Jaspers wint Derby van Het Heike in eredivisie

DKM Tools league na eerste ronde van dubbel weekend: Mooie ontknopingen, sterke eindsprints en top drie naar winst

10 oktober 2020

SLUISKIL/UDEN - Wie van Het Heike komt, met zijn beroemde wielerhelden in het verleden, weet dat de prijzen aan de eindstreep worden verdeeld. De bekendste sporter van dit tijdperk uit de Brabantse enclave, Dick Jaspers, demonstreerde dat zaterdag tegen Frans van Kuyk, allebei woonachtig in het vroegere kerkdorp Sint Willebrord. Twee andere gelouterde routiniers van het biljart hadden net zo'n sterke eindsprint op de 5e dag van de eredivisie. In één van de mooiste biljartarena's van Europa, dat van de SIS Schoonmakers in Uden, werd Peter Ceulemans, in het slot overmeesterd door Eddy Merckx. En in Sluiskil, beroemd van Dallinga's mondiale toernooien, zette PBA prof Jean Paul de Bruijn een povere start bekwaam om in een daverende finish.

Drie wedstrijden in de bovenste regionen van het klassement golfden spectaculair heen en weer in winstkansen. Voor de koploper SIS moesten Jaspers en Merckx de meubels redden in een laatste krachtsinspanning. Jean Paul de Bruijn kreeg harde tikken voor de pauze, maar deelde daarna zelf de knock-out uit tegen Dave Christiani.

Het drieluik van partijen in vogelvlucht:

X Dick Jaspers (55) en Frans van Kuyk (58) troffen elkaar in de 'Derby van Het Heike', die tot over de helft in het voordeel van de underdog verliep. Frans van Kuyk leidde al snel met 9-1, het werd 12-12 en het tweede part was weer voor Van Kuyk (26-15 in 10). Het was tijd, vond Jaspers, om de aanval te lanceren. De wereldtopper was niet meer te stuiten en won met 40-30 in 16.

X Eddy Merckx zette de Belgische botsing met Peter Ceulemans in met twee keer zes in de startfase, dwong Peter Ceulemans meer op zijn stoel dan hem lief was en ging de pauze in met 23-7 in 7. Maar Merckx had een terugval en Ceulemans begon aan zijn opmars. Die resulteerde in de 14e beurt, met een tussensprint van 9 in een 30-25 voorsprong. ,,Maar ik weet het net als iedereen'', zei Ceulemans later. Als Merckx onder druk staat, dan is hij op zijn gevaarlijkst.'' Met die 30-25 in 14 op het scorebord, ging Merckx in vijf beurten naar het eind, Ceulemans scoorde slechts 1 keer: 40-31 in 19.

X Jean Paul de Bruijn, vervroegd teruggekeerd van een Koreaans verblijf met quarantaine, miste de start tegen Dave Christiani, ook een allrounder in vele spelsoorten. De Limburger was veel beter voor de pauze, onder meer met een serie van 9 en leidde met 9-22 in 9 beurten. De klassieke kanteling van de partij kwam in de 15e beurt met 25-27, in de 16e beurt met een serie van 13 van De Bruijn naar 38-27 en tenslotte naar een winnende finish voor De Bruijn met 40-30 in 18.

Het waren de meest opvallende partijen van deze ronde, hoewel de come-back van Jerry Hermans tegen Raimond Burgman er ook mocht zijn. De campingbaas startte dramatisch, keek tegen een treurige 11-1 en 18-3 aan in 10 beurten, maar worstelde zich na 20-7 en 25-9, geïnspireerd door de stilvallende Burgman, naar een nooit meer verwacht herstel: 40-40 in 39.

De eerste van twee speelronden in dit weekend hield SIS Schoonmaak ongeslagen bovenaan met 10 uit 5, voor Bousema Lochem met 9 uit 5, 't Hartje en Dekker Keukens met 7 uit 5. De middenmoot wordt aangevoerd door Dallinga met 6, voor de campingteams van Team Eekhoorn en DKM Tools. Aartsbouw Sprundel en A1 Biljarts met 2 punten en 't Ivoor met 1 punt blijven achter op de ranglijst.

't Hartje versloeg Aartsbouw met 8-0 onder andere dankzij een knappe Davy van Havere, die zijn landgenoot Ronnie Brants versloeg met 40-14 in 18 (serie 12). Dekker Keukens en J&F Auto's deelden de winst: John Tijssens was de opvallendste winnaar voor Dekker: binnen een uur had hij Therese Klompenhouwer verslagen met 40-34 in 25 beurten (74 caramboles in een uur). Jeffrey Jorissen redde het matchpunt voor zijn team door een betere eindsprint dan Ad Koorevaar: 40-38 in 34. STZ Zunder trok de twee matchpunten over de streep tegen A1 Biljarts onder meer door winst van Forton tegen Pijl met 40-39 in 35 en Sam van Etten tegen Addy Wienk (40-30 in 47). De twee buitenlandse partijen eindigden in winst voor Javier Palazón (40-37 in 25 tegen Roland Forthomme) en remise voor Ronny Lindemann en Thorsten Fringes 40-40 in 38.

DKM Tools League Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online