Haags team in schijnwerpers met winst op koploper

Het Haagse biljartteam van J&F Auto's kondigde deze week het vertrek uit de eigen Haagse speelzaal aan, maar is sportief allerminst aangeslagen. De Hagenaars wonnen zondag in de zestiende ronde van koploper SIS Schoonmaak met 6-2, nadat ze in de heenwedstrijd ook al winnaar waren tegen de ongenaakbaar gewaande koplopers. Jeffrey Jorissen, die Eddy Merckx versloeg, kondigde na de wedstrijd zijn vertrek aan bij het team. Hij speelt volgend jaar voor Bousema in Lochem.

26 maart 2023

DEN HAAG – De Nederlandse eredivisie, de DKM Tools league, loopt langzaam naar het einde, maar de spanning blijft. Het Haagse J&F Auto’s staat te koop, zoekt een nieuw speellokaal, maar is sportief zeker niet aangeslagen. Voor eigen supporters zette het team zichzelf zondag in de etalage van de Nederlandse eredivisie. J&F Auto’s, waar Jeffrey Jorissen volgend seizoen vertrekt naar Bousema Lochem, versloeg in de zestiende ronde de koploper SIS Schoonmaak met 6-2 en schuift langzaam op naar de middenmoot. Het ongenaakbaar gewaande SIS team raakt iets van zijn voorsprong kwijt, maar blijft de veilige marge behouden ten opzichte van Dekker en Cues&Darts op zes punten achterstand. De overwinning van J&F Auto’s op de aanvoerders van de ranglijst kwam tot stand door overwinningen van Jeffrey Jorissen op Eddy Merckx (40-33 in 26), Glenn Hofman op Jean van Erp (40-30 in 24) en Joey de Kok, die zaterdag 26 werd, op Martien van der Spoel (40-34 in 34). Raimond Burgman tekende voor de enige SIS zege door Therese Klompenhouwer te verslaan met 40-29 in 28.

 

 

Het was niet de eerste winst voor J&F tegen SIS, want ook de uitwedstrijd werd dit seizoen gewonnen door de Hagenaars. Jeffrey Jorissen: ,,We bewijzen maar weer dat we de beste teams kunnen verslaan als we op volle sterkte zijn.’’ J&F Auto’s staat inmiddels op de 9e plaats en kan nog verder opklimmen in de komende wedstrijden. Jeffrey Jorissen: ,,Het is vandaag zeker geworden dat ik vertrek, maar we willen natuurlijk graag in de eredivisie blijven. Het zou kunnen dat Therese en Joey blijven en dat er later nog een speler wordt aangetrokken. Over de locatie voor volgend jaar is niets zeker. Het kan zelfs dat het team toch nog in Den Haag blijft met een iets minder budget.’’

De kopman, Jeffrey Jorissen, komt in een omgeving terecht waar hij zich snel thuis zal voelen. ,,Het is maar een uurtje rijden van waar ik woon.’’ Bousema Lochem wil het huidige team behouden (met Horn, Galla, Loncelle, Van Schaik) en met Jorissen als versterking een gooi doen naar de topposities.

De top-drie teams in de eredivisie kwamen in de zestiende ronde niet ongeschonden uit de strijd. SIS Schoonmaak had niet zijn beste dag, maar ook Dekker verspeelde een belangrijk punt in de thuiswedstrijd tegen Burgmans Biljarts: 4-4. De kopmannen Dave Christiani en Barry van Beers werden beide verslagen. Eddy Leppens won van Christiani met 40-32 in 22, Anno de Kleine versloeg Van Beers met 40-23 in 17 beurten. Gerwin Valentijn en Henk Blauwblomme wonnen voor Dekker van Marco Janssen en Johan Roijers in 27 en 21 beurten. Burgmans blijft ondanks die 4-4 op de tiende plaats, die aan het eind van de competitie voor behoud zou moeten spelen tegen een nummer 2 uit de eerste divisie.

Cues&Darts kwam met Dekker op de tweede plaats dank zij de 6-2 winst op Post Luchtkanalen. De Tilburgse overwinningen kwaem van Huub Wilkowski, Wesley de Jaeger en Volkan Cetin in 24, 34 en 31 beurten. Allen Cues-kopman Pierre Soumagne liet zich verrassen door Leslie van Neyen: 40-36 in 29 beurten.

Dallinga naderde de top vijf door een opvallende 7-1 overwinning in Sluiskil tegen Woonwonder/’t Hartje. De Zeeuwen hadden in twee partijen een beter eindschot. Peter De Backer knokte zich na een matige start naast Erwin Kivits en versloeg zijn tegenstander zelfs met 40-38 in 30. En Barry Dallinga speelde in de nabeurt met 2 gelijk tegen Frits Broeders. Voor Dallinga wonnen Jean Paul de Bruijn van Ismaïl Yasin (40-31 in 23) en Steven van Acker van Harrie van de Ven: 40-25 in 22.

De Brabantse derby tussen Zundert en Team Eekhoorn bleef in balans, waardoor Zundert naar de vierde positie klimt. Team Eekhoorn staat samen met Dallinga 6e op de ranglijst. Peter Ceulemans (Eekhoorn) en Thorsten Frings (Zundert) waren de uitblinkers van de ontmoeting. Ceulemans ging in een mooi gevecht langs Roland Forthomme (40-29 in 21), Frings won subliem en riant van Frans van Kuyk met 40-16 in 19. Op de andere posities werd Sam van Etten na een dure misser op 37-34 afgetroefd door een serie van 6 van Jerry Hermans: 40-37 in 36. Francis Forton versloeg Kurt Ceulemans met 40-33 in 28.

 

Tekst: Frits Bakker.
Foto Jeffrey Jorissen vertrekt naar Bousema (Paul Brekelmans)

 

Den Haag Kozoom League Driebanden
Volg ons online