, maar een trainingsbeest was ik vroeger ook niet. En nu kijken of we nog iets verder kunnen komen. Maandag speel ik tegen Berry Dallinga, leuk om die weer eens te ontmoeten.''

Nick Keupink uit Zwolle was ook zo’n overlever in deze eerste week. Vier keer behoorde hij bij de gekwalificeerde spelers met één keer een gemiddelde van precies één. Vrijdagavond viel Keupink buiten de boot in een viertal van wie Jack van de Klundert (Bergen op Zoom) met 1.020 en Huub Adriaanse (Vlijmen) met 0.961 de nummers één en twee waren.

Zowel Jack van de Klundert als Nico van den Heuvel, Kees Wittens en Martijn Egbers heeft zich vrijdag al voor de volgende ronde geplaatst.

Een opvallende partij in de eerste ronden was onder andere de wedstrijd tussen Mark Janssen en Benjamin Brouwers, beide spelers uit de Biljartacademie. Mark Janssen won het titanengevecht met 20-19 in 31 beurten. Stephan Rutten uit Maastricht was in PQ 4 een opvallende verliezer. De Limburger werd in een van de beste partijen tot nu toe verslagen door de Zeeuw Ronald van Geyt met 20-17 in 15 (1.133) en werd laatste van zijn groep. Saillant detail: diezelfde dag werd Melchior van den Hater uit Veenendaal groepswinnaar met 0.459!!

Een paar sterke winnaars uit die eerste dagen: Marco van Dopperen uit Nieuwegein met 0.975, Richard Berkelmans uit Hilvarenbeek met 1.081 en 0.930, Martijn Egbers uit Beek met 1.136 en 0.975, Jack van de Klundert met 1.020.

Tekst: Frits Bakker

Foto Nick Keupink

  

Driebanden Grand Prix
Volg ons online