Jaspers winnaar, Burgman nummer 1 in ranking

Beste twee Nederlanders spelen finale Grand Prix in Den Haag: Dick Jaspers verslaat Raimond Burgman. Gouden duo voor Oranje op WK voor landenteams in Viersen

22 december 2018

DEN HAAG - De beste biljarter van de wereld is Dick Jaspers, de beste van Nederland is dit jaar Raimond Burgman. Het tweetal, dat zaterdagavond de finale speelde van de Grand Prix in Den Haag, vormt volgend jaar het gouden oranje duo op het WK voor landenteams in Viersen. Jaspers, de wereldkampioen en nummer één van de wereld, won de finale in Den Haag. Burgman speelde zijn vierde finale in vier Grand Prix toernooien, won er één en werd drie keer tweede achter Glenn Hofman, Jean Paul de Bruijn en vandaag dus Dick Jaspers.

In het land met de beste biljarter van de wereld is Raimund Burgman bizar genoeg de nummer één van de nationale ranglijst. Hij voert de ranglijst voor Dick Jaspers, Glenn Hofman en Jean Paul de Bruijn. Met recht krijgt Burgman de titel Mister Grand Prix, want behalve Jaspers heeft nooit iemand zo zijn stempel gezet op de Grand Prix cyclus. De ene na de andere favoriet sneuvelde op de slotdag in Biljartcafé Jorissen. Alleen de beste twee bleven over na de marathon op zaterdag. Raimond Burgman versloeg zijn Haagse teammaat Jean van Erp in de halve finale met 40-21 in 19, op zijn beurt had Jean van Erp in de kwartfinale Jeffrey Jorissen van de teamkampioen SIS verslagen met 40-19 in 19. Dick Jaspers kwam in de finale door overwinningen op Huub Wilkowski (40-25 in 28) en Raymund Swertz (40-17 in 33).

Jaspers en Burgman dragen niet alleen de vlag op het WK voor landen, ook op het Europees kampioenschap in Brandenburg. De kans is groot dat Nederland ook een tweede team mag sturen, dan zijn Glenn Hofman en Jean Paul de Bruijn de aangewezen spelers.

In het jaar waarin Dick Jaspers wereldwijd al zo veel heeft gewonnen en alleen in premies al iets meer dan 200.000 euro mocht incasseren, greep hij in Den Haag ook nog even de eindoverwinning van de laatste Grand Prix mee. De Brabander had een mindere start dan Raimond Burgman (13-4 en 17-8, maar zette daarna de inhaalrace in, kwam op 24-21 voor het eerst op voorspong en was daarna niet meer te stoppen: 40-27 in 25. Het waren geen spectaculaire partijen, zoals eigenlijk in heel het toernooi niet en ook de eindmoyennes waren niet bovenmatig hoog. De enige die twee sterke partijen speelde, was Jeffrey Jorissen in 16 en 17 beurten.

De aanloop naar de laatste fase, met de beste zestien en de beste acht, gaf nogal wat onverwachte knock-outs te zien. Raymund Swertz groeide in die fase uit tot de revelatie. De Limburgse allrounder versloeg niet alleen Glenn Hofman met 40-26 in 27, maar ook Jean Paul de Bruijn met 40-14 in 20. Daarmee speelde Swertz zich op de valreep nog bij de zestien spelers voor de Masters. Glenn Hofman werd uit het toernooi gespeeld na een vervelend incident in zijn vorige partij tegen Jack van Peer, gevolgd door een matig optreden tegen Swertz. Jean Paul de Bruijn maakte ook een zwakke indruk. De Zeeuw, ook nog met kansen op een plaats in het WK team, finishte tegen Swertz met 0.700 in 20 beurten en een hoogste serie van 2.

Twee Hagenaars, maar verrassend genoeg niet Jeffrey Jorissen, haalden de halve finales. De uitblinker van de eerste ronde, Jorissen, werd uitgeschakeld door teammaat Jean van Erp met 40-19 in 19. De eerste misstap van het kind van het huis werd meteen afgestraft. Raimond Burgman won wel in een degelijke partij van Kay de Zwart (40-19 in 25). De Zwart was bij de beste zestien verantwoordelijk voor de uitschakeling van Dave Christiani. De titelhouder in Den Haag, Frans van Schaik, werd bij de beste zestien kansloos gevloerd door Huub Wilkowski (40-16 in 23). Wilkowski stond in de volgende ronde tegenover Dick Jaspers en verloor.

De loting voor de Kling Masters 2019:

Poule A:
Raymond Burgman
Jean van Erp
Barry van Beers
Wil Janssen

Poule B:
Dick Jaspers
Jeffrey Jorissen
Martien van der Spoel
Frans van Schaik

Poule C:
Glenn Hofman
Huub Wilkowski
Kay de Zwart
Roland Uijtdewillegen

Poule D:
Jean Paul de Bruijn
Dave Christiani
Therese Klompenhouwer
Raymund Swertz

Tekst: Frits Bakker

Foto Dick Jaspers

 

Burgman, Raimond Driebanden Grand Prix
Volg ons online