Het hoofdtoernooi van de Aramith Grand Prix Capelle

Het mooie verhaal van Johan van Baal, een debutant in de finaleronde

15 februari 2023

CAPELLE A/D IJSSEL - De eerste van vier Grand Prix toernooien dit jaar gaat zaterdag naar de finale in Capelle a/d IJssel, waar 32 spelers zich hebben geplaatst voor de eindronden. Die vier toernooien gaan bepalen welke zestien spelers na dit jaar de Masters gaan betwisten en wie voor de andere nationale finales zijn geplaatst. De andere drie GP's na die van Capelle zijn Rosmalen (eind mei), Sittard (september) en Doetinchem (december). Bekendste spelers die dit jaar ontbreken in de cyclus zijn Therese Klompenhouwer, die voor een ander programma kiest, Martien van der Spoel (drukte) en Gerwin Valentijn, die zijn carrière afbouwt.

Voor deze eerste Grand Prix waren 145 inschrijvingen: dat zit dicht tegen een record aan. De voorronden zijn dinsdag afgerond in Biljart, Snooker en Poolcentrum Capelle aan het Marsdiep in Capelle a/d IJssel, waar Kees van der Stel de contactpersoon is. Adrie Demming uit Roosendaal was de beste in de laatste plaatsingsronde met 1.666 gemiddeld, andere beste winnaars of nummers twee waren Gert-Jan van der Veen (1.200), Nick Zuijkerbuijk (1.176), Harrie van de Ven (1.132), Bert van Manen (1.119), Jack van Peer (1.111), Paul Bruijstens (1.090) en Wilco van Wijk met 1.071. De meest verrassende in het gezelschap van 32 was Johan van Baal uit Sint Willebrord, die zijn poule won voor Jerry Hermans. Ook de Fries Gert-Jan van der Veen uit Zwolle was een opvallende poulewinnaar voor Nick Zuijkerbuijk. De Fries won zes jaar geleden van Dick Jaspers op de kleine tafel in het Crazy Diamond toernooi dat door de wereldtopper zelf werd georganiseerd.

 


 

Johan van Baal, 53, uit één van de bekendste biljartenclaves in Nederland, overleefde zes ronden, omdat hij in de allereerste ronde moest starten. ,,Ik heb één keer gemazzeld, toen ik als lucky loser doorging, maar verder ben ik trots op de reeks die ik heb gemaakt. Vooral de laatste overwinning tegen Jerry Hermans vond ik prachtig, want hij is toch een speler uit de eredivisie die zelfs vorig jaar ook nog een Grand Prix heeft gewonnen. Het werd 30-19 in 30 beurten, dat bleek later goed voor een plaats in het hoofdtoernooi, omdat ik ook van John van Essen won.''

De metselaar van beroep (20 jaar samen met zijn vrouw, twee kinderen uit een eerder huwelijk en één van zijn huidige vrouw) heeft na een stop van 15 jaar het biljarten weer opgepakt. ,,Ik heb thuis een matchtafel gezet, krijg één keer per week les van Frans van Kuyk en wil kijken hoe ver ik kan komen. Deze Grand Prix, mijn eerste, is nu al een succes. En ik kom in het hoofdtoernooi tegen Joey de Kok, Huub Wilkowski en Bert van Manen, alle drie spelers tegen wie ik nog nooit heb gespeeld.'' Johan van Baal speelde in zijn vroegere tijd als biljarter in Het Pleintje in Sint Willebrord.

In de poule van Johan van Baal had Jerry Hermans overigens een gelukje dat hij zich nog kon plaatsen. De Oosterhoutse campingbaas speelde na het verlies tegen Johan van Baal zijn tweede tegen Frits Broeders. Toen Hermans uitging, moest Broeders vijf keer scoren in de nabeurt om op moyenne over zijn tegenstander te gaan, maar Broeders miste zijn vijfde door een kets bij een piquéstoot.

Harry van de Ven (met 1.132), Jack Wijnen (0.869), Johan van Baal (0.882), Jack van Peer (1.111), Paul Bruijstens (1.090), Wilco van Wijk (1.071), Gert-Jan van der Veen (1.200) en Adrie Demming (1.666) waren poulewinnaars in de laatste voorronden. De nummers twee waren Henk Overmars, Nick Zuijkerbuijk, Bert van Manen, Albert Kooistra, Martijn Roefs, Jerry Hermans, Charles Mekes en Fred Driessen. De hoogste series, met 9, waren van Harrie van de Ven en Bert van Manen.

 

 

De poule-indelingen voor het hoofdtoernooi zijn (donderdag vanaf 11 uur poule A, B, G en H, vrijdag vanaf 11 uur poule C, D, E en F):

Poule A:
Dick Jaspers, Roland Uijtdewillegen, Adrie Demming, Fred Driessen

Poule B:
Jeffrey Jorissen, Volkan Cetin, Gert-Jan van der Veen, Charles Mekes

Poule C:
Jean Paul de Bruijn, Frans van Schaik, Wilco van Wijk, Jerry Hermans

Poule D:
Dave Christiani, Glenn Hofman, Paul Bruijstens, Martijn Roefs

Poule E:
Kay de Zwart, Sam van Etten, Jack van Peer, Albert Kooistra

Poule F:
Joey de Kok, Huub Wilkowski, Johan van Baal, Bert van Manen

Poule G:
Raimond Burgman, Barry van Beers, Jack Wijnen, Nick Zuijkerbuijk

Poule H:
Raymund Swertz, Jean van Erp, Harrie van de Ven, Henk Overmars

 

Intro: KNBB
Tekst: Frits Bakker
Foto's: Johan van Baal

Driebanden Grand Prix
Volg ons online