Jaspers en 9 Nederlanders naar World Cup Vietnam

Dick Jaspers verdedigt in de komende week in de World Cup in Ho Chi Minh City (Vietnam) zijn eerste plaats op de wereldranglijst. Eddy Merckx verdedigt de titel die hij vorig jaar won in deze World Cup in Vietnam. Met Dick Jaspers reizen 9 Nederlanders naar de verste World Cup: Jeffrey Jorissen, Volkan Cetin, Joey de Kok, Sam van Etten, Huub Wilkowski, Ronald van Geyt, Sylvia Eckel, Jetty Beersma en Pauline Beersma Gerritsen. De World Cup start op maandag en wordt alle dagen uitgezonden door AfreecaTV

 

20 mei 2023

HO CHI MINH CITY – De ranking ziet er mooi uit (top 5), de herinnering aan de volgende World Cup in Ho Chi Minh (Nguyen Du Stadium) is minstens zo mooi. De 54-jarige Belg Eddy Merckx vertrekt maandag naar Vietnam, waar hij vorig jaar rond deze tijd de World Cup won in een finale tegen Marco Zanetti. Hij is opgeklommen naar de vierde plaats op de wereldranglijst in deze woelige maanden met de UMB en PBA en voelt zich thuis in de eigen vertrouwde omgeving (UMB). ,,Ik heb dit jaar geen aanbod meer gekregen, omdat ze daar in Korea toch wel weten dat ik hier blijf’’, verzekert Eddy Merckx met zijn bekende nuchterheid. Twee dagen voor zijn vertrek, samen met Dick Jaspers, naar het Vietnamese biljartbolwerk, speelt hij vandaag (zaterdag) en zondag nog om de Belgische beker.

Eddy Merckx was eigenlijk nog wel verbaasd door de overstap van bijvoorbeeld Dani Sánchez en Semih Sayginer naar de PBA. ,,Dat had ik eerlijk gezegd niet meer verwacht’’, bekent hij. ,,Ik dacht dat iedereen nu wel op zijn plaats was na die eerste jaren van de PBA.’’ Maar door de ontwikkelingen van de laatste weken zullen Sánchez en Sayginer dus absent zijn in de komende World Cup van Ho Chi Minh (22-28 mei) en spelen de Turk Murat Naci Coklu en de Vietnamees Duc Anh Chien Nguyen voor het laatst mee in de World Cup cyclus.

Voor de dagen tijdens Ho Chi Minh is een meeting aangekondigd op 27 mei tussen de UMB en PBA waar wordt gedebatteerd over een eventuele samenwerking. Eddy Merckx is nieuwsgierig, maar niet meer dan dat. ,,We horen wel wat daar uitkomt, alleen kan ik me niet voorstellen dat spelers met dikke contracten bij de PBA samen met ons in dezelfde toernooien zullen spelen. Dat zou betekenen dat wij, spelers van de UMB, nu worden gestraft, omdat we altijd loyaal zijn gebleven aan onze eigen bond.’’

De uitkomst houdt hem verder niet zo bezig. ,,Ik heb een mooi leven hier in Europa, ik voel me comfortabel samen met mijn vrouw en we houden het zo. Ik zou absoluut nooit acht maanden per jaar in Korea willen leven. En tenslotte zijn er voor de UMB ook mooie toernooien aangekondigd waar wij goed geld kunnen verdienen.’’ Merckx koestert zijn huidige positie op de ranglijst en reist met groot vertrouwen naar Vietnam. ,,Mijn plaats in de top is wat veiliger dan in vorige jaren, toen ik meestal rond de 7e, 8e plaats stond, maar aan de andere kant moet ik eind van dit jaar mijn 80 punten van Ho Chi Minh vorig jaar en 54 punten van het WK inleveren. Maar natuurlijk vind ik het ook jammer voor de biljartwereld dat er weer een paar grote spelers zijn vertrokken.’’

Dick Jaspers voert in Ho Chi Minh City nog altijd de plaatsingslijst van beste 14 spelers aan waar Martin Horn als vervanger is aangewezen voor Duc Anh Chien Nguyen, die naar de PBA vertrekt, maar deze week in zijn laatste World Cup nog met een wildcard is verrast. De spelers van de plaatsingslijst zijn

Dick Jaspers, Tayfun Tasdemir, Marco Zanetti, Eddy Merckx, Haeng Jik Kim, Sameh Sidhom, Torbjörn Blomdahl, Myung Woo Cho, Jérémy Bury, Quyet Chien Tran, Nikos Polychronopoulos, Jung Han Heo, Martin Horn, Jun Tae Kim.

De wildcards zijn uitgedeeld aan Mashhour Abu Tayeh (30), Duc Anh Chien Nguyen (18), Thanh Luc Tran (44).

Dick Jaspers heeft op de huidige wereldranglijst 471 punten en leidt de stand voor Marco Zanetti met 391, Dani Sánchez met 358 (speelt niet mee en valt weg uit de ranglijst), Tayfun Tasdemir met 340 en Eddy Merckx met 325. Die ranglijst wordt vervolgd met Torbjörn Blomdahl, Haeng Jik Kim, Sameh Sidhom, Myung Woo Cho, Semih Sayginer (PBA, dus valt weg), Jérémy Bury, Quyet Chien Tran, Nikos Polychronopoulos, Jung Han Heo en Jun Tae Kim (Martin Horn is de vervanger van DAC Nguyen in de top 14).

De bekendste spelers in de aanloop naar het hoofdtoernooi zijn, Berkay Karakurt, Murat Naci Coklu, Ruben Legazpi, Michael Nilsson, Roland Forthomme, Peter Ceulemans, Myeong Jong Cha, Chang Hoon Seo, Lütfi Cenet, Luis Aveiga, Jeffrey Jorissen en Phuong Vinh Bao.

De toernooidirecteur is Minh Hoang Nguyen. De wedstrijden worden van maandag (22 mei) tot en met zondag (28 mei) op YouTube uitgezonden door een nieuwe partner, de video streaming service van AfreecaTV, waarvan de link deze dagen bekend wordt gemaakt.

Vroege starters zijn vooral veel geplaatste Vietnamezen (uit de voorronden met 500 spelers) en Koreanen vanaf de openingsdag op maandag.

Vanaf dinsdag (onder andere): Burak Hashas, Alessio D’Agata, Ahmet Alp, Huub Wilkowski, Ronald van Geyt, Takeshima O, Vincent Lelievre, Alain Says, Takao Miyashita.

Vanaf woensdag: Robinson Morales, Tolgahan Kiraz, Jose Maria Mas, Omer Karakurt, Pierre Soumagne, Thomas Andersen, Sam van Etten, Joey de Kok, Ryuuji Umeda, David Pennör, Kostas Kokkoris, Thanh Thai Nguyen, Raymon Groot, Volkan Cetin, Jose Miguel Soares, Rui Manuel Costa, Gökhan Salman, Ji Hun Ahn, Ja In Kang, Turgay Orak.

Tekst: Frits Bakker

Foto Eddy Merckx, de vorige winnaar in Ho Chi Minh City (Ton Smilde)

 

 

 

 

 

Driebanden Etten, Sam van Internationaal
Volg ons online