Het uur van de waarheid: SIS en Eekhoorn om de titel

De climax. van de Nederlandse eredivisie voor teams nadert: zaterdag en zondag, 8 en 9 juni, spelen SIS Schoonmaak en Team Eekhoorn de laatste tweekamp van de play-offs waarin de Nederlandse titel voor teams op het spel staat. Zaterdag treffen de teams elkaar in Oosterhout op De Eekhoorn, zondag in SIS Schoonmaak biljartcentrum in Uden. De wedstrijden zijn live te volgen op Kozoom (interview met Nikos Polychronopoulos.

07 juni 2024

OOSTERHOUT – Het worden twee van de belangrijkste dagen van het jaar voor de Griek Nikos Polychronopoulos, zijn twee Nederlandse en twee Belgische teammaats in de Nederlandse eredivisie. Zaterdag en zondag treffen SIS Schoonmaak, de titelhouder, en Team Eekhoorn, de uitdager, elkaar in een dubbele ontmoeting voor de titel in de Kozoom league voor teams. De eerste krachtmeting is in De Eekhoorn in Oosterhout morgen, zaterdag 8 juni, vanaf 13.00 uur, de return is zondag 9 juni vanaf 12.00 uur in de biljartarena van SIS Schoonmaak in Uden.

We kijken aan de vooravond vooruit namens Kozoom en KNBB met Nikos Polychronopoulos, de Griekse nummer 16 van de wereldranglijst en succesvol kopman in Team Eekhoorn. Hij arriveerde in de middag op vrijdag, nam een korte rust in zijn hotel en vertrok daarna naar De Eekhoorn voor een paar trainingsuren.

 

 

Nikos beleeft een drukke periode van veel heen en weer reizen en veel spelen. De World Cups in Bogota, Ho Chi Minh, Ankara volgen elkaar in een rap tempo op, daarnaast speelt de Griek competitie in Nederland en Frankrijk. ,,Met mijn vrouw Vaso (samen 13-jarige dochter Maria-Anna) en drie anderen runnen we een biljartcentrum in het drukke Athene. Daarnaast heb ik uitgerekend dat ik vorig jaar zo’n 60 tot 80 keer heb gevlogen van en naar wedstrijden. Totaal zo’n 120 dagen weggeweest om te spelen.’’

Het is ’part of the job’ vindt Nikos, want klagen zit niet in zijn aard. De Griekse wervelwind heeft een goed jaar achter de rug, onder andere met de Europese teamtitel met Griekenland, de overwinning in een Survival toernooi en een ander hoogtepunt in de World Cup in Veghel met een serie van 25. ,,We moeten voortdurend strijden op een hoog niveau’’, beseft Nikos. ,,Mijn ranking is sterk verbeterd, ik sta heel dicht bij de top 14, maar met zo veel topspelers is het moeilijk om die ranking te halen.’’

In de Nederlandse eredivisie rondt Nikos dit weekend de competitie af in de play-offs. Met 1.803 gemiddeld over 15 partijen behoorde hij tot de abslute uitblinkers van de competitie met zijn vele nationale en internationale sterren. Nikos speelt vaak en graag in Nederland, verzekert hij.

,,Ik heb geen bezwaar tegen veel reizen en veel weg zijn thuis, als het maar een omgeving is waarin in me goed voel. De Eekhoorn is een prachtige club. Ik ben gevraagd door Jerry (Hermans) om te komen spelen en met Frans van Kuyk, Peter en Kurt Ceulemans voelde het gelijk goed. We zijn een team van vrienden geworden. Daarom wil ik dolgraag de Nederlandse titel winnen met Team Eekhoorn, dat nooit eerder de beste is geweest in de eredivisie.’’

De kansen schat hij fifty-fifty. ,,Het is al heel mooi dat we in de finale staan, maar nu willen we ook winnen tegen een heel sterke tegenstander. Ik speel zelf tegen Eddy Merckx, we kennen elkaar natuurlijk heel goed van alle internationale toernooien. Ik ga alles geven om te winnen in de dubbel die we tegen elkaar spelen. Het wordt een mooi gevecht, hopelijk voor heel veel publiek.’’

Het mooie van de ontknoping is dat de twee teams, SIS Schoonmaak en Team Eekhoorn, de hele competitie nummer één en twee hebben gestaan op de ranglijst.

De wedstrijden op zaterdag in De Eekhoorn zijn:

13.00: Kurt Ceulemans, Raymund Swertz en Frans van Kuyk-Raimond Burgman

15.00: Nikos Polychronopoulos-Eddy Merckx en Peter Ceulemans-Jean van Erp.

Zondag in SIS centrum:

12.00: Martien van der Spoel-Jerry Hermans en Jean van Erp-Peter Ceulemans

14.00: Eddy Merckx-Nikos Polychronopoulos en Raimond Burgman-Frans van Kuyk.

De beslissing is pas gevallen als een van de twee teams over de vier partijen vier matchpunten haalt. Bij een gelijke stand in een van de twee ontmoetingen, volgt er zeker een derde wedstrijd, totdat een team de vier matchpunten bereikt.

De eventuele derde wedstrijd zal rond 18.00 uur zondag starten in Uden.

 

Alle info, tijden, links naar uitslagen & uitzending op Kozoom in onze KNBB Agenda.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Nikos Polychronopoulos (Stefan Osnabrug)

 

 

  

Driebanden KNBB Kozoom
Volg ons online