Jaspers soeverein met hoge scores in Antalya

Machtsvertoon van Nederlandse nr. 1 van de wereldranglijst op eerste dag van de knock-outs in World Cup van Antalya: ruim 3.500 gemiddeld over twee partijen van 50 caramboles. Zondag in halve finale tegen Murat Naci Coklu, andere halve finale Dani Sánchez-Haeng Jik Kim.

22 februari 2020

ANTALYA - De nummer 1 positie in de wereld komt al niet meer in gevaar voor Dick Jaspers. Het eerste optreden in de knock-outs van de World Cup in Antalya was onwaarschijnlijk indrukwekkend: twee overwinningen, 50-20 in 15, 50-11 in 13 beurten. De soevereine Nederlander op deze zaterdag, die vooraf zeker geen voorstander was van een snellere tijdklok van 40 naar 30 seconden, flonkerde voorlopig ook in het hoogste tempo in de eerste World Cup van 2020. Het resultaat over twee partijen: 100 in 28 beurten, gemiddeld 3.571. Morgen, zondag, speelt Jaspers tegen Murat Naci Coklu, de enige Turkse favoriet nog in het toernooi, Dani Sánchez staat tegenover de enige Aziaat in de laatste vier, de Koreaan HaengJik Kim. De halve finales zijn om 11.00 (Jaspers-Coklu) en 13.00 uur Turkse tijd (Sánchez-Kim), 9.00 en 11.00 in West Europa.

De verhoging naar 50 van het aantal caramboles is door topspelers met gejuich ontvangen. Maar elke afstoot binnen dertig seconden vergt een nog grotere concentratie en snelheid van handelen in de knock-outs van de wereldtoernooien. De gemiddeldes van de meeste partijen gingen omlaag, Sayginer, één van de snelste spelers, had wellicht zelfs startproblemen.

Dick Jaspers stelde vast na zijn twee partijen: ,,We komen allemaal regelmatig in de stress door de tijd, veroorzaakt door zware verdediging en geen vertrouwen in de tafel. Dan blijft de goede flow uit. Ik heb veel series kunnen maken vandaag, dat is goed voor het vertrouwen. Mijn tegenstanders maakten niks, dat helpt je natuurlijk enorm. Die Vietnamees, Ngo, speelde gisteren 2.600, maar kon tegen mij niet antwoorden.''

Eén van de kritische analisten bij de World Cups zei na de eerste dag: ,,De tijdklok heeft onze spelers veranderd in pinguïns die rond de tafel rennen.''

De beste winnaar in de kwartfinales was niet verwonderlijk Dick Jaspers met zijn 50-11 in 13, een demonstratie van zijn klasse zoals zelden vertoond. Jaspers nam voorsprong met 12 in de zesde en speelde de partij uit in de laatste vier beurten met 10, 10, 5 en 3. Murat Naci Coklu en TTT Nguyen bleven ver van dat niveau met 50-45 in 36, maar maakten er een boeiender einde van. Het bleef gelijk opgaan met 15-15 na 7 van Coklu en 9 van Nguyen, 44-43 in 33 en uiteindelijk sloeg de Turk de definitieve kloof met 50-45.

De andere twee partijen voor de kwartfinales werden in de slotfase beslist in het voordeel van Dani Sánchez en HaengJik Kim. De Spanjaard, die al zeker is van een plaats in de op 14 na dit toernooi, keek na een serie van Blomdahl van 14 in het begin van de partij lang tegen een achterstand aan. De score liep pas gelijk op vanaf de 20e beurt (35-33), daarna 40-40, gevolgd door een eerste demarrage van Sánchez naar 46-41. Toen Blomdahl zijn kansen niet meer kon benutten, maakte Sánchez uit op 50-42 in 27.

HaengJik Kim, de winnaar van de vorige World Cup in Veghel, had een betere eindsprint dan Nguyen Quoc Nguyen. De Vietnamees leidde rond de pauze met 23-12 en daarna zelfs nog met 32-20, toen de Koreaan met 13 terug in de partij kwam (39-33) en in de slotfase met een serie van zes naar 46-40 uitliep. Het was de knock-out voor Nguyen: 50-42 in 28 beurten.

Drie spelers uit de top 12 van de wereldranglijst staan in de halve finales: Dick Jaspers, Haeng Jik Kim en Murat Naci Coklu. Dick Jaspers zal zeker zijn koppositie in de UMB ranglijst behouden nu Zanetti, Blomdahl, Merckx, Tasdemir, Tran, Sayginer, Sidhom en Myung Woo Cho uit de top tien zijn uitgeschakeld.

De eerste stunt van de dag kwam van Tran Thanh Tu Nguyen, een nieuwkomer uit Vietnam, 142e op de wereldranglijst met 10 punten van de World Cup in Ho Chi Minh. De 26-jarige speler uit de kwalificaties werd vrijdag tweede na Semih Sayginer in de ronde voorafgaand aan de knock-outs. Zaterdagmorgen nam hij revanche op Sayginer met 50-33 in 31 beurten, waardoor een van de Turkse kopstukken uit het toernooi verdween.

De Vietnamees is een vrijgezel uit Can Tho city, met 1.5 miljoen mensen de grootste stad in de Mekong Delta. Hij begon op zijn achtste jaar te biljarten en kon in antalya zijn vreugde niet op. ,,Ik ben heel blij voor de Vietnamese mensen dat ik deze wereldlegende in biljarten heb verslagen'', zei hij bescheiden. ,,Voor deze World Cup en om te strijden in gevechten tegen de grote spelers, heb ik me technisch en psychologisch voorbereid. Ik ben heel trots dat ik dit heb kunnen doen. Zelf heb ik in het verleden ook al laten zien dat ik goed met die 30 seconden regel kan omgaan.''

Partijen in de laatste zestien:

De nummer één van de wereldranking, Dick Jaspers, was in een uurtje klaar met Quyet Chien Tran, een toch gevreesde Vietnamees in het circuit, die hij versloeg met 50-20 in 15. De nummers twee en drie, Marco Zanetti en Torbjörn Blomdahl troffen elkaar in de volgende dagsessie. De Zweed was de hele wedstrijd in het offensief, scoorde een 10 in de 5e beurt (18-6), gevolgd door 14 in de 9e (37-12). Heel even speelde Blomdahl met vuur, toen hij Zanetti op 49-36 met vier gemiste matchballen kans gaf om terug te komen. De keiharde losseband om te finishen maakte een eind aan de partij bij 50-43 in 26 beurten.

Dick Jaspers had een wervelende aanval rond de pauze in de partij tegen Tran met series van 4, 6, 3, 8, 10, ofwel 31 caramboles in vijf beurten. Daarna scoorde de Nederlander nog een 12 in zijn voorlaatste beurt op weg naar een eclatante overwinning (50-20 in 15).

Het opvallendste resultaat uit die ronde met de beste zestien was de overwinning van TTT Nguyen, die met een prachtige laatste 5 punten Semih Sayginer versloeg met 50-33 in 31 beurten (1.612 tegen 1.064). Semih kon geen moment controle krijgen over de partij en werd verslagen door de slotreeks van Nguyen met 6, 4, 0, 4. Het verlies van Sayginer tekende zich na de pauze aan, toen hij een 9 scoorde in de 27e beurt, maar daarvoor 3 en daarna 4 missers naar het einde toe.

Tayfun Tasdemir verdween in de volgende sessie uit het toernooi in een tactisch gevecht met Nguyen Quoc Nguyen. De meest temperamentvolle van de Vietnamezen liep weg bij zijn tegenstander na 11-10 in 9. Tasdemir verspeelde de partij in de beurten na de pauze en kon daarna niet meer terugslaan (50-37 in 23).

Murat Naci Coklu schaarde zich als enige van de Turken bij de beste acht door één van de troeven van de Koreanen te verslaan. Jae-Ho Cho werd uitgeschakeld met 50-42 in 32 in een partij waarin beide een keer een serie van 9 scoorden en Coklu het beste eindschot had.

HaengJik Kim won de Koreaanse clash met Myung-Woo Cho in een partij waarin de twee youngsters altijd in elkaars buurt waren. In het zicht van de finish, bij 41-40, was de beslissende fase in het voordeel van de laatste World Cup winnaar Kim, die zijn rivaal achterliet op 50-42 in 28.

Dani Sánchez werd alleen even bijgehaald door Jun Tae Kim rond de 20e beurt (30-27), in de laatste tien beurten domineerde de Spanjaard zoals in het eerste deel van de wedstrijd: 50-38 in 32.

Dinh Nai Ngo rekende af met Martin Horn na een gelijke score in de aanloop naar de finale: 39-39 in 23 beurten. De Duitser scoorde daarna in acht beurten nog slechts één keer (1 en 7 nullen), de Vietnamees elf keer voor de winst.

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online