Jaspers delft onderspit tegen Cho in toppartij

Geen plek bij de laatste vier voor de nummer 1 van de wereld

 

10 december 2022

SHARM EL SHEIKH - De nummer 1 voor de toekomst trad voor één keer uit de schaduw van de nummer 1 van de huidige ranglijsten. De 24-jarige Koreaan Myung Woo Cho versloeg vrijdagavond Dick Jaspers in een rechtstreekse partij in de World Cup van Sharm El Sheikh. Het was een wedstrijd om een plaats in de halve finales, waarvoor zich voor de slotdag twee Europese kopstukken en twee Koreanen hebben gekwalificeerd. Morgen, zaterdag, spelen eerst de Spanjaard Dani Sánchez en de Italiaan Marco Zanetti voor een plaats in de finale om 11.00 (10.00 in West Europa). Daarna, om 13.30 (12.30 in West Europa) staan de Koreanen Myung Woo Cho en Chang Hoon Seo tegenover elkaar.

Twee absolute favorieten, Dick Jaspers en Quyet Chien Tran, moeten de finaledag missen. Het verlies van de Vietnamees Tran tegen de Koreaan Seo was een sensationele climax, omdat Tran in de vorige ronde had gefonkeld met twee fantastische series in één partij: 22 en 13. Dick Jaspers weet hoe gevaarlijk de jonge Myung Woo Cho inmiddels al is, vocht een gelijkopgaande wedstrijd uit met het grootste talent sinds jaren en verloor met 50-47 in 20 beurten, in een slot waarin het twee kanten uitkon, maar het jonge, onbewogen talent stalen zenuwen had.

De Europees/Aziatische historie in de World Cups gaat zaterdag weer één van de hoogtepunten tegemoet. Dani Sánchez en Marco Zanetti tonen topvorm in dit toernooi. De Spanjaard demonstreerde dat in de kwartfinale tegen Jérémy Bury, nadat hij eerder op de dag Haeng Jik Kim met ruime marge had verslagen. Sánchez versloeg de Fransman Bury met 50-22 in 18 beurten. Marco Zanetti was van hetzelfde niveau in zijn partij tegen Nikos Polychronopoulos, een andere uitblinker in deze World Cup. Zanetti, eerder op de dag winnaar tegen Heo, won van de Griek met 50-23 in 19.

Twee spelers voor de beste vier plaatsen waren bekend, de laatste sessie werd de ondergang voor Quyet Chien Tran. De Vietnamees, de held van de dag na zijn optreden tegen Peter Ceulemans, was in de partij tegen Seo ver van die vorm verwijderd. De Koreaanse nummer 30 van de wereldranglijst, die wel kampioen van zijn land is, overtrof zichzelf en won van Tran met beslissende series van 8 en 10 in het eerste part: 50-39 in 29.

Dick Jaspers en Myung Woo Cho slepen de messen voor een topgevecht. De Koreaan startte met 7, Jaspers antwoordde met 6 en 5, na tien beurten leidde Jaspers met 20-17, maar met 9 en 4 voor Cho en 6 en 4 voor Jaspers stond de score na 15 beurten op 37-37. De eindsprint werd ingezet met een 8 voor Cho (48-43), een counter van Jaspers met 4 (48-47), maar tenslotte in de 21e beurt de uppercut van Myung Woo Cho met 2 winnende caramboles: 50-48 in 21.

Ronde met de beste 16

De middag was net 20 minuten onderweg in de World Cup arena toen Peter Ceulemans al een serie van 16 op het scorebord had gezet in zijn partij tegen Quyet Chien Tran. Dick Jaspers had er één van 13 gemaakt en Myung Woo Cho stond tegen een andere Koreaan, Jun Tae Kim, al op 30 punten in 8 beurten. De hogeschool van het driebanden ontrolde zich voor de ogen van toeschouwers en toeristen in de twee sessies waarin werd gespeeld om kostbare plaatsen bij de beste acht. Het beste moest evenwel nog komen in een magische partij. De Vietnamees Quyet Chien Tran zette de inhaalrace tegen Peter Ceulemans in vanuit een grote achterstand, liep in zijn plotselinge aanval naar 10, naar 15, naar 20 en miste toen jammer genoeg op 22, op een bal die met veel gevoel via de derde band met tegeneffect moest caramboleren en rakelings miste. De prachtige counter bracht de kleine, taaie Vietnamees in één klap van twaalf punten achter (25-13) naar 10 punten voor. En hij was nog niet klaar met zijn demonstratie van klasse. Drie beurten later raakte Tran weer in zo'n flow en ging bij een stand van 37-27 met dertien door de finish: 50-27 (3.571 gemiddeld voor de Vietnamees tegen 1.929 voor Ceulemans, die met zijn topserie van 16 en prachtig moyenne eervol uit de World Cup ging.

Marco Zanetti had de Koreaanse uittocht ingezet met een overwinning op Jung Han Heo (50-23, 2.381 gemiddeld), gevolgd door Dani Sánchez die Haeng Jik Kim meesterlijk overvleugelde (50-34, 2.083), de Franse clash met Jérémy Bury als winnaar tegen Pierre Soumagne (50-44 in 30) en Nikos Polychronopoulos die zijn vorm kracht bijzette tegen Dion Nelin: 50-39, 2.174 gemiddeld. Het bleek achteraf de topaffiche voor die middag, want Tran speelde veruit de sterkste partij, gevolgd door Myung Woo Cho tegen Jun Tae Kim (50-31 in 19, 2.632 gemiddeld) en Marco Zanetti, spelend tegen Jung Han Heo: 50-23 in 21/22, gemiddeld 2.381.

Myung Woo Cho maakt zich in die ronde op voor zijn volgende missie tegen Dick Jaspers, De Koreaanse ster heeft weer zo'n raketstart met 8 in de eerste en 10 in de derde beurt (18-4), die hem de marge geeft waarmee hij naar een soepele winst gaat: 50-31 in 19. Marco Zanetti zet Heo op een snelle kloof door een 12 in de vijfde beurt en bouwt na 24-12 aan een solide zege, omdat Heo in zijn laatste zes beurten vijf keer een nul scoort.

Dick Jaspers krijgt zijn zuiderbuur Roland Forthomme in zijn macht met een acquit van 13 en een riante 19-0 na drie beurten. Rolandinho komt in de match na 39-15, maakt 3, 5 en 8 (39-31), maar wordt knock-out geslagen door een finish van Jaspers met 9: 50-35 in 26. Dani Sánchez is beducht voor felle tegenstand van Haeng Jik Kim, maar de Koreaan heeft zijn dag niet en blijft steken op 50-34 achter in 24/23. Nikos Polychronopoulos heeft grootse plannen voor een volgende jump op de ranglijst en verslaat Dion Nelin met 50-39 in 23. Jérémy Bury heeft een langere adem dan Pierre Soumagne (50-44 in 30/29). Semih Sayginer verlaat het toernooi door verlies tegen Chang Hoon Seo met 50-39 in 32/31.

 

Myung Woo Cho naar de halve finales door winst op Dick Jaspers

 

De Koreaan Chang Hoon Seo schakelde de ster van de dag, de Vietnamees Tran uit

 

Marco Zanetti, voor een Europese plaats in de finale

 

Dick Jaspers, uitgeschakeld door een toekomstige Koreaanse wereldtopper

 

Dani Sänchez

 

Marco Zanetti

 

Peter Ceulemans

 

Nikos Polychronoploulos

 

Semih Sayginer

 

Roland Forthomme

 

De Fransen Pierre Soumagne en Jérémy Bury

 

Jun Tae Kim

 

#knbb #biljarten #driebanden #TeamNL #TeamNLbiljarten #TeamNLdriebanden #TeamNKbiljartpoolsnooker #worldcup #worldcupdriebanden #sharmelsheikh

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Paul Brekelmans

Driebanden TeamNL World Cup
Volg ons online