Jaspers op koers, Swertz op een wolk in Masters

De eerste dag van de KNBB Jumbo Masters start met Jaspers als beste winnaar, Swertz als sensationele starter met winst op Glenn Hofman en volle tribunes in Den Durpsherd in Berlicum

11 januari 2018

BERLICUM - De eerste tik werd uitgedeeld door Dick Jaspers, Raymund Swertz zweeft na zijn eerste winst op Glenn Hofman op een wolk en Frans van Schaik staat weer met zijn twee voeten op de grond. Maar natuurlijk ligt alles nog open in de Jumbo Masters. De eerste dag van het mooiste toernooi dat het Nederlandse biljarten rijk is, maakte duidelijk wat de toeschouwers in de komende dagen te wachten staat: veel sfeer, volle tribunes, prachtig biljarten, een gloedvolle speaker, uitbundige supporters, één uitgesproken kanshebber en hooguit een paar serieuze concurrenten. De arena in Den Durpsherd in het Brabantse Berlicum, waar de organisatoren glunderend de eerste complimenten kregen, heeft de eerste kennismaking achter de rug. Dick Jaspers, Jean Paul de Bruijn, Jeffrey Jorissen en Jean van Erp zijn de eerste koplopers in de vier poules.

Het toernooi had een valse start (een voormalig wielrenner die ongelukkig van de tribunes duikelde), maar beleefde daarna een vlekkeloze eerste dag. De kanariegele tornado met zijn onmiskenbaar Haags accent deed de aankondiging, de opkomst van de zestien spelers werd begeleid door harde muziek en het geroezemoes van de tribunes werd op de koop toegenomen. Want biljarten, vinden Harry en Ad, de twee organisatoren, is een nieuw tijdperk ingegaan. Het is nog lang geen darten, maar er mag geen sprake meer zijn van saaiheid en doodse stilte tijdens een kampioenschap.

De eerste plaagstoten werden uitgedeeld door Dick Jaspers (veel te sterk voor Barry van Beers met 40-17 in 17), Jean Paul de Bruijn (superieur tegen Roland Uijtdewillegen met 40-14 in 24), Jeffrey Jorissen, die de slow starter Frans van Schaik (zes beurten, nul punten) van zijn eerste illusies beroofde en vooral van Raymund Swertz. De kadervirtuoos, die vorie keer nog Nederlands kampioen werd in het 71/2, maakte zijn eerste start en formidabele debuut op de Masters met winst op Glenn Hofman: 40-37 in 34 beurten.

Het waren nog maar wat eerste schermutselingen in de aanloop naar het echte werk, maar natuurlijk is er geen twijfel mogelijk dat Dick Jaspers zichzelf gelijk als de gedoodverfde favoriet heeft gelanceerd. Jean Paul de Bruijn had een veelbelovende start en Jeffrey Jorissen toonde dat hij niet voor niets al maanden in een voortreffelijke vorm steekt. Maar hadden wij allemaal niet veel meer verwacht van Frans van Schaik, de outsider, de showmaster van vorig jaar, die bereid was om als een monnik naar deze Masters toe te leven? We geven hem nog het voordeel van de twijfel, want die bloednerveuze start is hem vergeven. Morgen is weer een andere dag.

Dick Jaspers had de beste start, onder andere met een eerste serie boven de tien (elf) en een riante winst op Barry van Beers (4017 in 17). De titelhouder leidt de dans in Poule A voor Martien van der Spoel, die Therese Klompenhouwer na een sterke start, dik boven de één in het eerste part, liet zien dat goed finishen nog belangrijker is dan goed van acquit gaan (40-35 in 35). Jean Paul de Bruijn, nog niet echt een winnaar dit jaar in de verschillende competities, lijkt klaar voor een sterke Masters. De Zeeuw won in elk geval onbedreigd van Roland Uytdewillegen (40-14 in 24) en voert de poule aan waarin Harrie van de Ven zich de betere toonde tegen Dave Christiani (40-36 in 34).

De eerste Hagenaar in de arena, Jeffrey Jorissen, had de Amsterdamse sluipschutter Frans van Schaik vanaf de start strak in de tang en werd eigenlijk geen moment bedreigd: 40-29 in 34. Raimond Burgman heeft het spektakel kennelijk voor later bewaard, maar startte wel met winst tegen Huub Wilkowski (40-29 in 38).

De laatste sessie was er een waar de spanning vanaf droop. Glenn Hofman, de Haagse kopman en Jean van Erp, de Brabander in Haagse dienst, kregen het aardig voor de kiezen tegen de debutant Raymund Swertz en de Amsterdamse balgoochelaar Sander Jonen. De finish kwam in zicht met twee onverwachte scores: Swertz leidde met 31-28 (in 26) tegen Hofman, Jonen met 34-28 (in 22) tegen Van Erp.

Met de steun van zijn supporters kreeg Jean van Erp op tijd vleugels. Met een serie van 5 (38-34) en 2 (40-34) ging de Brabantse thuisfavoriet over de finish. Sander Jonen ging vol voor de nabeurt, maar miste na vier punten op 40-38 in 26.
Raymund Swertz had de regie in handen in het slot van de partij tegen Glenn Hofman. Op 39-31 miste de Limburger zijn eerste bal voor de finish, in de volgende beurt maakte hij het wel goed af op 40-34. Hofman ging nog voor de nabeurt en miste op 40-37 in 34 beurten na een iets te dun gespeelde rondspeelbal.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto ©Ton Smilde

Driebanden NK Masters Driebanden
Volg ons online