Jaspers en Klompenhouwer voor Europa om WBCS titel

De wereldbond van biljarters lanceert deze week een nieuw kampioenschap. In vier disciplines van de biljartsport wordt gestreden om de titel van de WBCS, de overkoepelende organisatie van biljarters. Het toernooi wordt gespeeld in Ankara deze week, onder meer met Dick Jaspers, Therese Klompenhouwer spelend voor Europa

10 juli 2023

ANKARA – In vier grote disciplines van de biljartsport wordt volgende week het kampioenschap van de WCBS gehouden. Het toernooi, onder de leiding van de overkoepelende biljartfederatie, wordt gespeeld in Ankara, Turkije, van donderdag 20 tot en met zondag 23 juli. Voor Europa spelen in het driebanden in twee teams de wereldtoppers Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer in twee verschillende tweetallen. Dick Jaspers is gekoppeld aan de Deense Charlotte Sörensen, Therese Klompenhouwer aan de Duitser Martin Horn.
Zes teams strijden om de titel, in de vier disciplines van het biljarten: driebanden, 10-ball pool, heyball (Chinees pool) en snooker. Europa en Azië worden vertegenwoordigd door twee teams van elk acht atleten. Amerika en Afrika & de rest van de wereld vormen het vijfde en zesde team.

Onder de deelnemers bevinden zich enkele van de bekendste sterren. Behalve Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer spelen in het driebanden verder Martin Horn (Duitsland), de Vietnamees Quyet Chien Tran, winnaar van de laatste World Cup, Haeng Jik Kim (Zuid-Korea) en de Afrikaanse kampioen Sameh Sidhom (Egypte).
In het 10-Ball Pool komen meervoudig World Cup kampioen Mario He (Oostenrijk), nummer vier van de wereld Wei Tzu Chien (Chinese Taipei) en voormalig Junioren wereldkampioen Chezka Centeno (Filippijnen) in actie en speelt ook de runner up van het WK, Mohammad Soufi (Syrië).

De vertegenwoordigers van het Europese team in Heyball zijn: 10-Ball wereldkampioen Eklent Kaci (Albanië) en meervoudig Snooker en Pool wereldkampioen Kelly Fisher (Groot-Brittannië).
In snooker speelt de huidige IBSF wereldkampioen Lim Kok Leong uit Maleisië, evenals de twee wereldkampioenen bij de vrouwen, Waratthanun Sukritthanes (Thailand) en Wendy Jans (België).

De winnaar van het WCBS Kampioenschap 2023 wordt eerst bepaald in een round-robin format voordat de halve finales en finales op 23 juli worden gespeeld.
Touch PR Agency is partner van de organisatie en verantwoordelijk voor foto's, persberichten en pr-aktiviteiten. De Turkse Biljart Federatie (TBF) is de organisator in Ankara. Het totale prijzengeld bedraagt 120.000 dollar, het winnende team krijgt 40.000 dollar. Er doen sporters uit 40 verschillende landen mee.

De deelnemers in het driebanden:
Europa A, driebanden
Martin Horn (Duitsland)
Therese Klompenhouwer (Nederland)

Europa B, driebanden
Dick Jaspers (Nederland)
Charlotte Sörensen (Denemarken)

Azië A, driebanden
Quyet Chien Tran (Vietnam)
Won Heo Chae (Korea)
Azië B, driebanden
Haeng Jik Kim (Korea)
Yuko Nishimoto (Japan)
Amerika’s, driebanden
Pedro Gonzalez (Colombia)
Jackeline Perez (Peru)
Afrika en rest van de wereld, driebanden
Sameh Sidhom (Egypte)
Gülsen Degener (Turkije)

Programma voor Europese teams:
Donderdag 20 juli: 13.00: Europa A-Europa B
17.00: Europa A-Rest van de wereld
19.00: Europa B-Amerika
Vrijdag 21 juli:
11.00: Europa A-Azië A
17.00: Europa A-Azië B
Zaterdag 22 juli:
13.00: Europa B-Azië B
15.00: Europa A-Amerika
17.00: Europa B-Azië A.
Zondag:
13.00: eerste halve finale
15.00: tweede halve finale
17.00: 3e en 4e play-off
19.00: Finale.

Tekst: Frits Bakker

Foto compilatie Dick Jaspers/Charlotte Sörensen (Ton Smilde)

 

Biljart algemeen Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online