Jaspers bij uitblinkers in Bursa

Turkse uittocht: liefst zes van zeven Turkse spelers uitgeschakeld in ronde één van World Cup

11 februari 2017

BURSA - Ze waren met zes aan de start van een mooie eerste dag in de World Cup van Bursa. Zes Turkse spelers van een zekere reputatie, met twee recente winnaars van een World Cup (Murat Naci Coklu en Tayfun Tasdemir), Semih Sayginer die terug is van weggeweest en Lütfi Cenet, die in de vorige World Cup in Bursa zo ongelukkig verloor van Dick Jaspers en de Nederlander later de eindzege zag grijpen.

Vier ronden van vier partijen na de opening van het toernooi werd de trieste balans opgemaakt. De trotse Turkse voorzitter Ersan Ercan kon zijn ogen haast niet geloven. Zes van de zeven Turken vlogen in die eerste ronde uit het toernooi, de één met opgeheven hoofd, de ander met een onbestemd, onprettig gevoel. Alleen Lütfi Cenet overleefde een pittige aanval van Haeng-Jik Kim, die zijn laatste carambole net miste, waarna Cenet met een geluksbal de winnende maakte: 40-39 in 31.

Dick Jaspers was vandaag wel soeverein in zijn partij tegen de Griek Kostas Kokkoris, die hij versloeg met 40-14. Zaterdag staat Jaspers om 9.00 uur Nederlandse tijd tegenover Lütfi Cenet.

De beste winnaars van de dag waren Quoc Nguyen Nguyen in 13 beurten, Dick Jaspers en Jae Ho Cho in 14 beurten. Dani Sánchez en Jung Han Heo, de wereldkampioen en de laatste World Cup winnaar, vochten een enerverende wedstrijd uit. De Spanjaard en de Koreaan bleven tot het eind in balans, omdat Sánchez met 1 carambole gelijk kon maken. De penaltyserie was adembenemend spannend: Heo opende met 2, Sánchez antwoordde met 2, Heo vervolgde met 3, Sánchez maakte gelijk met 3, Heo miste de acquit, Sánchez triomfeerde met één.

Het was in alle miserie van de Turken één van de bijzondere momenten. Frédéric Caudron en Birol Uymaz hadden het publiek in de eerste ronde ook op het puntje van de stoel gekregen. Birol vertelde later: ,,We kwamen gelijk op 30-30, toen ik acht maakte en mijn negende, die niet zo moeilijk was, miste. Ik was zo dicht bij de finish, maar Caudron antwoordde met een perfecte slotserie van tien en won de wedstrijd.'' De Belg, in zijn laatste twee World Cups in de eerste ronde uitgeschakeld, ontsnapte dit keer met een wondermooie tien naar de eindstreep (40-38 in 23).

De partij tussen Lütfi Cenet en Haeng-Jik Kim kreeg ook zo'n boeiend slot. Lütfi: ,,We stonden 36-37, ik maakte twee en miste de matchbal. Dan maakte hij drie en miste zijn laatste. Ik maakte de matchbal met een geluksbal.'' De Turk, die in de eerste helft van de partij de hoogste serie van de dag maakte (13), won dus met 40-39 in 31 beurten. Zowel Lütfi Cenet als Birol Uymaz kon de uittocht van het thuisland niet verklaren. Was het de druk om voor eigen publiek te spelen, waren de verwachtingen te hoog gespannen? Cenet: ,,Ze speelden niet echt slecht, maar de tegenstanders waren van topniveau'', relativeerde hij.

Tayfun Tasdemir kon zijn ritme niet vinden tegen de Koreaanse kwalificatiespeler Ji Hun Ahn (40-32 in 31), Semih Sayginer was geen moment in de wedstrijd tegen de strak verdedigende en heel sterk spelende Eddy Merckx: 40-17 in 21. Murat Naci Coklu was goed, maar niet goed genoeg tegen Seung Jin Lee (40-30 in 20) en Can Capak stuitte op een formidabele Quoc Nguyen Nguyen, die won met 40-22 in 13, de beste partij van de speeldag.

Dick Jaspers had een veelbelovende start en had geen kind aan Kostas Kokkoris (40-14 in 14). De Nederlandse nummer één staat morgen, zaterdag, tegenover Lütfi Cenet. Die partij is beladen: vorig jaar kwam Jaspers terug uit kansloze positie, nadat Cenet drie matchballen had gemist en pas in de nabeurt gelijk kon maken. De eerste shootout leverde 4-4 op, in de tweede serie ontsnapte Jaspers met 2-1. Waarna hij zijn topvorm vond en het toernooi op zijn naam schreef.

Marco Zanetti kwam sterk terug in zijn partij tegen Hyung Kon Kim, liet zijn tegenstander in de eindsprint glippen (40-37 in 24) en kon in de nabeurt alleen de acquit maken. Roland Forthomme stuurde de revelatie van de vorige dag, Jose Juan Garcia, terug naar huis met duidelijke cijfers: 40-30 in 22. Sung-Won Choi nam revanche voor het verlies in eigen land tegen Myung Woo Cho en versloeg de jonge belofte nu met 40-25 in 24.

Torbjörn Blomdahl trof een opvallend tamme Eddy Leppens tegenover zich, die hij geen kans gaf om in de partij te komen: 40-30 in 31. Jae Ho Cho had een briljante start en mikte Can Capak uit het toernooi met 40-18 in 14. Jérémy Bury was koel en degelijk tegen Minh Cam Ma, een tegenstander die niet kon dreigen. Dong Koong Kang zag in de slotfase Sameh Sidhom nog gevaarlijk dichtbij komen. De Egyptenaar moest drie keer scoren voor een remise in de nabeurt, maar miste zijn laatste punt. Nikos Polychronopoulos had de sterkste zenuwen in het slot tegen Chi Yeon Cho (40-35 in 28).

Behalve zes Turken liggen ook de drie wildcard spelers al uit het toernooi: Huberney Cataño, Semih Sayginer en Can Capak. Morgen, zaterdag, staat onder meer de Belgische clash tussen Caudron en Forthomme op de rol, speelt Jaspers tegen Cenet, Sánchez tegen Jae Ho Cho en Merckx tegen Bury.

Het volledige programma voor zaterdag:

11.00 (Turkse tijd):
Caudron-Forthomme
Cenet-Jaspers
Kang-HK Kim
Ahn-Blomdahl

13.00:
Sánchez-JH Cho
Merckx-Bury
SJ Lee-Quoc Nguyen
Choi-Polychronopoulos.

De kwartfinales zijn om 16.00 en 18.00 uur.

Tekst: Frits Bakker
Foto Dick Jaspers ©Kozoom

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online