Jaspers beste winnaar in eerste knock-out op WK

Nederlander verslaat Egyptenaar Abdallah met 40-8 in 13 beurten en speelt in de volgende ronde tegen de Spanjaard Ruben Legazpi. Belgen verliezen Eddy Merckx, maar hebben Caudron en Leppens nog in de strijd.

04 oktober 2018

CAIRO - De Vietnamese overmacht op het WK driebanden in Caïro was het opvallendste wapenfeit op de eerste dag van de knock-out fase met 32 finalisten. Vier van de vijf Vietnamezen overleefden de eerste krachtmetingen, vijf van de zes Koreanen moesten het toneel verlaten. Torbjörn Blomdahl versloeg één van zijn grote Europese rivalen, Marco Zanetti, in een hoogstaand optreden (40-21 in 17). Frédéric Caudron was superieur in het gevecht tussen de nummers één en drie van de wereld en versloeg HaengJik Kim met 40-23 in 18. Dick Jaspers was net als in de kwalificaties de beste winnaar met een partij tegen Ahmed Abdallah van 40 in 13 beurten en Tonny Carlsen zette zijn opmars voort met een vlotte overwinning tegen de Koreaan Seo.

De twee meest enerverende partijen eindigden in een shoot-out. Semih Sayginer gaf een riante voorsprong tegen Sung-Won Choi (23-7) uit handen en kon nog ternauwernood gelijkmaken (40-40 in 21). De Koreaan miste vanaf de stippen, Sayginer scoorde vanaf de acquit en won de partij. De Vietnamese botsing tussen Quyet Chien Tran en Anh Vu Duong liep ook uit op een gedeelde winst (40-40 in 20). In de shoot-out werd Duong verslagen door Tran met 2-1.

Het was de laatste wedstrijd van een dag waarop Dick Jaspers in de vroegste sessie de toon zette met een walk-over tegen de Egyptenaar Ahmed Abdallah, die na een 12 van Jaspers na de pauze tegen een hatelijke 25-0 aankeek en uiteindelijk nog acht keer kon tegenscoren: 40-8 in 13. Sameh Sidhom had net zo'n vloeiende start tegen Dong-Koong Kang (20-3 in 4) en bekroonde zijn sterke partij met 40-22 winst in 17. De Spanjaard Ruben Legazpi hield Eddy Merckx heel de partij in bedwang en besliste over het lot van de Belgische nummer twee van de wereld met een serie van zes (40-30 in 24).

De uittocht van de Koreanen kondigde zich al aan met het verlies van Kang, daarna volgden Hyun Min Seo (uitgeschakeld door Tonny Carlsen met 40-22 in 16), Sung-Won Choi (afgestraft voor de misser in de shoot-out tegen Sayginer), Jae-Ho Cho, die in het zwaard liep van een voortreffelijke Jérémy Bury, 40-32 in 18) en tenslotte ook HaengJik Kim, afgetroefd door Frédéric Caudron. De enige Koreaan die zich bij de laatste zestien speelde was Jung-Han Heo tegen een kansloze Murat Celik (40-14 in 14).

De Aziatische dominantie kwam dit keer van de Vietnamezen, die met Dinh Nai Ngo, Minh Cam Ma, Nguyen Quoc Nguyen en Quyet Chien Tran tot de laatste zestien doordrongen. Meest opvallend was de overwinning van Nguyen, die Dani Sánchez een vroege aftocht bezorgde (40-37in 20). Het Turkse blok staat vrijdag met twee spelers in de volgende ronde: Tayfun Tasdemir versloeg Murat Naci Coklu met 40-30 in 22 en vergezelt Semih Sayginer op het podium met zestien.

De jonge Japanner Yusuke Mori kwam tekort tegen Eddy Leppens (40-23 in 22). De rol van Filippos Kasidokostas is uitgespeeld door verlies tegen de enige Zuid-Amerikaan die nog in het toernooi is. Robinson Morales speelde zijn beste partij tot nu toe en versloeg de Griek met 40-30 in 21.

De partijen bij de laatste zestien voor vrijdag:

12.00:
Jaspers-Legazpi
Tasdemir-Sidhom
Ngo-Carlsen
Leppens-Sayginer

14.00:
Ma-Blomdahl
Nguyen-Heo
Morales-Tran
Caudron-Bury.

Tekst: Frits Bakker

Foto Jaspers (Kozoom)

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online