Jaspers ongenaakbaar op finaledag Super Aramith GP Rosmalen

Prachtige series van veelvoudig winnaar; Glenn Hofman kwalificeert zich voor KNBB Jumbo Masters door finaleplek; uitkomst loting poulefase Masters

17 december 2022

 

ROSMALEN - De veelvoudig winnaar Dick Jaspers - Jaspers wint grofweg de helft van alle Grand Prix toernooien waaraan hij meedoet - heeft zaterdagavond in De Hazelaar in Rosmalen wederom een Grand Prix titel toegevoegd aan zijn palmares. In de finale tegen Glenn Hofman won Jaspers na een snelle knock-out, een briljante start en een riante score: 40-23 in 16 beurten.

De Nederlandse nummer één van de wereld voert de ranglijst van zestien spelers aan die begin volgend jaar (11-15 januari) de KNBB Jumbo Masters gaan spelen. De loting werd na de Grand Prix finale verricht door KNBB Sectie Driebanden voorzitter Paul Brekelmans. De derde en laatste Grand Prix van dit jaar bracht nog enkele kleine verschuivingen teweeg in het klassement. Glenn Hofman, die is teruggekeerd van de PBA toernooien in Zuid Korea, heeft een schorsing achter de rug en speelde in Rosmalen zijn eerste toernooi. De Hagenaar leverde een knappe prestatie: alleen door een finaleplaats in deze Grand Prix kon hij zich nog kwalificeren voor de Jumbo Masters. Die missie is geslaagd, want door overwinningen op Barry van Beers, Raimond Burgman en Dave Christiani op de finaledag is Glenn Hofman definitief terug van weggeweest.

De 57-jarige Dick Jaspers was met zijn rijke palmares de enige speler die de 32-jarige Glenn Hofman van een nog mooier succes kon afhouden. De demonstratie die Jaspers in zijn twee laatste partijen gaf, was iedereen te machtig. Jaspers sloot zijn halve finalepartij tegen Jack Wijnen af met winnende series van 13 en 9 en startte zijn finalepartij tegen Hofman met series van 16 en 10 in de eerste vier beurten. ,,Het was natuurlijk een fantastische start voor mij, ik had het ook sneller willen afmaken, maar daarna kwamen er ontzettend moeilijke ballen voor ons allebei'', keek Dick Jaspers later terug op de finale.

Jaspers benadrukte dat hij zijn Nederlandse tegenstanders niet had onderschat. ,,Ik weet hoe sterk ze kunnen zijn, dus ik moet altijd scherp blijven.'' Voor Glenn Hofman had hij een bemoedigend woord: ,,Hij is terug in Nederland en wilde graag winnen. Ik heb het hem bijna onmogelijk gemaakt met zo'n vlekkeloze start en zo veel slechte posities. Hij kon er echt niets aan doen dat hij niet in de partij kon komen.''

 

 

De laatste aanloop naar de finale gaf één van de mooiste partijen van deze Grand Prix in Rosmalen te zien. De 60-jarige Brabander Jack Wijnen, die door zijn plaats in de halve finale net zijn ticket voor de Masters had verdiend, begon als een speer aan de wedstrijd tegen Dick Jaspers. De score stond op 13-2 voor Wijnen na vier beurten, maar toen startte Jaspers een onwaarschijnlijk mooie inhaalrace. Hij kwam eerst op 14-15, even later op 18-15 in tien beurten en ging bij die score uit met twee series: 13 voor een stand van 31-16 en 9 voor de eindstand 40-16. Kortom, vanaf 13-2 achter in vier beurten produceerde Jaspers daarna 38 caramboles in 9 en Wijnen slechts 3. Dat bracht Jaspers als eerste speler in de finale.

Glenn Hofman stond op de andere tafel tegenover Dave Christiani met maar één opdracht: winnen. Het zou de Hagenaar, die met 0 punten op de ranglijst aan zijn enige Grand Prix was begonnen, toch nog op de valreep een plaats in de Masters verschaffen. Het werd een prachtig gevecht tussen de twee spelers: Christiani had de eerste opleving met 8, Hofman antwoordde bijna onmiddellijk met 11 en vanaf dan was Hofman de speler die de controle had. Hij leidde met 22-17, 32-19 en zag vervolgens Christiani terugknokken naar 33-28 en 33-30. Hofman kreeg de eerste kans om uit te maken op 36-30, miste nog twee keer en voerde de spanning verder op. Bij 39-38 voor Hofman miste Hofman een losse band, Christiani een redelijk maakbare zig-zag bal en kon Hofman met een harmonica de partij uitblazen.

De lange dag van knock-outs met zestien spelers uit het laatste voortraject startte met een mooi staaltje van Joey de Kok. De jonge Zeeuw versloeg de geroutineerde Zeeuw, die titelverdediger is op de Masters, in een rechtstreekse partij met 40-19 in 22 beurten. Jeffrey Jorissen was in die ronde met zestien de beste en meest riante winnaar tegen Therese Klompenhouwer met 40-15 in 17 (2.352). Dick Jaspers versloeg Raymund Swertz met 40-26 in 17 (2.222), Glenn Hofman startte zijn zegereeks in de knock-outs tegen Barry van Beers met 40-25 in 23 en het meest boeiend was het bij Dave Christian tegen Jerry Hermans, die in 40-40 eindigde en met penalties werd gewonnen door Christiani: 3-1.

Dick Jaspers maakte een eind aan de illusies van Jeffrey Jorissen in de kwartfinales door winst met 40-27 in 21 beurten. Dave Christiani wervelde langs Jean van Erp in die ronde met acht met het beste moyenne: 40-26 in 19, 2.105 gemiddeld. De andere twee spelers voor de halve finales werden Glenn Hofman, met winst op Raimond Burgman (40-33 in 28) en Jack Wijnen, de revelatie, die Joey de Kok versloeg met 40-30 in 35 beurten.De eindstand van de Grand Prix in Rosmalen was:
1 Dick Jaspers
2 Glenn Hofman
3 Dave Christiani en Jack Wijnen
5 Jeffrey Jorissen, Jean van Erp, Raimond Burgman, Joey de Kok.

De poule-indelingen na de loting voor de Jumbo KNBB Masters, het NK driebanden dat wordt gespeeld van 11-15 januari 2023 in het Beneluxtheater in Berlicum.

Poule A: Dick Jaspers, Kay de Zwart, Frans van Schaik, Raymund Swertz

Poule B: Jeffrey Jorissen, Barry van Beers, Jean van Erp, Glenn Hofman

Poule C: Jerry Hermans, Raimond Burgman, Jack Wijnen, Therese Klompenhouwer

Poule D: Adrie Demming, Jean Paul de Bruijn, Joey de Kok, Dave Christiani.

 

 

Tekst: Frits Bakker
Loting: KNBB Sectie Driebanden
Foto Dick Jaspers ©Paul Brekelmans

Aramith Driebanden Grand Prix
Volg ons online