Jaspers wint met FC Porto EK voor clubteams

Rui Costa held in eigen huis tegen ijzersterke Turken in bizar slot Europacup voor Clubteams

03 juli 2022

PORTO - De heldenrol op de finaledag van de Europacup was niet voor Dick Jaspers of Dani Sánchez, maar voor de 62-jarige Portugees Rui Manuel Costa, die FC Porto in de eigen Estádio do Dragão arena aan de Europese hoofdprijs hielp. De flamboyante Rui Costa kreeg een donderend applaus toen hij in de finalepartij tussen FC Porto en het Turkse team van FBN Textil zijn team eerst op 4-4 bracht in de reguliere wedstrijd en daarna FC Porto aan de voorsprong hielp om een een nooit vertoonde verlenging in de Europese titel om te zetten. Het FC Porto team zegevierde in die verlenging, op vier tafels met 8 spelers, met 14-6 en klom even later op het hoogste podium om de Europese kampioenstrofee omhoog te steken.

De Portugezen zongen het volkslied uit volle borst en lieten nog minutenlang het clublied door de arena klinken. Met twee prominente gastspelers, Dick Jaspers en Dani Sánchez, die al vele jaren voor FC Porto spelen in de Europese finale, en met Rui Costa en Joao Ferreira, bleef het team als grote winnaar over na een gevecht met de Turken, die nog meer dan FC Porto favoriet waren voor de zege. De finale bleek evenwel een tombola, omdat de twee teams allebei twee partijen wonnen, waarna volgens de Europese reglementen een verlenging op vier tafels werd gespeeld. Het totale aantal caramboles besliste over de uiteindelijke winnaar. FC Porto scoorde 14 keer, waarvan de helft (7 caramboles) door Rui Costa, de Turken slechts zes keer.

 

 

Het was de gloriedag van Rui Manuel Costa, een kind van het huis bij FC Porto, die trainer is van de jonge talenten en zelf vele keren tot Portugees kampioen is gekroond. Hij stond op toen Dick Jaspers (verslagen door Tayfun Tasdemir met 40-39 in 22) en Joao Ferrera (verslagen door Gökhan Salman met 40-24 in 22) hun partij hadden verloren en Dani Sánchez de winst voor FC Porto tegen Murat Naci Coklu had binnengehaald met 40-33 in 18 beurten. De climax ging naar de biljarttafel waar Rui Costa, bij een 4-2 voorsprong van de Turken, voor de gelijkmaker streed tegen Lütfi Cenet. De Portuguese routinier greep op 37-36 de voorsprong en maakte de partij op een score van 38-36 uit met 4.

Het was de eerste stap naar het latere succes, want bij de 4-4 score moest een verlenging, zoals nog nooit gespeeld, beslissen over de winnaar. FC Porto en Textil kregen de shoot-out met acht spelers: vier keer een partij tussen de twee spelers uit de reguliere wedstrijden. Wie de meeste caramboles maakte in die vier verlengingen, was de winnaar.

Joao Ferreira en Gökhan Salman gingen van start met een 1-1, Rui Costa liep na de 1 van Cenet met een serie van 7 naar een voorsprong van 8-2 voor FC Porto. Dani Sánchez haalde 1-2 tegen Murat Naci Coklu (tussenstand 9-4 voor Porto) en Dick Jaspers tegen Tayfun Tasdemir werd 5-2 voor Jaspers, zodat FC Porto met een riante score van 14-6 de eindwinnaar was.

De eindstand:
1 FC Porto
2 FBN Tekstil Bilardo Spor Kulubu
3 Club Billar Paiporta
4 Billard Club Andernosien.

 

 

Halve finales

De twee absolute topteams in deze Europacup kwamen superieur uit de halve finales. Tekstil Bilardo Spor Kulubu versloeg Andernos met 6-2, FC Porto won met 6-2 van Paiporte.

Tayfun Tasdemir en Gökhan Salman waren de beste winnaar bij de Turken tegen Roland Forthomme (40-32 in 20) en Francis Connesson (40-13 in 20). Murat Naci Coklu had één beurtje meer nodig tegen Gwendal Maréchal (40-21 in 21) en de partij van Lütfi Cenet tegen Jérôme Barbeillon werd afgebroken toen de winst van de Turken zeker was.

Dick Jaspers verloor de enige partij van FC Porto tegen Sergio Jimenez, de Spanjaard die de wereldkampioen versloeg met 40-29 in 18 beurten. De Portuguezen maakten op de andere biljarts de misser van Jaspers goed met drie overwinningen. Dani Sánchez had de ruimste marge tegen Xavier Yeste (40-21 in 23), Rui Costa versloeg Francisco Unguetti met 40-28 in 30 en Joao Ferreira had een prima eindsprint tegen Antonio Ortiz, die startte met een serie van 11, maar door de jonge Portugees werd verslagen met 40-35 in 29.

Finalegroepen

De finalegroepen met 8 teams werden zaterdag gespeeld om tot de vier teams te komen voor de halve finales. De beste twee teams in elke groep gingen verder naar de slotdag. FBN Tekstil had zich geplaatst voor Turkije, met twee Franse en twee Spaanse teams: Saint Quentin en Andernos voor de Fransen, Paiporta en Mostoles voor Spanje. Het achttal werd aangevuld met FC Porto, dat automatisch was geplaatst, SIS Schoonmaak, de kampioen van Nederland en de Denen van BK Grøndal.

De Turken van FBN Tekstil zetten gelijk de toon met een riante 8-0 overwinning tegen SIS Schoonmaak (2.000/1.575). Tayfun Tasdemir versloeg Eddy Merckx met 40-38 in 25, Murat Naci Coklu was te sterk voor Jean van Erp met 40-32 in 20, Lütfi Cenet versloeg Raimond Burgman met 40-26 in 16 en Gokhan Salman had slechts 19 beurten nodig tegen Raymund Swertz: 40-30. SIS Schoonmaak verspeelde zijn kansen door een 4-4 tegen Saint Quentin, een wedstrijd met een voortreffelijke Eddy Merckx tegen Peter Ceulemans (40-20 in 13). Johan Loncelle versloeg Jean van Erp met 40-21 in 25. FBN Tekstil zette de zegereeks verder met 6-2 winst op Paiporta met alleen winst voor Sergio Jimenez voor de Spanjaarden tegen Tayfun Tasdemir met 40-34 in 28.

De Turken domineerden tenslotte ook de wedstrijd tegen Saint-Quentin met 8-0 met een teamgemiddelde van 1.904: Tasdemir won in 19, Coklu in 17, Cenet in 15 en Salman in 33. De Spanjaarden van Paiporta wonnen de belangrijke partij tegen SIS Schoonmaak met 8-0 met een teamgemiddelde van 1.600. Sergio Jimenez ging naar de pauze met 26-2 in 4 tegen Merckx en won pas in de eindsprint met 40-38 in 20. Door die overwinning werd Paiporta tweede en plaatste het team zich voor de halve finale. FBN Tekstil was heer en meester in de drie wedstrijden.

FC Porto startte in de andere groep tegen Andernos met een 6-2 overwinning met Dick Jaspers als beste man voor de Portugezen tegen Roland Forthomme (40-33 in 21). Mostoles ging ook goed van start met een 7-1 overwinning op Gröndal. De tweede ronde liet het herstel van Andernos zien tegen Grøndal met een 6-2 overwinning, onder meer dankzij Roland Forthomme die Dion Nelin achter zich liet met 40-22 in 17 en Gwendal Maréchal die Haack Sörensen versloeg in 18. FC Porto ging in zijn tweede optreden langs Mostoles met 6-2 met Dani Sánchez als beste winnaar in 17 beurten. Andernos versloeg Mostoles met 6-2 (Forthomme-Legazpi 40-18 in 11!, serie van 14). En FC Porto sloot de reeks af met 8-0 winst tegen Grøndal met winst van Jaspers in 15 beurten. FC Porto won deze halve finalegroep met zes matchpunten, Andernos werd tweede en ging mee naar de halve finales.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: CEB

Driebanden EK Europa
Volg ons online