Jaspers naar halve finale in Seoul, tegenstander Merckx

Dick Jaspers overleeft de slijtageslag op de zaterdag van de World Cup in Seoul met winst op Dong-Koong Kang met shoot-outs en Marco Zanetti met slotserie van 10

17 november 2018

SEOUL - Op de dag voor de finales in de World Cup in Seoul werden zes van de zeven Koreanen uitgeschakeld en bleef één grote onbekende over voor de slotdag. De 38-jarige Bong Chul Kim staat na een miraculeus toernooi zondag in de halve finale en speelt daarin tegen Filippos Kasidokostas, een andere sensatie van deze World Cup. Twee Europese kopstukken spelen in de andere halve finale: Dick Jaspers, die won van Marco Zanetti en Eddy Merckx, die won van Eddy Leppens. Voor Dick Jaspers was het op de zaterdag van het toernooi weer een geweldige slijtageslag: winst met shoot-outs van Dong-Koong Kang, winst met een slotserie van tien tegen Marco Zanetti.

De halve finales:
Kasidokostas-Kim (15.00 Koreaanse tijd)
Merckx-Jaspers (17.00 Koreaanse tijd).

De Koreanen kunnen op de tribunes hun ogen niet geloven: Bong Chul Kim uit Seoul heeft eerst drie dagen van voorronden overleefd, glipte als allerlaatste runner-up in de laatste kwalificatie mee naar het hoofdtoernooi en verbaast daar vriend en vijand. De vrouw (met zwarte pet) en het dochtertje van de Koreaan vallen vrolijk lachend over elkaar heen bij elke mooie carambole en elke overwinning. Vrijdag versloeg de nieuwe Koreaanse held eerst Torbjörn Blomdahl met 40-30 in 16, zaterdagmorgen de Nederlander Jean Paul de Bruijn met 40-25 in 21 en in de kwartfinales later op de dag de Vietnamees Nguyen Quoc Nguyen met 40-32 in 18 (een gemiddelde van 2.222).

Bong Chul Kim is eigenlijk geboren op Je Ju Island, maar woont met zijn vrouw, twee dochters en één zoon in Seoul. Het enige succes dat hij haalde was al in 2013 in de Grote Prijs van Bursan, waar hij als tweede eindigde achter Jung-Han Heo, onder meer voor Sung-Won Choi en wijlen Kyung-Roul Kim. Maar deze World Cup in Seoul is ongetwijfeld het hoogtepunt uit zijn carrière, wat er verder ook gebeurt op de slotdag. Hij is de enige Aziaat in de laatste vier, overgebleven dan de 36 Koreanen en 35 Vietnamezen die aan de start stonden.

Filippos Kasidokostas, die in de wijk Illisia woont in Athene en traint in de club Enjoy, waar zijn team speelt, is zondag zijn tegenstander voor een plaats in de finale. De Griek is na een lange periode van trainen met zijn verkeerde hand helemaal terug van weggeweest met hoge moyennes en hoge series. Op weg naar de slotdag versloeg Kasidokostas eerst de Koreaan Seo, in de kwartfinales was de Colombiaan Robinson Morales kansloos: 40-13 in 14 beurten (2.857). De serie van zeven kort na de start en een prachtige 13 in de zesde beurt (31-8 in zes) zorgden voor een vroege beslissing.

Marco Zanetti nam in de partij tegen Dick Jaspers eerst een ruime voorsprong: 20-7 bij de pauze. De partij kantelde na de serie van 12 van Jaspers in de 12e beurt (26-23 voor de Nederlander). Datzelfde gebeurde in de Belgische clash tussen Eddy Leppens en Eddy Merckx. Leppens had een betere start met 11-3 in 5 en 13-6 in 9. Direct na de pauze kwam Merckx terug met 8, waardoor hij in de 16e beurt met 23-21 leidde.

Dick Jaspers was weer eens briljant naar het einde toe: bij een score van 35-30 ging Jaspers met een slotserie door de finish. Zanetti moest vijf keer scoren in de nabeurt, maar miste zijn derde: 40-37. Op de andere tafel had Eddy Merckx de betere eindrush. Op de valreep leidde Leppens met 36-32, Merckx, niet door spanning of stress gehinderd, haalde koel de trekker over met 6 en 2: 40-36 in 27.

In de eerste sessies van de dag met de laatste zestien was het een slijtageslag voor de Koreanen. Zes van de zeven verdwenen uit het toernooi: Myung-Woo Cho, Dong-Koong Kang, Jae-Guen Kim, Hyun Min Seo en Sung-Uk Oh. De enige die deze ronde overleefde was Bong chul Kim in zijn partij tegen Jean Paul de Bruijn. Dick Jaspers moest in die ronde het hardste gevecht leveren. De wedstrijd tegen Dong-Koong Kang stond in de pauze op 20-20 in 12, later ook nog op 31-31 en de Koreaan was op 38-34 dicht bij de finish. Hij miste iets te vaak in die laatste fase, waardoor Jaspers eerst uitging met 3 en Kang gelijkmaakte met 1 (40-40 in 26). In de shoot-out startte Jaspers met 4, Kang scoorde uit de acquit, maar miste zijn tweede punt.

De kleine Myung-Woo Cho verdween uit het toernooi door verlies tegen Marco Zanetti. De start van de Italiaan was met 4-5-7 goed voor een 25-7 (6) voorsprong bij de stop. Cho startte na de pauze met 9, maar had een pover laatste deel: 40-29 in 21.
Eddy Merckx was veruit de beste in die acht partijen tegen de Koreaan Jae-Guen Kim, die hij met 40-16 versloeg in 15 beurten na 20-5 in 5 bij de pauze en series van 6 en 9 in het tweede deel van de partij. De tweede Belg, Eddy Leppens, had na de pauze een overwicht in de partij tegen Anh Vu Duong. Leppens had een vreemde start: met 5 van acquit, daarna zes missers op rij. De Vietnamees kwam door een serie van 10 op 13-5, maar kon na de pauze niet bijbenen. Leppens sloeg de kloof met 8 in de 27e beurt, Duong eindigde met 6 missers in de laatste 6 beurten.

Het andere deel van het schema gaf een Griekse, een Colombiaanse, een Vietnamese en een Koreaanse winnaar te zien. De Koreaan, de laatste die in eigen land overbleef voor de kwartfinales, was een verrassende naam. Bong chul Kim versloeg Jean Paul de Bruijn met 40-25 in 21. In de pauze, na een 9 van Kim, stond het nog 21-19 in 12. Het slot was in het voordeel van Kim, die uitging met 6-2-2, De Bruijn maakte één punt in zijn laatste zes beurten.

Filippos Kasidokostas versloeg de Koreaan Seo, die in de eerste ronde Caudron had uitgeschakeld. De Griek won met 40-36 in 23 na een finish met 5. Hij liet een geweldige vorm zien en stond voor het eerst na veel jaren weer eens vol in de schijnwerpers in een World Cup. Robinson Morales, zijn tegenstander voor de kwartfinales, schakelde ook een van de zes Koreanen uit in deze ronde. Sung-Uk Oh, ook niet een van de topspelers, werd met 40-25 verslagen in 27 beurten. De Colombiaan leidde bij de pauze met 21-8 in 15 en scoorde naar de finish toe nog een 8 en een 5. Nguyen Quoc Nguyen maakte een eind aan de illusies van Can Capak, de laatste Turk in het toernooi. De Vietnamees won met 40-16 in 15. Nguyen opende met 8, maakte nog een 11 in de 7e beurt voor 21-7 in 7 bij de pauze en won na series van 7 en 6 in het tweede deel.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dick Jaspers (Kozoom Studio)

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online