Jaspers al zeker van podium in World Cup

Nederlander verslaat Sayginer en Ma in Korea; in halve finale tegenover Coklu.

Eerste plaats op wereldranglijst wederom in zicht!

30 september 2017

CHEONGJU CITY - Wordt het zondag in de finale Haeng-Jik Kim (25) voor zijn tweede World Cup zege op rij? Wint Lütfi Cenet (37) zijn eerste in zijn carrière of Murat Naci Coklu (43) zijn derde in drie jaar? En is Dick Jaspers na zondag weer de nummer één van de wereld? Wat een mooie climax gaat de 5e World Cup van dit jaar weer tegemoet op Koreaanse grond, waar voor het eerst in de historie van de World Cups twee Turken in de halve finale staan. Met twee echte toernooivechters als tegenstander: Dick Jaspers en Haeng-Jik Kim.

 

 

Twee andere wereldtoppers, Dani Sánchez en Torbjörn Blomdahl, hebben het toneel verlaten op de voorlaatste dag. De Spaanse wereldkampioen, in een mindere dagvorm, stuitte op Lütfi Cenet, Torbjörn Blomdahl sleepte er nog shootouts uit tegen Sameh Sidhom, maar verloor met 2-1.

De laatste top drie speler, Dick Jaspers, heeft geen al te lastig traject achter de rug met overwinningen op Hyung Kon Kim (40-15), Semih Sayginer (40-30) en Xuan Cuong Ma in de kwartfinales (40-17 in 23). De dalende curve in de moyennes van de Nederlander maken hem des te sterker voor de slotdag. In zijn laatste wedstrijd tegen de Vietnamees Ma had hij een sterke start met 7 en 9 in de eerste vijf beurten, daarna was er een korte terugval, maar was de overwinning al lang binnen.

Murat Naci Coklu, morgen tegenstander van Jaspers, maakte de meeste indruk in de kwartfinales met een veegpartij tegen Sung-Won Choi (40-13 in 14). Twee series van vijf en één van dertien in de eerste acht beurten (32-6) braken het moreel van de enige Koreaan die ooit, zelfs in eigen land, wereldkampioen werd.

De jonge Koreaan, die recordhouder is met wereldtitels bij de junioren (vier keer), doet zondag een gooi naar zijn tweede World Cup overwinning na die van Porto. Haeng-Jik Kim is de laatste favoriet van het thuispubliek. De tweekamp tegen Jae-Ho Cho in de kwartfinales was een schijngevecht. De winnaar van New York kwam niet uit de startblokken en was kansloos: 40-21 in 18.

Lütfi Cenet kreeg in de aanhef van de partij tegen Sameh Sidhom een flinke tik te verwerken. De Egyptenaar liep met een serie van 14 uit naar 21-12. Bij 24-24 in de 12e beurt was Cenet helemaal terug in de wedstrijd. De slotfase ging in met gelijke kansen: Cenet maakte uit met vier, Sidhom miste op 40-37 de nabeurt.

De afgeladen tribunes in de arena waren in de vroege sessies ook al verwend met prachtige gevechten om een plaats in de kwartfinales. Murat Naci Coklu was de onbetwiste comeback-kid, want net als tegen Tayfun Tasdemir vocht hij zich in de partij tegen de Koreaan Choong-Bok Lee terug uit een welhaast kansloze positie. Toen het 29-37 stond voor Lee, speelde Coklu uit met een feilloze 11. De overblufte Lee, die vorig jaar winnaar was van het eerste LG U toernooi, deed nog een wanhopige poging om van acquit gelijk te maken, maar miste zijn laatste punt, een lange losseband, op een millimeter (40-39 in 20).

Sung-Won Choi tegen Eddy Merckx was net zo boeiend in de eindfase. De Belg werd afgetroefd voor de pauze (21-8 in 8), maar met zijn onbeteugelde vechtlust bracht hij de partij weer tot leven. De climax werd gelanceerd door Choi, die uitspeelde op 40-36. Merckx vertrok van acquit voor vier, scoorde drie keer en miste zijn laatste door een klos (40-39 in 25).

Wat te denken van Sameh Sidhom tegen Torbjörn Blomdahl, met de jonge Egyptenaar die zijn progressie demonstreerde met een snelle demarrage. Toen de finish in zicht kwam, miste Sidhom drie keer op 38, waardoor Blomdahl zelfs nog als eerste kon uitmaken (40-40 in 23). De shootout wees Sidhom als winnaar aan: 2 tegen 1 in de verlenging.

Dani Sánchez had één van zijn zeldzame, povere partijen na de droomstart van de eerste dag. Lütfi Cenet, die de shootout overleefde tegen Kang, profiteerde door Sánchez heel de partij te domineren en de winst op te eisen met 40-22 in 20. Haeng-Jik Kim was net zo superieur tegen Jung-Han Heo (40-27 in 26) en Jae-Ho Cho versloeg Anh Vu Duong met 40-34 in 30.

Dick Jaspers werd tot 28-26 (16e beurt) in het nauw gedreven door Semih Sayginer. De Nederlander had het beste in zijn spel voor het laatst bewaard, toen Sayginer's scoringsmachine stilviel (40-30 in 20).

Sung-Won Choi (serie van 13) werd de derde Koreaan in de laatste acht en Xuan Cuong Ma de enige Vietnamees door met een slotserie van elf Tolgahan Kiraz uit het toernooi te spelen.

 

 

De partijen voor de halve finale op zondag (Koreaanse tijd):

15.00 (8 uur West Europa):
Lütfi Cenet-Haeng-Jik Kim

17.00:
Dick Jaspers-Murat Naci Coklu.
 

Tekst: Frits Bakker/Kozoom
Foto's Dick Jaspers ©Kozoom

Azië Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online