Harry en Ad, onzekerheid over EK, bekerfinale en World Cup

28 maart 2020

WAALWIJK/ROSMALEN – Twee Nederlandse biljartpioniers, midden in het gebied waar het Corona virus hevig toeslaat, kijken met hoop en vrees naar de toekomst van hun sport en de grote toernooien die op komst zijn. Harry Mathijssen en Ad Smout zijn de organisatoren van twee internationale toernooien dit jaar: het Europees kampioenschap in Berlicum van 30 juni tot 4 juli en de World Cup in Veghel van 25 tot 31 oktober. Met in de week voor het EK op nationaal gebied de bekerfinale in Berlicum. De voorbereidingen, vooral op het Europese toernooi, zijn in de wachtkamer gezet. Twee maanden voor het evenement is er geen zinnig woord te zeggen over het doorgaan van toernooien en competities.

,,Het zal ervan afhangen hoe de ontwikkelingen in de wereld zijn, maar voor iedereen geldt dat de veiligheid en gezondheid van de mensen voorop staat’’, beseft Harry Mathijssen maar al te goed. ,,We zijn door Corona één van onze mensen, een vrijwilliger van de Masters, Simon Steenbergen, kwijtgeraakt. Zijn gezondheid was al broos, toen hij Corona had opgelopen, is is hij overleden deze week.’’

Hoe reëel is de verwachting dat de toernooien doorgaan, of in de komende weken van de kalender worden gehaald? Wij maakten met de twee Nederlandse organisatoren de balans op van een jaar, waarin nog niemand kan voorzien wanneer sport weer een belangrijke bijzaak wordt in het leven.

Harry Mathijssen (56) uit Rosmalen is samen met zijn broer Ton eigenaar van Eureka biljart, een firma in Berlicum die al 123 jaar bestaat en alles verkoopt op biljartgebied.

Ad Smout (67) uit Waalwijk, met Duo Print uitgever van de krant De Biljartballen, 26.000 kranten die worden verspreid in Nederland en België.

Frits Bakker: Hoe zien jullie dagen eruit in deze tijden van crisis in een gebied waar in Nederland het Corona virus het meest heerst?

Harry Mathijssen: We leven in grote onzekerheid voor wat de toernooien betreft, maar ook in het werk. We hebben de showroom deze week gesloten om veiligheid te garanderen en geen besmettingskans te riskeren. De hoop van ons allemaal is dat er volgende week wat meer duidelijk wordt. Het belangrijkste is van hogerhand, van de regering. De sport en de bonden zullen hun beslissingen daarop baseren. De toekomst is hoogst onzeker.’’

Ad Smout: Zo lang er geen duidelijkheid is over toernooien en competities, kunnen wij niets doen. Hoe kunnen wij een biljartkrant uitgeven als we niet weten wanneer er weer wordt gebiljart? Dat geldt ook voor onze voorbereidingen op de toernooien. We zitten in de wachtkamer, klaar om erin te springen, of gewoon alles af te blazen. We gaan onze biljartkrant online uitgeven, met minimaal nieuws en zonder advertenties, want het heeft geen zin om de kranten rond te brengen in biljartcafés die niet open zijn.’’

Hoe groot is nu de kans dat het Europees kampioenschap (30 juni-4 juli) niet doorgaat? En in het gunstige geval: hoeveel voorbereidingstijd is nodig voor de organisatie?

Ad Smout: Wij kunnen snel schakelen als het moet. Stel dat we voor het Europees kampioenschap eind mei, begin juni ’een go’ krijgen van de overheid en de bonden, dan kunnen wij binnen twee, drie weken alles rondkrijgen. Maar wel met veel minder publiciteit, geen voorverkoop, minder tijd om sponsors te benaderen.

Harry Mathijssen: Met de mensen kunnen we veel improviseren, daar ben ik niet bang voor. Het zal alleen financieel veel moeilijker worden. Ik heb nog altijd hoop, maar we zijn afhankelijk. Wat doet de overheid, wat doen de bonden. Het kan zo maar dat in de komende weken de CEB, of KNBB zegt: we kunnen onmogelijk organiseren. Wie zegt dat op korte termijn spelers, bijvoorbeeld uit Spanje, Italië of Frankrijk het land uit mogen?

Zijn er voortdurend contacten met de bonden, met de KNBB, CEB (Europa), de UMB, wereldbond over hoe de kansen zijn dat het doorgaat?

Harry Mathijssen: Jazeker, maar die leven ook in grote onzekerheid. Ik verwacht na volgende week al meer duidelijkheid. Dan zullen de Europese landen ook meer op elkaar kunnen afstemmen, of de grenzen dichtblijven of opengaan. Ik denk dat eerst 6 april en dan 1 juni een belangrijke datum wordt om beslissingen te nemen, niet alleen over toernooien, ook over de competities in landen. Daarna, als we dan nog volop in de crisis zitten, moeten we al richting 1 september denken. En kun je de competities vergeten.

Ad Smout: Zo lang de horeca moet sluiten, is er al helemaal geen sprake van biljarten in nationale competities. Voor ons in Nederland is het al heel twijfelachtig of de bekerfinale kan doorgaan, omdat er nog wedstrijden in de voorronden moeten worden gespeeld. En de competities? Het wordt allemaal heel onzeker. Ik begreep dat de KNBN dinsdag vergadert. Dan horen we hopelijk weer iets meer.

 

Harry Mathijssen: Ik hoor dat er voorstanders zijn om in de zomer door te spelen. Hoe krijg je dat voor elkaar met mensen die een gezin hebben en vakanties hebben gepland. De competitie uitspelen van september tot december is helemaal ondenkbaar. Ik zie de competitie heel somber in als we niet snel weer kunnen starten, omdat het al bijna niet meer in te passen is op de internationale kalenders. Ik zou zeggen: gewoon stilleggen, niet meer uitspelen.

Kortom, de vrees dat dit biljartjaar eindigt in somberheid, net als alle andere sporten.

Harry Mathijssen: De Olympische Spelen, het EK voetbal gaan al niet door. De Tour de France zal ook wel snel volgen. Dan spreken we over mega-evenementen met miljoenen kijkers en over gigantische organisaties. Daar kunnen we het biljarten niet mee vergelijken. Toch wil ik nog niet té somber zijn. De komende weken worden cruciaal.

Ad Smout: Ik zie dat de Europacup en de World Cup in Porto nog voor ons staan op de kalender. We mogen best nog een beetje optimistisch zijn, al beseffen we allemaal dat het bestrijden van de crisis en de gezondheid voorop staat. En uiteindelijk, als het op biljarten aankomt, staan wij klaar om erin te springen. Of is dat hopen tegen beter weten in?

Tekst: Frits Bakker

Foto Harry en Ad (Ton Smilde)

 

 

 

 

 

 

 

Driebanden EK Internationaal
Volg ons online