Jaspers na korte vakantie klaar voor Survival

Nederlandse wereldkampioen is de laatste winnaar van een Survival Masters: ,,Ik vind het fantastisch dat Turkije nu voor het eerst een Survival organiseert in Europa.'' De deelnemers, de speeldagen en het speelsysteem van de Survival in Istanbul.

07 augustus 2019

ISTANBUL - De wereldtop in het driebanden, onder leiding van Dick Jaspers, begint na een korte zomerstop aan het nieuwe seizoen met de Survival Masters in Istanbul. Het toernooi, van dinsdag 21 tot en met zaterdag 26 augustus in het Karayolu hotel in Istanbul, is de eerste 3 Cushion Survival Masters in Europa na twee toernooien in Korea. De organisatie is in handen van Kozoom International.

De invitaties zijn gestuurd naar de beste 20 spelers van de wereldranglijst en vier wild cards: de Deen Dion Nelin en drie Turkse spelers: Turgay Orak, Can Capak, Tolgahan Kiraz. De top 20 van de wereldranglijst bestaat uit 10 Europeanen, 9 Aziaten en 1 Afrikaan.

Dick Jaspers won het laatste van de twee Survival Masters tot nu toe, Eddy Merckx het eerste. De Nederlandse wereldkampioen, die met zijn vriendin net een vakantie van anderhalve week in Noord-Italië achter de rug heeft, verheugt zich op een nieuwe Survival: ,,Het geeft me een bijzonder gevoel, zo'n Survival Masters, omdat het zo anders is. En niet alleen omdat je tegen drie tegenstanders speelt. Ik kijk er altijd naar uit, omdat we ook in heel goede omstandigheden spelen. Dat is mijn ervaring van de eerdere toernooien. Ik vind het moeilijk, door het lange wachten en maar 30 seconden per stoot, maar ik zie het ook als een grote uitdaging. Het gevoel dat we vandaag de dag experimenteren met nieuwe spelsystemen, vind ik leuk. Mijn training is niet anders hoor. En natuurlijk is het fantastisch dat het nu in Turkije is. Een prachtig initiatief van de Turkse bond.''

De 24 geplaatste spelers zijn:
1 Dick Jaspers (Ned)
2 Marco Zanetti (Ita)
3 Tayfun Tasdemir (Tur)
4 Semih Sayginer (Tur)
5 Eddy Merckx (Bel)
6 Jae-Ho Cho (Kor)
7 Quyet Chien Tran (Vie)
8 Sameh Sidhom (Egy)
9 Murat Naci Coklu (Tur)
10 Jérémy Bury (Fra)
11 Haeng-Jik Kim (Kor)
12 Martin Horn (Dui)
13 Jung-Han Heo (Kor)
14 Torbjörn Blomdahl (Zwe)
15 Myung-Woo Cho (Kor)
16 Sung-Won Choi (Kor)
17 Nguyen Quoc Nguyen (Vie)
18 Dani Sánchez (Spa)
19 Roland Forthomme (Bel)
20 Lütfi Cenet (Tur)
21 Dion Nelin (Den)
22 Turgay Orak (Tur)
23 Can Capak (Tur)
24 Tolgahan Kiraz (Tur)

De groepsindelingen voor de eerste ronde:
Poule 1: Jaspers, Horn, Heo, Kiraz
Poule 2: Zanetti, Kim, Blomdahl, Capak
Poule 3: Tasdemir, Bury, MW Cho, Orak
Poule 4: Sayginer, Coklu, Choi, Nelin
Poule 5: Merckx, Sidhom, Nguyen, Cenet
Poule 6: JH Cho, Tran, Sánchez, Forthomme.

De wedstrijden worden gespeeld met vier spelers tegelijk aan het biljart, volgens een spelsysteem dat in Korea befaamd is en veel in clubs wordt gespeeld. De wedstrijden duren twee keer 45 minuten. Elke speler krijgt bij de start en voor de tweede helft een bonus van 30 punten. De speler die scoort krijgt 3 punten bij zijn totaal, bij zijn drie tegenstanders wordt per carambole 1 punt afgetrokken.

De speler die op het eind van de wedstrijd de meeste punten heeft, is de winnaar. Speeltijd per beurt: 30 seconden. De nummers 1 en 2 na de 6 wedstrijden gaan over naar de tweede ronde. De nummers 3 en 4 krijgen een herkansing in de verliezersronde.

De eerste wedstrijden zijn woensdag 21 augustus vanaf 10.00 uur. De wedstrijden in de herkansing zijn donderdag vanaf 14.00 uur. Vrijdag is de eerste kwartfinale vanaf 12.00 uur. Zondag zijn de twee halve finales om 13.00 en 15.00 uur, de finale is om 18.00 uur.

Alle wedstrijden worden live uitgezonden op Kozoom.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Dick Jaspers/Kozoom Studio

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online