Grote interesse voor World Cup in Veghel

De inschrijvingen voor de World Cup in Veghel, de vijfde UMB World Cup van dit jaar, zijn vandaag, maandag 26 augustus om 12.00 uur gestart. De geplaatste spelers en wildcards zijn al aangemeld, de gereserveerde plaatsen lopen snel vol. Na een dag hebben zich al 97 spelers gemeld, die op de reservelijst staan.

26 augustus 2019

VEGHEL - De vijfde World Cup van 2019 in het Nederlandse Veghel, van 20 tot en met 26 oktober, krijgt meer dan de maximale bezetting. De inschrijving van deze eerstvolgende World Cup van de UMB is vandaag (maandag 26 augusus) gestart en loopt nog tot 29 september. Dick Jaspers voert de 14 geplaatste spelers van de wereldranglijst aan, twee Nederlanders en een Egyptenaar krijgen een wildcard en op de reservelijst staan nu al 97 spelers. De eerste World Cup in Nederland sinds Sluiskil in 2009 is met grote belangstelling ontvangen. Het UMB systeem van inschrijving geeft plaats aan 132 plaatsen voor kwalificatie-spelers, maar reserveert plaatsen voor spelers uit de top 98 van de wereldranglijst en een aanvullend aantal van 20 Nederlanders.

Dat systeem heeft volgens Paul Brekelmans, namens de Nederlandse sectie driebanden, tot wat discussies geleid in eigen land, maar de uiteindelijke aanwijzingen voldoen exact aan de regels. De spelers die nog recht op inschrijving hebben, krijgen daarvoor na vandaag nog twee dagen tijd. Daarna wordt aangevuld van de reservelijst. Op de eerste dag van de inschrijvingen staan daar al 97 spelers op, zonder Nederlanders.

Paul Brekelmans: ,,Wij zijn gebonden aan het aantal Nederlanders, zoals andere organiserende landen dat ook zijn. Dit jaar mochten voor de World Cup in Blankenberge buiten de geplaatste spelers en de Belgische wildcards maar 20 Belgen meespelen. Dat is gedaan, omdat in Korea en Vietnam anders honderden spelers uit die landen zouden meedoen. Wij hebben het maar na te leven, en eigenlijk is dat wel jammer, want er hebben alleen vandaag al 30/40 Nederlanders gereageerd dat ze graag willen meedoen.''

De 14 geplaatste spelers die al zijn ingevuld zijn Dick Jaspers, Marco Zanetti, Tayfun Tasdemir, Semih Sayginer, Eddy Merckx, Jae-Ho Cho, Quyet Chien Tran, Sameh Sidhom, Murat Naci Coklu, Jérémy Bury, HaengJik Kim, Martin Horn, Jung-Han Heo en Torbjörn Blomdahl. De drie wildcards zijn al vergeven aan Ahmet Abdallah uit Egypte namens de UMB en Jean van Erp namens de organisatie en Barry van Beers namens de KNBB.

Daarna is er vanaf plaats 18 tot 98 ruimte voor spelers uit de top 96 van de ranglijst. De namen die nu al zijn aangemeld zijn Dani Sánchez, Sung-Won Choi, Nikos Polychronopoulos, Roland Forthomme, Gwendal Maréchal, Peter Ceulemans, Lütfi Cenet en Can Capak. Elke federatie mag verder 1 speler afvaardigen. Dat geldt nu al voor Raymon Groot die voor USBA speelt, Paulo Andrade voor Portugal, Turgay Orak voor Turkije, Kostas Antonatos voor Griekenland en Ronny Lindemann voor Duitsland. Met twintig Nederlanders, die door de bond zijn aangewezen. De overgebleven plaatsen worden aangevuld met spelers van de reservelijst.

Paul Brekelmans: ,,De praktijk wijst uit dat die dertig plaatsen voor de federaties en die 80 uit de top 96 van de ranglijst zeker niet allemaal worden opgevuld. Zo werden er voor de World Cup in Blankenberge nog zo'n 45 spelers van de reservelijst aangevuld.'' Op de huidige reservelijst staan onder meer 18 Turken, 14 Duitsers en 12 Belgen. De bekendsten zijn Jef Philipoom (nr. 11), Jean Reverchon (20), Jose Maria Mas (33), Adrien Tachoire (35) en Peter De Backer (43).

Voor Nederland is Dick Jaspers geplaatst en krijgen Barry van Beers en Jean van Erp een wild card. Daarnaast zijn er nog twintig plaatsen. Paul Brekelmans: ,,De eerste twee plaatsen gingen naar de nummers 1 en 2 van het NK junioren: Tom Slikker en Bradley Roeten. Verder de kampioenen van de excellentieklasse en de hoofdklasse: Volkan Cetin en Wim Stroet. Twee spelers van ons talenten opleidingsplan: Sam van Etten en Joey de Kok. Twee spelers die vrijwel altijd aan de World Cups meedoen: Sylvia Eckel en Ronald van Geyt, die in de laatste vier jaar 25 van de 28 toernooien hebben meegedaan over heel de wereld. We hebben een contract met de UMB voor nog twee World Cups in de komende jaren. Die twee namen kunnen wisselen. En tenslotte hebben we de plaatsen weggegeven aan de hoogste spelers uit de doorlopende ranglijst, van wie Dick Jaspers, de twee wildcards en Jean Paul de Bruijn en Glenn Hofman, die geschorst zijn door de UMB, wegvallen. De spelers zijn: Raimond Burgman, Jeffrey Jorissen, Dave Christiani, Frans van Schaik, Raymund Swertz, Therese Klompenhouwer, Huub Wilkowski, Roland Uijtdewillegen, Harrie van de Ven, Kay de Zwart en Sander Jonen.

De 24 arbiters bestaan uit 17 Nederlanders, 6 Belgen en 1 Duitser.

De World Cup in Veghel wordt gespeeld in De Koekbouw aan de Noordkade in Veghel. De organisatie is in handen van de Stichting BEN met Harry Mathijsen en Ad Smout.

Tekst: Frits Bakker

Foto Paul Brekelmans (Kozoom)

 

Driebanden Erp, Jean van Internationaal
Volg ons online